E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa düzeltmesinde fırtına öncesi sessizlik---

Borsa düzeltmesinde fırtına öncesi sessizlik

Borsa düzeltmesinde fırtına öncesi sessizlik
12 Ağustos 2021 - 11:42 borsagundem.com

Ödüllü Yatırım Yöneticisi Michael A. Gayed, borsa düzeltmesinde, fırtına öncesi sessizliğin hakim olduğunu söyledi ve yatırımcıların göz önünde bulundurması gereken 3 risksiz varlığı sıraladı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüste delta varyantı nedeniyle vaka sayıları artıyor. Aynı zamanda vergi artırımı ihtimaliyle birlikte birçok borsa analisti son dönemlerde “geniş kapsamlı” bir borsa düzeltmesinin yaklaştığını düşünüyor. Borsa düzeltmeleri genellikle S&P 500 ve Dow Jones Industrial Average gibi önde gelen hisse endekslerinde düşüş anlamına geliyor. Bu düşüş ise en son kaydedilen yükselişten %10 ila %20’lik bir gerilemeye neden olabiliyor.

Ancak borsa düzeltmeleri her zaman olumsuz değil. Geçmişe bakıldığında borsa düzeltmeleri, hisselerin uzun vadeli değerlerini yansıtabilmesi için fiyatların “düzeltilmesi” olarak görülüyor. Sahip olduğunuz hisselerin düştüğünü görmek endişe verici olabilir. Ancak piyasalarda geri çekilmeler oldukça normal ve sıklıkla yaşanıyor.

Citi Wealth Management Yatırım Stratejisi Başkanı Shawn Snyder CNBC’ye yaptığı açıklamada, borsa düzeltmelerinin satış yapmak için ya da yatırım yapmaya devam etmemek için bir neden oluşturmadığını söyledi. Snyder, “bu düzeltmelerden endişe duymayın” dedi. Açıklamasının devamında, düzeltmelerin özellikle de emeklilik için uzun yılları olanlar için endişe verici olmadığına dikkat çekerek, “Y kuşağı yüksek seviyelerdeki hisseleri elinde tutmaktan şikayetçi değil” ifadesini kullandı.

Ancak aynı zamanda bir düzeltmenin kapıda olup olmadığı da kesin olarak söylenemez. Yine de borsa düzeltmesi başladığı takdirde, Snyder’a göre çeşitlendirilmiş bir portföy yeterli korumayı sağlayabilir. Mart 2020’de oldukça uzun süreli bir boğa piyasası sona erdi ve büyük bir çöküş yaşandı. Ancak şimdi piyasalarda sık sık yeni rekorlar kırılıyor. Snyder, “2020’nin şubat ayında tatile çıkıp, 2021’de dönmüş olsaydınız, borsaların harika bir yıl geçirdiğini düşünürdünüz” dedi.

Borsalarda korona virüs krizi öncesinde tarihin en uzun süreli boğa piyasası hakimdi. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz 12 aylık toparlanma sürecinde S&P 500 %32 yükseldi ve sık sık yeni rekorlar kırıyor. Ancak Toroso Asset Management’ın ödüllü Yatırım Yöneticisi Michael A. Gayed, bunun yanlış türde bir büyüme olduğunu söylüyor.

Gayed, piyasaların farklı bölümlerindeki hareketlerin meydana çıkabilecek değişimlerin bir habercisi olduğunu öne sürüyor. Gayed’in izlediği göstergeler ise kamu hizmetleri sektörü, Hazine tahvilleri ve altın karşısında keresteye yönelik talep. Gayed yakın zamanda, bu üç göstergenin özellikle de son ikisinin hisseler için ne anlattığını açıkladı. Kamu hizmetleri sektörü, borsalarda en benzersiz sektörlerden biri. Bunun nedeni de sektörün faiz oranları karşısında en yüksek hassasiyeti göstermesi.

Bu genel olarak faiz oranları, paraya olan taleple birlikte düşerken kamu hizmetleri sektörünün fayda görmesi anlamına geliyor. Çünkü sektördeki şirketler oldukça yüksek kaldıraç kullanıyor ve bu nedenle daha düşük maliyetli borç alabiliyor. Ancak şimdi bu sektör S&P 500’ün yaklaşık %7 gerisinden geliyor. Gayed, “kamu hizmetleri sektörü borsalardan yüksek performans gösterseydi bu paraya talebin düşme ihtimaline işaret edecekti” dedi.

Benzer bir mantık Hazine tahvilleri için de geçerli. Altın karşısında keresteye talepte ise, kereste emlak piyasasına bağlı olduğu için büyüme, enflasyon ve kredi oluşumu konularında haberci olma niteliği taşıyabiliyor. Bununla birlikte altın bir güvenli liman emtiası olarak, borsalardaki yüksek riskli dönemlerde iyi performans gösteriyor. Bu nedenle birçok borsa çöküşü, düzeltmesi ve ayı piyasası geçmişte de kamu hizmetleri sektörünün güçlenmesiyle başlar.

Mart ayından bu yana düşüşte olan hazine tahvilleri de Gayed’e göre bu hızda düşmeye devam ederken, korona virüsün delta varyantının da etkisiyle bir borsa düzeltmesi yaklaşıyor olabilir. Gayed borsalarda düzeltme dönemlerinde 3 güvenli varlık belirliyor. Bunlar ise “insanların en nefret ettiği” varlıklar: Hazine tahvilleri, altın ve dolar. Gayed, “kimse bunlara yatırım yapmak istemiyor çünkü stres ve yüksek risk dönemleri haricinde iyi performans göstermiyorlar” dedi.

Altında zayıf görüntü sürebilir

 

Borsa İstanbul'da Merkez günü

 

Stok kârı bilançoya olumlu yansıdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)