E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa düşerken alınacak hisseler---

Borsa düşerken alınacak hisseler

Borsa düşerken alınacak hisseler
07 Mart 2021 - 08:02 borsagundem.com

Borsada dalgalanma devam ediyor, yabancı çıkışı sürüyor, uzmanlar “’sakin olun’ diye uyarıyor. Peki böyle bir dönemde yatırımcı ne yapmalı, hangi hisseleri almalı?

Para bolluğu nedeniyle sürekli yükselen borsalar küçük bir bahaneyle bile sert düşüşlere sahne olabiliyor. Geçtiğimiz hafta da bunun bir benzeri yaşandı. ABD tahvil faizlerindeki artış sert satışları beraberinde getirdi. Dolar tırmanışa geçti. Küresel borsalarda büyük kayıplar yaşanırken Borsa İstanbul pozitif ayrıştı. Kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılmasının etkisiyle turizm ve ulaştırma sektörü hisselerine talep arttı. Ancak haftanın son günün ABD’den gele makroekonomik verileri piyasaların toparlanmasında etkili oldu. ABD’de tarım dışı istihdam şubat ayında 379 bin arttı. Beklenti 210 bin artış yaşanması yönündeydi. Beklentiyi aşan tarım dışı istihdam verisi sonrası 10 yıllık ABD tahvil faizi yüzde 1.62 ile 25 Şubat’tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Borsa haftayı 1.541’den tamamlarken dolar kuru 7.53 TL, faiz 16.01 ve gram altın 411 TL seviyesinde bulunuyor. İçeride enflasyon, dışarıda ABD 10 yıllık faizleri piyasaları yatırımcıları diken üzerinde tutuyor.

BIST-100’de yeni haftada beklentiler neler?

SAKİN OLAN KAZANIR
‘Böyle bir dönemde sakinliğini koruyan kazanacak’ uyarısında bulunan Zeynep Aktaş Milliyet’teki köşesinden yatırımcılara şöyle seslendi:

“Piyasaların en zorlu dönemleri hareket marjlarının daraldığı, yukarı ya da aşağı yönde kararsızlığın arttığı, belirsizliğin hüküm sürdüğü zamanlardır. Borsa için de benzer bir dönemdeyiz. Yatırımcının izlediği fiyatlar karşısında “artık yeter” dediği nokta fiyatların da hareketlenme noktası olmakta. Büyük beklentilerle alınan hisseler prim yapmayınca hızlı şekilde hisseden soğumaya dönülüyor. Oysaki hisselerin belli hareket marjları, dinlenme istasyonları var. Her atak sonrası güçlü hisselerde soluklanma, hazmetme süreci yaşanabiliyor. Hissesi alınan şirket, kârlı ve bu kârlılığını sürdürdüğü sürece uzun vadede prim yapma potansiyelini de taşıyacaktır.

İnternetten “0’dan 100’e Borsa” eğitiminde dev program

GÜNLÜK AL-SAT İLE PARA KAZANILMAZ
Borsa İstanbul’a son bir yılda 1 milyon yeni yatırımcı geldi. Bu yatırımcıların önemli bir kesimiyse sanal ortamda gezinip tavsiyeler alıyor, farkında olmadan belli hisselere yönlenirken kısa sürede yüksek kazanç beklentisine giriyor. Oysaki alıcı ve satıcının olduğu yerde piyasa kuralları işler. Piyasa kuralı ise nettir ve burada herkes kazanmak ister. Bu nedenledir ki bireysel yatırımcılar iyi niyetle de olsa verilen tavsiyeleri sorgulamaksızın işlem yapmaması doğru olandır. Neticede borsa “kısa günün kârı” mantığı ile hareket edilecek bir mecra değildir. Böyle bir yaklaşım gereksiz stresi de beraberinde getirecektir. Profesyonellerin sahip oldukları yazılım programları ile gün içi otomatik işlemler gerçekleştirilen bir piyasada, bireysel yatırımcıların birikimlerini kısa süreli al sat işlemlerle büyütmeye çalışması getiriden ziyade kaybı öne çıkaracaktır.

Para uzmanından piyasa inerken nakitte olun tavsiyesi

HİSSE BAZINDA HAREKETLER ARTACAK
Borsa endeksinde mart ve nisan ayında 1.450-1.582 bandı önemli. 1.582 yukarı kırıldığında alıcılar güçlenecektir. Hisse bazında hareketliliğin yüksek olduğu bir dönemden geçiliyor. Endeksin yükseliş yönündeki hareketleri satış baskısıyla karşılaşabilir. Ancak bunu geçici bir durum olarak değerlendirmeli. Nisan ayında enflasyonun tepe yapmasıyla birlikte mayıs ve sonrasında yeniden düşüş eğilimine girmesi beraberinde piyasalarda da rahatlamaya yol açacaktır.

Faize takılan borsaların yeni gündemi

YABANCI BORSADAN ÇIKIYOR
Yabancı yatırımcılar altı haftadır üst üste borsada satış yapıyor. Merkez Bankası tarafından yayınlanan haftalık para banka istatistiklerine göre yabancılar 26 Şubat haftasında net 118 milyon dolar hisse satışı gerçekleştirdi. Borsadan son altı haftada toplam 1.1 milyar dolar yabancı satışı geldi. Satışların ardından borsadaki yabancı payı yüzde 45.45’e geriledi.

Borsayı pozitif ayrıştıran hisseler

Pandemi döneminde getirilen kısıtlamalar ve yatırım yapılabilir seviyenin altındaki kredi notu yabancıların satış yapmalarının ana nedeni. Türkiye’nin kredi notunun artması, piyasalarda sıkıntılı dönemlerde regülasyonların artmayacağı sinyalinin verilmesi yabancıların yeniden alımlarını getirebilir.

Öte yandan yabancıların tahvil alımları sürüyor. Yabancılar son altı haftadır tahvil almalarına rağmen bunun ivmesi sürekli düşüyor. 22 Ocak’ta 33 milyon dolar, 29 Ocak’ta 418 milyon dolar, 5 Şubat’ta 140 milyon dolar, 12 Şubat’ta 128 milyon dolar ve 19 Şubat’ta 194 milyon dolar tahvil alımı yapan yabancılar, 26 Şubat’ta 83 milyon dolarlık alım gerçekleştirdi.

Hisselerdeki satışlar ise aynı tarihlerde sırayla 117 milyon dolar, 493 milyon dolar, 183 milyon dolar,62 milyon dolar, 122 milyon dolar ve 117 milyon dolar oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (37)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ayhan09 Mart 2021 01:07

    Yabancılar ve bıyıklı yabancılar olduğu dönemde bu oran %65 leri de gördü. Endeks o zamanda sürünüyordu. Borsada birçok kağıtların değeri 1 in altında ise borsa akıllı yatırımdır, ama orta, uzun vadede. Kimse kısa vadede parayı kazanacağım diye bakmasın. Elinde kullanmadığı ihtiyacı olmadığı parayı yatırsın, beklesin. Ben %500 leri gördüm. Akılla hareket eden, kârlı, düşük sermayeli, sektörde adı olan firmalara yatıran her zaman kazanır.

  • Rg08 Mart 2021 19:57

    Bu kadar küçük yatırımcı ve bireysel emeklilik fonları varken borsa çok fazla düşmez en fazla geçenki gibi tepkisiz kalınca bir sebep buluyor düşüyor ben onu gördüm durağanlaşinca satmak düşünce almak en mantıklısı kademeli alış ve satış

  • Ali08 Mart 2021 09:54

    Şok market bim migros bizim market borsa düşerken yükselir.

  • Yorum08 Mart 2021 07:54

    2019 un mart 13 ünde tüm borsa çökerken 1 hisse tavan tavan gitmeye başlamıştı o hisse rtalb dı ben o zaman tüm pörtföyümü satıp iki gün akşam 6:10 da piyasadan direkt ertesi günün tavan fiyatına emir vererek tüm paramı bu hisseye gömmüştüm şimdi piyasa geri gelecek felan filan deniyor olabilir geri gelme sebebi abd de tahvil faizlerinin artıp borsalarda paranın tahvile akacak olması öngörüsü fakat borsaları herzaman bir beklentisi vardır mesele bu beklenti hangi hisseleri yukarı yönlü tetikler onu düşünüp bulursanız kazanırsınız

  • Enes08 Mart 2021 22:11

    Sence hangi hisse kısa ve uzun vadede yazzana

  • ÖMER08 Mart 2021 02:03

    ARKADASLAR EKONOMİ OLDUGU GİBİ HAREKET ETMİYOR.DEFLASYON ZAMANI HANGİ YATIRIM ARACININ DÜŞECEĞİ,DÜŞENE TEPKİ OLARAK HANGİSİNİN ÇIKACAĞI ZİNCİR BİÇİMİNDE AZ COK 100 YILDIR BELLİYDİ.ŞİMDİ UMULMADIK TEPKİLER GÖRÜLÜYOR.BUNUN MÜSEBBİBİ SANAL PARALARDIR

  • Radar1 08 Mart 2021 00:26

    Altının onsu benim hesaplarıma göre 1950 dolar olması gerekiyordu fakat tahvillerdeki sıçrama yüzünden 250 dolar daha düşük fiyattan fiyatlanmakta doların diğer kaybıyla birlikte değerlenmesi zaman içinde devam edeceğini düşünmekteyim bir önceki yazımda da belirttiğim gibi doların değer kaybı ile amerikan tahvilleri yükselecek bu borsaları rahatsız etmeyecek aksine dolara göre ucuz kaldığı için borsaya diger karsi yatirim araclarina yönelimi arttıracak. Ayrıca amerikan dolarındaki kayıplar amarika için 28 trilyon dolar borcu çok hafifleyecek. Bizde ise borsamız nazdaga göre daha yatayda kaldı ve dipten güçleniyor. Amerikan paketinin kabulüyle paranın en az yüzde onu borsalar gideceği söyleniyor. Bu haliyle bu paydan nasiplenme olasılığımız bence çok yüksek. Asıl tehlike borsa yükselirken ileride yukselisin sarhosluguna kapilmisken.tl değerlenmesi ve resesyon ile borsanin cok pahali kalmasi ve aniden cakilmasi Bunlar sadece kişisel görüşlerimdir. Herkese saygilarimla

  • Radar108 Mart 2021 00:12

    Bence dunyada yeni bir ekonomik devire giriyoruz, Eski bildiklerimiz değişecek şöyleki; amerikan tahvilleri artacak ama amerikan doları eski gücünde olmayacağı için bu borsaları rahatsız etmeyecek çünkü Borsalar ,altin dolara göre ucuz kalacağı için alıcı çekecek. Amerikada enflasyon büyüme verileriyle birlikte arttığı için rahatsız etmeyecek. Amerika cin misali bir üretim üssü olacak. Tabi bu defilelerim bir çırpıda olacak işler degil son dönemde amerikan borsaları çok dik bir yükseliş yapmıştı tahvil faizleri bahane edilerek realizasyon yapılıyor ve bu yükseliş hazmediliyor. Bizim borsa ise özellikle imkb30 yatay bir yükseliş yapmıştı ve nazdaga göre çok geride kallarınla etkisiyle su an ona karşı güçlenmekte bu da son dönem düşüşe karşı daha sağlam durmamızin nedeni bence. Bu amerikan paketi kabul edilince en az yüzde 10 unun borsalara kayacağı söyleniyor . Bence nazdaga göre güçlenen borsamız buradan nasiplenme şansı yuksek

  • Musa07 Mart 2021 23:08

    Başlık Çok komik, mallar elinizde kaldı galiba

  • Ilker deniz 07 Mart 2021 22:30

    Altta yazanlar hepsi çıkacak umudunda. Ama alçalan tepeleri görmezden geliyorlar. Yabancı bir kısmını satar mallandirir. Sonra basar aciga satışı sen aldıkça verir sen aldıkça verir. Tepki alışı dedikleri sattıklarını alttan almaları başka bir niyet yok

  • Deniz07 Mart 2021 23:10

    Hadi güzel kardeşim Sen git mevduata yat. İyi uykular.

  • Tomris han07 Mart 2021 22:21

    Yedi düvel kurtarmaya gelmedi işgale geldiydi, Milletin istiklalini yine milletin azim kararı ve kararlığı kurtardıydı, Yabancı Şimdi de Türk ekonomisini kurtarmaya gelmiyor, Türk'ü sömürmeye, soymaya geliyor. Yine bu defada Türk ekonomisini kurtaracak olan, fedakâr, vatansever Türk insanının tasarrufudur. Düzenleme denetleme otoritelerimiz milletimize kılavuz olsun, Tasarruflara borsanın yolunu açsın. Türk, kimseye kimsenin parasına muhtaç değil,,,nokta

  • Deli Veli08 Mart 2021 02:21

    Nokta....

  • BORSACI07 Mart 2021 21:53

    borsanın her ne kadarda dalgalanma olsa yatırım için fırsat olan olan hisselerde oldugunu unutmamak lazım ben halen çıkışın devam edecegi kanısındayım dijital paralardan sert çıkışlar olacagı kanısındayım borsa her zaman en ideal yatırım yeri olarak görüyorum.

  • Harun Tekin 07 Mart 2021 23:39

    Mesela hangi şirketlerin bilançosunu iyi gelir

  • Kara Haydar07 Mart 2021 22:23

    Bravo, hem birey için hemde ülke için en doğrusu bu.

  • Gandalf07 Mart 2021 21:22

    Yabancı zaten satmıştı sadece haberi geç veriyorsunuz.Yerli yatırımcı çok olduğu için ve kalın kağıtlarda özellikle bankalarda olmadığı için . Yabancı bankaları satınca endeksi aşağıya çekiyor,sonra alttan tekrar almaya çalışıyor.Gitsin bakalım böyle yüksek getiri ülkesinde varmı acaba. ABD de Yıllık tahvil faiz 1.6 oldu diye bunlar dillendiriliyor

  • Gazi 07 Mart 2021 21:01

    Borsada yabancı para çıksın. . Hemde hepsi. .. kar edip kaçıyor. . Komisyon yok denecek kadar az. Biste zararı var bence.

  • Osman Korkmaz07 Mart 2021 23:51

    Aynen 👍

  • Serdar07 Mart 2021 20:25

    Daha önce yabancı vardı da ne oldu? Komisyonlar, halka arzlar da daha düşük fiyatla daha çok hisse vs. birsürü imtiyaz verildi ama onlar herseferinde yerli ve ky yi tokatlayıp gittiler. Borsayı düşürüp doları yükselttiler. Yetmedi faiz artırımına zorladılar. Şimdi birileri diyecek ki yabancı sermaye olmadan olmaz hayır kardeşim eğer sermaye yerinde durmuyor da her seferinde kaçıyorsa olmasın adam gibi yatırımcıyı koruyan yasalar çıksın şirket yöneticileri dolandırıcılığı bıraksın o zaman yastık altı diye bişey olmaz gerçek manada insanlar hem birikimlerini değerlendirmiş olur hemde şirketler büyüyüp gelişir arkadan gelen sürekli devam eder.

  • Kubilay08 Mart 2021 00:25

    "İkile" nickli hırbo , sen saklandığın samanlıkta geviş getirmeye devam et. Senin gibi sefiller her devirde vardı, sizlere rağmen bu millet onbinlerce senedir dimdik ayaktaydı, ebediyen de var olacak, kurtuluş savaşında da aynı liboş kelle taşıyordunuz, hem düşmanı hem sizleri yendi Türk milleti, ekonomik savaşı da milli kuvvetler kazanacak, kuvayı milliye her daim diridir uyanıktır, " Vatan sana canım feda " diyerek gereğini yapanlar birbirini tanıyor biliyor. size ihtiyaç yok, siz samanı yiyin geviş getirin.

  • İkile07 Mart 2021 23:26

    Zarter tonga ondanmı dünyanın en yüksek faizini veriyon zırto

  • Alp Er Tunga07 Mart 2021 22:09

    Birazda bursan yak isimli ezik, köle ruhlu şahsiyet. Sen ve senin gibiler yabancıya muhtaç, Türk muhtaç değil Bilakis tüm alem Türk'e muhtaç.

  • Birazda bursan yak07 Mart 2021 21:19

    Kardeş sen iyi diyorsunda o yabancının getirdiği dolara ihtiyacın var eğer olmasaydı faizi dünyanın en yükseğini verenlerin içinde olmazdın hani söylüyorsunda biraz hava olmuş senin ki,kim dedi sana dolarla iş yap borç al diye yabancı mı dedi ? Bırakın bu işleri senin dediğin ne zaman olur dolar cinsinden borcun olmaz ihracatın ithalatını karşılar hatta fazla verir ha o zaman haklısın şu anda böyle bir durum var mı? Yok peojelerin hepsi neyle yapılıyor dolar garantisi ile neden öyle e çünkü yapanların aldığı kredi döviz cinsinden yani ne yapsın yabancı şimdi senin şam tatlı ucuzsa?

  • Ramazan07 Mart 2021 20:16

    Borsa düşerken alınacak hisseler diye haber yapıyorsunuz Sayın haber yazarı hangi hisseleri tavsiye ettiğiniz Yazınızda görebiliyor musunuz

  • Mustafa07 Mart 2021 19:18

    Düşen bıçak tutulmaz alan alsin

  • Onur Altunkaş07 Mart 2021 19:10

    Başlığınızda hisseler demişsiniz ama göremedik. Yabancı 2 yıldır Borsa da yok ama biz kazanıyoruz.

  • Kenan KAYALAK 07 Mart 2021 18:23

    Analizin iz yanlış yabancı yok diyonuz bütün tahtalar da yabancılar cirit atiyo ben günlük trade yapiyom her yaptığım işte yabancıyla karşıladığım her malda o aliyo o satiyo hepsi burda yabancı gitmez hisse değiştirir sadece onlar da paranın derdinde nerde böyle hergün trilyonlar kazanacak tahtalar millete yanlış yorum yapıp korkutmayın insanları ıyi analiz edin borsayı

  • Kenan07 Mart 2021 18:00

    Viop borsacısı olarak bu rakamlarda para kazanmanın çok zor olduğu bir endeks fiyatın dayız. Paranızı orantılı kullanabilirseniz onlar çaktıkça siz de onlara Çakın onlar sattıkça siz hisseleri alın her kademede çıldırtıyor um onları Herkes kaçarken hisseden siz toplayın ve sabırla bekleyin.

  • Kürşad07 Mart 2021 17:39

    Burası Türkiye, Bu ülkenin borsasını üç beş yabancıya endekslemek, onların klasik davranışlarına göre şekilleneceğini sürekli söylemek eziklere mahsustur. Çıkıp birisi de demeli ki ; bu ülkenin insanının da tasarrufu var, kirli çıkısı var, aklı var, niye kendi insanını horluyorsun köle ruhlu rezil, bu ülkenin tasarrufunu altın'dan dövizden banka faizinden çekip borsaya getirin, en azından yabancı paraya uygulanan kurallar yerliye de olsun , hatta daha da ilerisi olsun, yerliye pozitif ayrımcılık olsun, yerlinin de bankaya güvenip parasını yatırdığı gibi borsaya yatıracağı ortam kurulsun, yabancı gibi sattığı hissenin parası anında hesabında olsun,,,daha birçok uygulama getirilebilir ki yabancının parasına muhtaç değil bu ülke.... Herkeze saygılar esenlikler

  • vakbn07 Mart 2021 16:17

    BANKALAR UÇACAK

  • hesapsız07 Mart 2021 13:39

    Yabancılar bankaları ve diğer hisseleri yerliye bedavaya verecek gibi. İş bankasını bakarsın 6 lira yerine 3 liraya verirler biz de alırız. 

  • Borsacasusu07 Mart 2021 11:34

    bilanço teşvik paketi bittimi borsada iki hafta sürecek düşüş gelir.

  • Borsacı Osman07 Mart 2021 10:56

    Birkaç kriz görmüş eskiler bilirler,normalde böyle olmazdı,kriz sonrasında olması gereken şey,yabancı diplerden toplamaya başlar uzun bir süre hissede kalır bu baze 3-4 bazen daha uzun sürer ve sonra ufak ufak satnaya başlardı taaa ki yeni bir kriz dönemi sinyaline kadar krizlere bakarsanız 7-8 senede bir olduğunu görürsünüz,ama bu krizde böyle olmadı,yerliler daha önceki kriz tecrübesinden yola çıkararak erken davrandılar girişler başlayınca borsada pozitif ayrıştı diğer ülkelerden,yabancı buna şaşırdı normalde tam tersi olmalıydı yerlinin sattığını bedavaya onlar almalıydı ne yaptı istediği olmayınca ? Kendisi satışa geçti yüzde 65 oranından 45 seviyesine kadar düşürdü payını ama yerli yine karşıladı satışlarını,şimdi iyice delirdi hem malı gitti hemde çoğunluğu,napıyor şimdi bofa denen rezil akşam topluyor sabah veriyor akşam alıyor öğlen veriyor,günlükçü oldu çünkü hisseler bir kaçı hariç istediği fiyatlarda değil pahalı,ucuz kalanlarınsa banka asel bim vs zaten çoğunluğu onlarda.

  • rıza07 Mart 2021 10:39

    Yabancı çıkıyor.Yerli sosyal medyada tüyorlarla hareket ediyor. Bunların hepsi batacak.

  • Mustafa07 Mart 2021 19:20

    Avutmayin kendinizi çıkacak diye 5 lira 40 lira olmuş 1 lira 10 lira borsası batsın uzak durun 6 ay önce 50 bin lira olan aracı şimdi 250 almıyorsa bununda alma

  • Ozan07 Mart 2021 14:37

    Bir batamadi gitti.150.000 e geldi. Hala düşecek. Dolar bazlı endeks göre hala çok ucuz. Yeterli doğru adımlar atılsın. Yabancı bankalar da satıyor. Yerli zaten yabancı nin olmadığı hisseler de işlem yapıyor. Ya da düşen büyükleri alıyor. O kadar da salak değil. Tweterda hisse paylaşan stop olduk deyip panikle sattiran ya da üç tavan olduktan sonra paylaşım yapıp 5 tavanı daha var paylasanlari dinleyenlere diyecek söz yok. Risk bu gruplarda.