E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa dibi gördü mü, yükselişler satış fırsatı mı?---

Borsa dibi gördü mü, yükselişler satış fırsatı mı?

Borsa dibi gördü mü, yükselişler satış fırsatı mı?
25 Mart 2020 - 17:07 borsagundem.com

Korona virüsten piyasaları kurtarmak için hükümetler ve merkez bankalarının paketleri küresel piyasalara ralli yaptırırken, Borsa İstanbul da bunu dışında kalmadı.

Korona virüs kaynaklı oynaklığın arttığı piyasalarda sert satışlar yerini alımlara bırakırken, piyasalar yükselişin kalıcılığını ve süresini sorguluyor. ABD başta olmak üzere merkez bankalarından gelen açıklamalar gün içerisinde sert dalgalanmalara neden oluyor. Zaman zaman güne artı başlayan borsalar günü eksi kapatıyor. Pozitif açıklamalar bazı borsalarda günlük yüzde 10'a varan yükselişlere neden olabiliyor. İşte böyle kritik bir dönemde yatırımcılar yön bulmakta zorlanıyor. 

Uzmanlar piyasalarda yaşanan yükselmenin açıklanan paketlerin etkisinden kaynaklı olduğunu belirtirken, teşvik paketlerinin piyasalara sadece geçici bir rahatlama sağladığını, asıl etkinin paketlerin etkisi geçtikten sonra ortaya çıkacağını da eklediler. Kalıcı bir yükseliş trendi oluşmadığını, ilerleyen dönemlerde piyasaların doymayıp daha fazla teşvik bekleyeceğinin de altını çizdiler.  

Gedik Yatırım, Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan’ın piyasa beklentisi şöyle:

"İlk önce ABD’de atılan adımları hatırlatmakta fayda var; birincisi Fed varlık alım programı taahhüdünde bulundu. İkincisi ABD hükümetinin 2 trilyonluk paketi gündemdeydi. Demokratlar ile Cumhuriyetçilerin anlaştığına dair haber var. Bu da piyasayı oldukça motive etti.  Likidite piyasalar için morfine benziyor. Tüm sorunları unutturup geçici rahatlamayı sağlayan unsurlar gibi gözüküyor. 2008 yılında da benzer operasyonlar görmüştük. Bu tarz likidite operasyonlarının piyasayı dengeye getirmesi açısından önemli olduğunu kabul etmek lazım ama çözüm değil. Bunlar kısa vadede kalıcı trendlere dönüşmeyebilir ve piyasa ilerleyen dönemlerde bunların yenilerini bekleyebilir. Bu hamleler olmasa soluksuz düşüşü görüyor olurduk. Geçtiğimiz haftalara nazaran bu hafta dip arayışlarının hız kazandığını söylemek mümkün. Bizim borsa açısından da durum benzer. Küresel borsalarda da aynı şekilde. Bir dip çalışması söz konusu ama dip teyit edildi. Buradan v şekilde bir çıkış beklentisi için de bana kalırsa çok erken. Bugünkü likidite paketlerinin etkisi biraz hafifleyince yeni paket önerileri veya yeni endişelerin gündeme gelmesi ile birlikte tekrar aşağıdaki seviyeleri test etme olasılığının olduğu kanaatindeyim. Bu çerçevede de yatırımcıların daha önce de stop yapmayı başaramamış veya yapmamış yatırımcıların bu tarz sert yükselişler sonrası belli kademelerde pozisyonları tazelemeleri, yani mevcut pozisyonlarını kapatıp belki yeniden pozisyon açma eğilimi girmeleri böylece yeni bir maliyeti kabullenmeleri bu tarz süreçte faydalı olabilir. Bizi rahatlatacak ana etken bu virüsün ABD’de veya AB’de yayılma hızının yavaşladığına ve iyileşme sayılarının arttığına yönelik vakalar görmemiz"

Borsa İstanbul FED ile coştu, zararlar azaldı

İstanbul Portföy Yönetici Ortağı Tufan Deriner’in piyasalardaki beklentisi ise şu şekilde:

“Son dönemde aşırı hareketleri çok ciddi bir şekilde yaşıyoruz. Dün (New York'ta) çok olumlu bir günde, 1933’den beri bir günde yaşanan yükselişi gördük. Bunun arkasından belki de çok ciddi bir düşüş yaşamış olmamız bir etkendi ve tabii paket beklentileri bu anlamda önemli oldu. Gelen paket limitsiz bir alım şeklinde olunca bir gün gecikmeli bir yükseliş gördük. Bu çok birikmiş bir aşağı gelişin düzeltmesiydi. Yükseliş biraz daha devam edecekmiş gibi duruyor ama bugünden sonra asıl ne olacağını göreceğiz, piyasalar kapandıktan sonra ne olacağını net bir şekilde göreceğiz. Biraz daha temkinli olunmalı ve temkinli olmayı bırakmamanın önümüzdeki dönemde biraz daha faydası varmış gibi duruyor. Çünkü piyasadaki hareketler günlük bazda, yani son 15 güne bakarsak günlük barların bu kadar geniş olduğu görüyoruz; bir gün aşağıdan devre kesici yaşıyoruz, diğer gün yukarıdan devre kesici yaşadığımız bir durumdayız. Dolayısıyla dalgalanmanın çok yüksek olduğu bir süreçten geçiyoruz. Şu anda belirsizlikler içinde hala kaybolan çok ciddi bir şey yok ama paketin etkisiyle bundan sonra iyi mi olacağız, yoksa artık “Bir dibi mi yaratıyor muyuz?” gibi bir beklenti var. Dolayısıyla bugünden sonraki beklentiler biraz daha önemli olacaktır. Piyasa bence çok sert düşüşün düzeltmesini yaptı. Artık bundan sonra yukarı gitmek için daha somut adımları görmek isteyecektir”  

New York borsası ralli sonrası yönünü bulamadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • jahmin carponjan25 Mart 2020 23:03

    boing iki günde dolar bazımda % 70 yükselmiş .daha önce 400 $ DAN 100 $ ALTINA GELMİŞ HÜKÜMET HİSSE ALINCA İYİ YÜKSELİŞ OLMUŞ.

  • Dd25 Mart 2020 21:33

    BORSA NIN KENDİ VURUS ZATEN. SİZ KARANTİNAYA GiDiN. 0/23 DEN FAİZE NİYE Görmediniz?. Kumarbaz kitlesi belaniza bulun. Bir gün yukarı birgün aşağı. iNEK gibi seyredin.

  • Dd25 Mart 2020 20:50

    DAHA ULAŞAMADIK AKIDES. 5 SANTİM KISA GELDİ. 

  • TSCL25 Mart 2020 19:43

    İtalya'da dün bir günde 746 kişi öldü adamların borsası yükseldi. Artık siz anlayın borsada dönen işleri

  • HALİL KERTENKELE25 Mart 2020 19:27

    eğer tavan kısıtlaması olmasa borsa endeksi kısa zamanda hiç bir şey olmamış gibi 150 000-200 000 olacak idi.bu kumarbazlardan ve kara para aklayıcılardan borsa arınmaz ise asla ve asla yatırım aracı olamaz.binlerce yatırımcı döviz ve faiz para getirmiyor diyerek borsaya bulaştı bulaştıklarına bir kaç içinde bin pişman oldular hepsininde eline verdiler bir daha da borsaya gelmezler.virüs her gün hasarı artıyor fakat borsa bunu satın alacağına görmezlikten geliyor .ne imiş çok çok ucuzmuş.2008 de aselsanın üç sene 0,28-0,40 TL fiyatta olduğunu biliyormusunuz.inanmayan işyatırımın.com.tr nin sitesinden analiz yapsınlar.

  • Cem Bedirhanoğlu25 Mart 2020 18:29

    Virüs Avrupa yı kırıp geçiriyor.... adamlar bitik... ama borsaları yinede artı da kapatıyor.... Bizim durumumuz onlara göre çok çok daha iyi olmasına rağmen bizim borsa, ekside kapatmak için yırtınıyor... ((((((((((((

  • Kamil 25 Mart 2020 20:14

    Adamların yaptığı parasal genişlemenin 50 de birini bile yapamıyoruz. Kısaca adamlarda para var biz ise meteliğe kurşun sıkıyoruz. Bu ortamda batmazsak iyi...

  • Reşat Altın25 Mart 2020 18:10

    Hadi ben de koroya katılayım ne tavan ne de taban sınırlaması olsun madem serbest piyasa kim kimi düdüklerse ,yakında Neo kapitaler helikopterden para atacaklar.Ben bizim hökömetin yerinde olsam paso para başarım dağıtırım.

  • Yorum25 Mart 2020 17:58

    Patronlara hisseden çıkma fırsatı tanıdılar 58 puanı görür kartlar yeniden dağıtılır ikinci yarının sonlarına dogru çıkışa geçer

  • vecihi25 Mart 2020 17:51

    Yapamazlar,,ABD paraya boğar her tarafı.Trump seçim arefesinde borsayı düşürmez.

  • Korona 25 Mart 2020 17:46

    Ben bitti demeden kriz bitmez

  • Selim25 Mart 2020 17:41

    Ben ikili dip yapacaklarını tahmin ediyorum. Nasıl olsa virüs önlemlerine hâlâ devam ediyor, ve ekonomiler önlemlere devam ettiği için piyasalar hâlâ baskı hissedebilir üzerinde. Üretim olmayınca şirket kârları da olmayacak. Haliyle dalgalı seyir izleyebilir, aşağı yukarı sonra yine aşağı yine yukarı dalgalanır diye tahmin ediyorum ben

  • Hatay zekası25 Mart 2020 17:27

    Gel gel yapıyorlar, endeksin 79000 lere gideceğini ön görüyorum

  • Deniz25 Mart 2020 18:03

    Hadi ordan

  • muro25 Mart 2020 17:46

    sen baya iyimsersin 65 bin diyorum ben bakalim