E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizBorsa dolara odaklanacak---

Borsa dolara odaklanacak

Borsa dolara odaklanacak
18 Kasım 2016 - 09:09 borsagundem.com

A1 Capital; yukarı yönlü hareketlerinse son derece sınırlı olacağını, gelen haber akışına göre şekilleneceğini ve günün rehberinin dolar olduğunu hatırlattı

"Doları Kim Durduracak?
Dolar/TL, Fed'in faiz artırım beklentileriyle birlikte yükselişini sürdürürdü ve dün 3,38'i zorlayan tarihi zirveler yaparken, bugün 3,3845 ile rekorunu yukarı taşıdı. Veri akışının yoğun olmasıyla
beraber, piyasa dün Fed Başkanı Yellen'ın, Trump'ın Başkanlığını ilanından sonraki ilk konuşması olacak olan Kongrede yapacağı açıklamalara odaklanmıştı.

Pozitif gelen ABD verilerine, Yellen'ın konuşma metninden yansıyan tam istihdama yakın olunduğu, faiz artırma ihtimalinin güçlendiği, faizin kademeli olarak artırılması gerektiği konuları eklendi. Yellen'ın konuşmasında Aralık ayı faiz artırımı adına ipuçları arayan piyasalarda, "görece yakın tarih" açıklaması doların tüm para birimleri karşısında değerlenmesine yol açtı.

ABD Ekim ayı enflasyon verilerinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0.4 ve %1.6 olarak beklentilere paralel gelmesi, Fed'in enflasyon hedefine yaklaştığını gösterdi. Bunun yanında Fed'in bir diğer önemsediği veri olan istihdam konusunda, gelen işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verileri
beklentilerin altında gelerek 235 bin seviyesinde gerçekleşti.

İç gündemde dün ve bugün önemli bir veri akışı bulunmamasına rağmen devam eden siyasi riskler, doların TL karşısında diğer tüm para birimlerinden daha fazla değer kazanmasına sebep oldu.
Dün, TCMB'nin rezerv opsiyon mekanizmasıyla yaptığı müdahale ile 700 milyon ABD doları likidite sağlama amacıyla döviz imkanı dilimlerinde değişiklik yaptı.

Doların yükselişini durdurmasa da yavaşlatmıştı ancak Yellen konuşmasından sonra da rekor kırmasına engel olamadı. Dün aynı zamanda TCMB, 11 Kasım haftasında yurtdışı yerleşik yatırımcıların 1 milyar
dolara yakın hisse senedi ve DİBS sattığını açıkladı.

Doların değer kazanımı karşısında Meksika Merkez Bankası, 50 baz puanlık faiz artışı ile para birimini koruma yolunda adım attı. Buna paralel olarak Commerzbank yayınladığı raporda Türkiye'de banka
müşterilerinin Merkez Bankasından kademeli faiz artışı beklediklerini söyledi.

Diğer yandan küresel tahvil piyasalarında oynaklık devam etmekte. Enflasyon ve sonrasında faiz artırımları beklentileriyle faizi artan ABD 10 yıllıkları, bu sabah 3 baz puan artışla 2,34 seviyesine
yükselmiş durumda.Yellen'ın konuşmasının ardından, Yen, dolar karşısında zayıfladı ve bu başta Japon hisseleri için alım fırsatı oluşturdu ve Asya piyasaları da alış ağırlıklı seyretti.

Bugünün ajandasına baktığımızda Avrupa'da AMB Başkanı Draghi'nin saat 11.00'de yapacağı konuşma oldukça önemli olacaktır. Avrupa cari hesap verisi (Beklenti: 31,3 milyar$) bir diğer takip edilecek veri olacaktır.

Yellen konuşması ardından oy hakkı olan Fed Başkanlarından, St. Louis Fed Başkanı Bullard saat 13.30'da ve Kansas Fed Başkanı George saat 17.30'da konuşma yapacak. Aralık ayı faiz artırım beklentileri dâhilinde piyasalar bu konuşmaları da yakından takip edecektir.

Güne dolar/TL'de 3.3790, dolar endeksinde 101.180, brent petrolde 46 dolar ve altında 1207 dolar/ons seviyelerinden başlıyoruz.BIST için kritik seviye olarak belirlediğimiz 75.140 seviyesine son derece yakın kapanan endekste, doların güçlü duruşuna rağmen BIST'in de bu yükseliş karşısında 75.000'li seviyelerde tutunma gayreti dikkatimizi çekmekte.

Geri çekilmelerde 74.400 ve 74.000 her an test edilebilir ve ne yazık ki kırılabilir seviyeler olmakta.
Gün içerisinde doların 3.40 ve üzerine ataklar yapması durumunda endekste 74.000 seviyesinin kırılarak 73.500 ve 73.000'e doğru hareketlenme ihtimali olduğunu hatırlatalım.

A1 Capital

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)