E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa, dolar nereye gider? Uzmanlardan kritik sözler---

Borsa, dolar nereye gider? Uzmanlardan kritik sözler

Borsa, dolar nereye gider? Uzmanlardan kritik sözler
03 Temmuz 2020 - 17:15 borsagundem.com

Beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisini yorumlayan piyasa uzmanlarına göre Merkez Bankası'nın enflasyon raporu öne çıkmakla birlikte dar bantta sıkışan dolar kuru ve Borsa İstanbul nasıl etkilenecek?

ÖZDER ŞEYDA UYANIK - BORSAGUNDEM.COM

Enflasyon beklentilerin üzerinde geldi, gözler piyasalara çevrildi. Uzmanlar verileri Borsa Gündem’e yorumladı. Dar bantta sıkışan dolar kuru ve Borsa İstanbul nasıl etkilenecek? Merkez hedef yenilemesine gider mi? Öne çıkacak hisseler hangisi? İşte bomba yanıtlar…

İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz'a göre gıdadaki düşüşe rağmen gelen bu yükseliş Merkez Bankası'nın hedeflemesini zor soktu. Yılsonu enflasyon beklentisinin çift haneye yükseleceğini belirten Yılmaz, TCMB'nin son toplantıda da faizlere dokunmamasının sebebinin bu olduğunu ve faiz indirim sürecinin sona erdiğini öngördü.

Mert Yılmaz, dolar üzerinde bir etkinin görülmemesinin ağırlıklı sebebinin kamu bankalarının fonlaması olduğunu not düştü. Swap beklentilerinin geri plana düşmesi ile AB tarafındaki seyahat kısıtlamalarının önemli bir etken oluşturduğunu, turizm gelirlerinin döviz üzerindeki etkisinin globalde zor durumda olan dış ticaret ile birlikte kur üzerinde baskı oluşturduğuna da değindi.

Borsa İstanbul için de yurtdışı ile birlikte hareket eden piyasanın hali hazırda olması gereken seviyeden yüksekte olduğunu trend değişikliği bazında büyük bir hareket beklenmese de düzeltme hareketi beklendiğini belirtti. Yatırımcının bireysel ve kurumsal negatif reel faiz etkisiyle canlı olmasından kaynaklı hisse bazlı hareketlerin de öne çıkacağını ama 110 bin aşağı kırılmadığı müddetçe bir trend değişikliği söz konusu olmadığını iletti.

A1 Capital Yatırım'dan Araştırma Analisti Aylin Cevizci için de beklentilerin üzerinde gelen enflasyonda asıl önemli nokta çekirdek enflasyonda bozulmanın devam ediyor olması. Enflasyon verilerinde ulaştırma payı öne çıkarken, talep artışı burada önemli rol oynuyor. Normalleşme ile birlikte oluşan arz sıkıntısı ve yakıt fiyatlarındaki yükseliş yanında yaz mevsimi ve bayram tatili sürecinin yaklaşması da öne çıkıyor.

Gıda fiyatlarında nisan ve mayıs aylarında oluşan yüksek talep dolayısıyla fiyatların yükselmesi sonrası normalleşme süreci ve mevsimsel etki ile gelen düşüş yaklaşık iki ay daha devam edecek. Kur bu şekilde devam ederse ulaştırma - yakıt fiyatlarında etkili olacak.

TCMB'nin elinde yılsonuna kadar 75 baz puan indirim marjı bulunduğunu belirten Cevizci, fiyat bozulmalarının banka tarafından öngörülmesiyle bu toplantıyı da pas geçmesini beklediğini belirtti. Kritik noktanın ise enflasyon raporu olduğunu da ekledi.

Analist, "Kurda önemli hareket olmadı. Teknik göstergeler ise yukarı kırabileceği yönünde. Burada 6,85-87 ve 6,87-90 bantları ön plana çıkıyor. Kur hareketlerini asıl etkileyecek olan jeopolitik gelişmeler ve pandemi süreci olacak" derken, Borsa İstanbul'un da 2020 yılında ilk 6 aydaki performansında fazlaca değerlendiğini düşünüyor. Yukarıda 120 bin aşağıda ise 115 ve 113 bin seviyelerine dikkat çekerken, bundan sonra yukarı hareketin Banka hisseleri öncülüğünde olacağının da altını çizerek değerlendirmesini şu şekilde sonlandırdı:

Ucuz kalan bankacılık hisseleri 3. çeyrekte öne çıkacak. Temmuz ortasından sonra bilançolar da konuşulmaya başlanıyor bu da hisse bazlı hareketleri öne çıkarıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • barış05 Temmuz 2020 14:44

    bist 100 de olup da bist 30 dışı endekse tabi hisseler de açığa satış yok. bu bakımdan  seçim yaparken buna göre karar verin. oyakc de takaslara bakın 3 gündür citi ve doçe alıyor yukarı çıkışı bundan, birileri içerden haber almış da olabilir, üstelik bu hisse bist 30 dışı ,yani açığa satışı yok. % 26 prim yapmış çok mu . külliyen zarar açıklayanlar % 300 prim yaptı. :D 

  • burhan keskin 05 Temmuz 2020 14:31

    Banklar hareketlenir biraz yukarı gider sonra satış yer.

  • Haso05 Temmuz 2020 13:10

    Simitçi borsaya girince çıkmak lazım diyorlar ya gerçekten bizim simitçi abi borsaya girdi kısmetse ben bu hafta kaçar...Çok fazla gaz veriyolar...1 haftadır giden çimentolar al diyolar şaka gibi

  • BORSACI04 Temmuz 2020 15:25

    TÜRK MİLLETİ BORSAYI YENİ KEŞİF ETTİ ADETA AKIN VAR BU GİDİŞLE HALKIN ÇOGU BORSACI OLACAK 130 BİNLERİ GEÇERİZ GİBİ GÜN YÜZÜ GÖRMEMİŞ DOLARLAR ALTINLAR BOZDURULUP BORSAYA GELİYOR .

  • kenan04 Temmuz 2020 13:40

    bist 30 endeksi riskli açığa satış ,bist 30 un belini kırmıştır ,zaten pirim yapmayan bankaların   durumu daha da baskılı olabilir , yabancılar ,ellerinde hisse olmadan da para kazansın diye, açığa satışı getirdiler, bu bakımdan bist 100  hisselerine bakın derim özellikle kanal istanbul  olayı durumundan etkilenecek hisseler yukarı gidebilir, çimentoların mevsimsel  yazlık hareketleri olabilir

  • Oktay04 Temmuz 2020 20:23

    Açığa satış bedava değil, mali gücü,kredisi yeterse emanet hisseye faiz öder,kime elinde olana, birde karśina fon veya güçlü alıcı gelirse sattığını da almak zorunda kalır.Bedavadan kazanma yok.

  • BORSACI04 Temmuz 2020 15:34

    bist 50 ataklar başlarsa borsa asıl o zaman çoşar uzmanlar hedef 160 bin diyor.çünkü yastık altında muazam dolar altın var hepsi borsaya gelecek. 

  • &&&& ^^^^ &&&&04 Temmuz 2020 11:44

    borsa daha artık eskisi gibi dikiş tutmaz.aklı olan pazartesi günü tüm hisse senetlerinden çıkar.

  • kılıç04 Temmuz 2020 15:29

    bist 30 bist 50 de daha alım başlamadı hedef 160 bin diyor uzmanlar senin üstün açık kalmış.

  • Önder 04 Temmuz 2020 09:50

    Parayı kazanan kaçsın borsadan hisselerin hepsi aynı düşmeye başladı mı altında kalırsınız zararı dusirecem diye sakın taze para sokmayın

  • Bekir03 Temmuz 2020 22:20

    Borsa endeksten sıfır atılınca coşar.

  • ZELİHA KARAKAŞLI03 Temmuz 2020 17:33

    borsalar döviz ve altın da patlamalar bekliyorum.

  • Patladı gitti03 Temmuz 2020 18:30

    Milyon tane yatırımcına ne oldu tutamadılar mı borsayı he 140 binci? Patlamaymış sallama