E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizBorsa dolardaki yükselişle baskı altında kalacak---

Borsa dolardaki yükselişle baskı altında kalacak

Borsa dolardaki yükselişle baskı altında kalacak
09 Ocak 2017 - 09:31 borsagundem.com

BIST 100 Endeksinin banka hisseleri öncülüğünde baskı altında kalmaya devam etmesini beklemekteyiz

DÜN NE OLDU? 

BIST 100 ENDEKSİ TAHVİL FAİZLERİNDE HAFİF GERİLEME İLE YÜKSELDİ… 

BIST 100 Endeksi geçen hafta son işlem gününde açıklanan ABD istihdam verilerinin ardından ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki düşüşe eşlik eden Türkiye tahvil faizlerindeki gerilemeye banka hisseleri öncülüğünde pozitif tepki vererek günü %0,9 yükselişle 77,107 seviyesinden tamamladı. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

GLOBAL ENFLASYONDA YÜKSELİŞ EĞİLİMİ NEGATİF… 

ABD’de istihdam verileri beklentilerin altında 156,000 ile beklentilerin altında kalmasına karşın saatlik kazançlarda yıllık artış %2,9 seviyesine yükselmesi gelecekte enflasyon ve faizler üzerinde baskı kurmaya devam etmesi beklenilmeli. Dolayısıyla global enflasyonda yükseliş eğilimine bağlı olarak tahvil faizlerinde de yükselişin sürmesini beklemekteyiz. Bu paralelde BIST 100 Endeksinin banka hisseleri öncülüğünde baskı altında kalmaya devam etmesini beklemekteyiz. Bugün için BIST 100 Endeksinde TL’de değer kaybının sürmesi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde tekrar yükselişte olması nedeniyle hafif düşüşle açılış beklemekteyiz. 

ŞİRKET HABERLERİ

Otomotiv Sektörü…Sınırlı Pozitif… Otomotiv Distribütörleri Derneği, 2016 yılı yurtiçi perakende satış rakamlarını açıkladı. Bu veriler doğrultusunda, 2016 yılı toplam yurtiçi satışları %2 artarak 983,720 adet oldu. Markalar bazında ise, Tofaş’ın yurtiçi perakende satışları çeyreklik bazda %88 artarak 39,923, Ford Otosan’ın yurtiçi araç satışları, %73 artarak 37,120, Doğuş Otomotiv’in yurtiçi satışları ise, %55 artarak 70,172 olarak gerçekleşti. (ODD)

BMEKS…Sınırlı Negatif… Şirket, Almanya`da teknoloji perakende şirketi satın almak için yaptığı değerlendirme çalışmalarından vazgeçtiğini açıkladı. (KAP)

ASELS…Sınırlı Pozitif…  Şirket, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile ATAK Programı sözleşmesi kapsamında toplam bedeli 50.4 USD olan sözleşme değişikliği yapıldığını ve teslimatların 2017-2020 yıllarında gerçekleştirileceği açıklandı. (KAP) 

BIST 30 Kontratı 

Şubat vadeli kontrat, BIST 30 Endeksi’ne paralel olarak günü %0.8 yükselişle 93,875 seviyesinden tamamladı.

Şubat vadeli kontratın güne hafif düşüşle başlaması ve güniçinde global nötr risk iştahı eşliğinde 94,0-95,0 bandında hareket etmesi beklenebilir. 

USDTRY Kontratı 

Geçtiğimiz Cuma günü doların değer kazanma eğiliminin gün içerisinde kuvvetlenmesinin etkisiyle USDTRY paritesi 3,6480 seviyesine kadar yükseldi. Türk Lirası dolar karşısında %1,39 değer kaybederken, gelişen ülke para birimleri arasında en fazla değer kaybeden para birimi oldu. Bu kapsamda USDTRY kontratı günü %0,3 değer kazancı ile 3,6421 seviyesinden tamamladı. 

Bugün USDTRY kontratının güne yükseliş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. 

ALTIN/USD Kontratı 

Haftanın son işlem gününde doların dünya genelinde güçlenme eğilimi sonrası, altın cephesinde hafta içerisinde görülen değer kazançlarının bir kısmı geri verildi. Özellikle ABD verilerinin açıklanması sonrası altında görülen satış baskısı 1170 seviyesinde dengelendi. Bu kapsamda Altın kontratı günü yatay ve  1180 seviyesinde tamamladı. 

Bugün Altın kontratının güne sınırlı düşüş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz.

FOREX BÜLTENİ

DÜN NE OLDU? 

Haftanın son işlem gününde;  günün en önemli gündem maddesini Aralık ayı istihdam raporu oluşturuyordu. Aralık ayında tarım dışı istihdam verisi 175K olan beklentisinin aşağısında 156K olarak açıklandı. Söz konusu istihdam raporuna ilişkin olarak, Aralık ayında tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin aşağısında kalmasına rağmen, iligli dönemde ücretler cephesinde görülen artış doların değer kazanmasında etkili oldu. 

Geçtiğimiz Cuma günü dolar gelişmiş ülke para birimlerine karşı değer kazanırken, gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında karışık bir görünüm sergiledi. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

Bugün yurt içinde Kasım ayına ilişkin sanayi üretimi verisi takip edilecek olup, sanayi üretimi verisinin yıllık bazda %3,6 artış göstermesi beklenmekte. 

Haftanın ilk işlem gününde Asya seansında görüldüğü üzere dolar güçlü konumunu korumaya devam ediyor. Yeni haftada hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke kurları dolar karşısında değer kaybetmekte. 

Bununla birlikte bugün Avrupa’da bölgenin Kasım ayına ilişkin işsizlik oranı verisi ve Almanya’nın sanayi üretimi verileri gündeme konu olacak. 

USDTRY 

Geçtiğimiz Cuma günü doların değer kazanma eğiliminin gün içerisinde kuvvetlenmesinin etkisiyle USDTRY paritesi 3,6480 seviyesine kadar yükseldi. Türk Lirası dolar karşısında %1,39 değer kaybederken, gelişen ülke para birimleri arasında en fazla değer kaybeden para birimi oldu. Yeni haftanın ilk işlem gününde de Türk Lirası zayıf görünümünü korumakta. 

Teknik olarak bakıldığında, USDTRY paritesinde bugün yukarı yönlü hareketin görülebilmesi için 3,6500 seviyesi üzerinde kalıcılık önemi korumaya devam etmekte. USDTRY paritesinde yükselişlerin görülmesi halinde 3,6800 direnç seviyesi hedeflenebilir. Paritede 3,65 seviyesi aşağısında kalıcılık sağlanması halinde zayıf seyir görülebilecek olup 3,60 ve 3,55 destek seviyeleri izlenebilir. 

EURUSD 

Geçtiğimiz Cuma günü dolar gelişmiş ülke para birimlerine karşı değer kazanırken, euro cephesinde değer kaybı gün içerisinde arttı. Güçlenme eğilimini sürdüren dolar karşısında euro haftanın son işlem gününde %0,71 değer kaybetti. 

Teknik olarak bakıldığında, EURUSD paritesinde yükselişlerin görülebilmesi için 1,0500 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup, yükselişlerde 1,0585 ve 1,0620 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede görülebilecek gevşemelerde 1,0400 ve 1,0320 seviyeleri izlenebilecek destek seviyeleridir. 

ALTIN 

Haftanın son işlem gününde doların dünya genelinde güçlenme eğilimi sonrası, altın cephesinde hafta içerisinde görülen değer kazançlarının bir kısmı geri verildi. Özellikle ABD verilerinin açıklanması sonrası altında görülen satış baskısı 1170 seviyesinde dengelendi. Geçtiğimiz Cuma günü altın dolar karşısında %0,63 değer kaybetti. 

Altında toparlanma eğiliminin devam edebilmesi için, 1180 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup yükselişlerde 1192 ve 1208 seviyeleri hedeflenebilir. Altında satış baskısının görülmesi halinde ise sırasıyla 1165 ve 1152 destek seviyeleri izlenebilir. 

USDJPY 

Haftanın son işlem gününde dolar hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazandı. G10 para birimleri arasında Japon Yeni geçtiğimiz Cuma günü dolar karşısında %1,43 değer kaybı en fazla değer kaybeden para birimi olarak ilk sıradaki yerini aldı. Bugün Japonya’da tatil sebebiyle piyasalar kapalı olacak. 

Teknik olarak bakıldığında, USDJPY paritesinde yükselişlerin devam edebilmesi için 117,00 seviyesinin üzerinde kalıcılık önem arz etmekte olup, paritede toparlanma eğiliminin devam etmesi durumunda 118,20 ve 119,00 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede görülebilecek geri çekilmelerde sırasıyla 116,40 ve  115,00 destek seviyeleri izlenebilir. 

GBPUSD 

Haftanın son işlem gününde dolar hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazandı. G10 para birimleri arasında Sterlin geçtiğimiz Cuma günü dolar karşısında %1,06 değer kaybı ile en fazla değer kaybeden para birimleri arasındaydı. 

Teknik olarak bakıldığında GBPUSD paritesinde kar satışlarının devam etmesi halinde 1,2170 ve 1,2100 izlenebilecek destek seviyeleri olup, paritede görülebilecek tepki alımlarıyla 1,2320 ve 1,2400 direnç seviyeleri hedeflenebilir. 

BRENT 

Petrol fiyatları arz fazlasına ilişkin endişeler ile yön bulmaya devam ediyor. Haftanın son işlem gününde  BakerHuges petrol kuyu sayıları açıklandı. Açıklanan veri doğrultusunda petrol kuyu sayıları 7 adet artarak 665’e yükseldi. 

Teknik olarak bakıldığında, net bir trendin görülemediği petrolde toparlanma  eğiliminin görülebilmesi için 56,00 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler görmemiz gerekmekte olup, yükselişlerde 57,80 ve 58,60 seviyeleri hedeflenebilir. Petrolde kar satışlarının görülmesi halinde ise 53,70 ve 52,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

Alan Yatırım

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)