E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBorsa devlerinin performans savaşı---

Borsa devlerinin performans savaşı

Borsa devlerinin performans savaşı
24 Ocak 2020 - 13:15 borsagundem.com

Amerikan borsasında Tesla, Netflix gibi şirketlerin yükselmesi borsadaki rekabetin sadece bir yönü. Birçok şirket yükselen tempoya ayak uyduramayınca boğa piyasası tartışmaya açıldı.

BORSAGUNDEM.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birçok teknoloji ve endüstri bazlı hisse senetlerindeki yükselme hızlı bir şekilde devam ediyor. Sadece birkaç örnek vermek gerekirse: Geçtiğimiz günlerde Alphabet Inc, Google'ın çatı kuruluşu, piyasa değerini trilyon dolarlık seviyeye getiren dördüncü şirket olmuştu. Microsoft ve Apple halen trilyon dolar seviyelerinde. Amazon.com trilyon doları bir dönem yakalamış olmasına rağmen şu anda o seviyelerin yakınlarında dolaşıyor. Elektrikli otomotiv devi Tesla şimdiden 100 milyar dolar değerinde, kendisinden sonraki en büyük ikinci motor üreticisi General Motors’dan iki kat büyük hale geldi. Netflix harcadığı çok yüksek meblağlara ve piyasa rekabetine rağmen 12 aydır piyasadaki en iyi seviyesine ulaştı. Bloomberg’ten John Authers’ın aktardığı yorumlara göre bu tablo o kadar da çekici değil.

Bu çekici hisse senetlerinin yükselişine bakarak piyasanın yükseldiğini söylemek oldukça kolay. Fakat bu yükseliş tüm hisse senetleri piyasalarını kapsamıyor. Son iki yılda Nestle ve Procter & Gamble gibi tüketici ürünleri gruplarının New York Borsası’nda FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google Alphabet) olarak adlandırılan hisseler grubunun çok gerisinde bir performans gösterdiği görülüyor. Tüketici ürün grupları gibi rekabet ortamı arttığı piyasalarda ürün kalitesinin kazandırdığı görülüyor. Fakat kalite de maliyetlerle beraber artıyor.

Tüm şirketler Tesla ve Netflix gibi kaliteyi arttırarak fiyatlarını yükseğe çekemiyor. Bu durum da borsanın daralmasına zemin hazırlıyor. Daralan piyasalarda geleneksel olarak küçük firmaların büyükleri geçmeleri beklenir. Fakat S&P 500’ün şu anki piyasa ortamında FAANG şirketlerinin domine ettiği bir yapı söz konusu.

Tüm bunlar rahatsız edici. Derin ekonomik kötümserlik ve aşırı iyimserlik belirtileri aynı pazarda birlikte mevcut. Birçok hisse senedi piyasada kendi değerinden çok yüksek. Fakat gerçekten heyecan verici bir büyüme, ya da gerçekten güvenilir ve yüksek kaliteli bir şirket için pahalılık engelleyici faktör olacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)