E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa çöküşü endişesi için doğru zaman değil---

Borsa çöküşü endişesi için doğru zaman değil

Borsa çöküşü endişesi için doğru zaman değil
24 Şubat 2021 - 14:39 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell piyasalara bir kez daha düşük faiz oranlarının kalıcı olduğuna yönelik açıklamada bulundu. Bu nedenle analistler borsalarda çöküş endişesi için doğru zaman olmadığını düşünüyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar enflasyonun yükselmesinden endişe duymalı mı? Bazı yatırım uzmanları enflasyon artışı ihtimalinin endişe duyulacak bir boyutta olmadığını düşünüyor. Bunun nedeni ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın piyasalara bir kez daha düşük faiz oranlarının kalıcı olduğuna yönelik güvence vermesi oldu. Powell’ın açıklaması, giderek artan enflasyon edişelerinin bir kısmını giderdi.

Salı günü borsalarda dev dalgalanmalar görüldü. Teknoloji hisselerinin ağırlıklı olduğu Nasdaq endeksi gün içi işlemlerde %2 düştü ve Apple ile Tesla gibi en büyük teknoloji hisseleri kırmızıda kaldı. Önde gelen endekslerden S&P 500 ve Dow Jones da düşüşten kaçamadı. İki endeks de kırmızıda işlem gördükten sonra, sırasıyla %0,1 ve %0,5 yükselerek yatay kapattı.

Independent Advisor Alliance’ın Baş Yatırım Uzmanı Chris Zaccarelli, Fortune’a yaptığı açıklamada, “güne enflasyonla ilgili endişelerle, faiz oranlarının yükselmesiyle ilgili endişelerle başladık ve bence Başkan Powell bir kez daha piyasalara, parasal koşulları yakın gelecekte oldukça gevşek tutmayı planladıklarının garantisini verdi” dedi. 

Enflasyon söylentileri

Salı günü ABD Hazine tahvili verimleri yükseldi ve 10 yıllık tahvil verimi %1,36 civarında seyretti. Yükselen oranlar teknoloji hissesi yatırımcılarını korkuturken, finans ve sanayi sektörlerindeki daha döngüsel hisselere yönelik bir miktar rotasyon başlattı. Yine de Powell FED’in düşük faiz politikası konusunda güvence verdi ve enflasyonun FED’in %2’lik hedefinin altında olduğunu söyledi.

Bazı stratejistler, bu açıklamayı, boğa piyasasının zemininin sağlam olduğu yönündeki tahminlerinin doğruluğuna kanıt olarak gösterdi. Zacarelli, “yatırım yapan tüm insanlar için, şimdi büyük bir borsa çöküşünden endişe duymak için doğru zaman değil” dedi. Açıklamasının devamında, FED gelecekte enflasyonu telafi etmek için faiz oranlarını yükselttiği takdirde, çöküş zamanının geleceğini vurguladı.

Ancak Zacarelli enflasyonla ilgili tartışmaların henüz başladığını söyledi. Zira geçmişe bakıldığında, toparlanma süreçlerinde faiz oranlarının artması oldukça normal. LPL analistleri 10 yıllık verimin 2021’de %1,75’e yükseleceğini tahmin ediyor. Ve doğru sebeplerle, yükselen enflasyon bile bazı piyasa gözlemcileri için endişe verici değil. Charles Schwab’ın Türev ve İşlemleri Başkan Yardımcısı Randy Frederick, eğer fiyatlar “gayrisafi yurtiçi hasıla beklentileri arttığı için yükseliyorsa”, bunun enflasyon için doğru bir neden olduğunu söyledi.

Balon yükseliyor

Yine de tüm piyasa göstergeleri, hisselerin çok pahalı olduğuna işaret ediyor. Bunun üzerine, son dönemde yayınlanan perakende satışları ve üretici fiyatı endeks okumaları ekonomide güçlü bir toparlanmanın sinyallerini veriyor. Frederick, bu durumun son dönemde borsalarda görülen rallinin önünde “bir engel” olduğunu düşünüyor.

Stratejistler spekülasyonun yüksek olduğu kripto para ve Reddit hisseleri gibi alanlardaki balonların patladığını görüyor. Ancak bazıları aşırı değerlenmiş bir piyasa ile balon piyasası arasındaki farkın altını çiziyor. Zacarelli, “evet, piyasaların pahalı olduğunu görüyoruz ancak mantıklı nedenlerle pahalı olduğunu düşünüyoruz ve nihayetinde gelecek yıl hisselerin de büyüyerek bu değerlemelere erişeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Cesaret verici işaretler ise devam eden ekonomik teşvikler, düşük faiz oranları, gelişen aşı uygulaması ve toparlanma gösteren ekonomi. Ancak tüm bunlar gelecek ay ve haftalarda her şeyin yolunda gideceği anlamına gelmiyor. Wall Street tahmincilerinin bir kısmı geri çekilmelerin yaklaştığı ve volatilitenin yükseleceği konusunda çağrıda bulunuyor.

Ally Inbvest’s CEO’su Lindsay Bells “kısa vadede geri çekilmeler, piyasa aktivitesinin korkunç olmacağını gösterecek. Kendisi de piyasa aktivitesinin bir parcası olan Ally Invest’sin Baş Yatırım Uzmanı Lindsay Bel, bu nedenle  bunun korkunç bir durum olmadığını söyledi. Bells %5 veya 120’lık bir geri çekilmeye işaret ederken, Zaccarelli ve Frederick çok daha yumuşak satışlar bekliyor.

Aynı zamanda Federich’in de boğa piyasası taraftarı bir tahmini var. Fredrick, “engel göremiyorum” dedi. İfadesinin devamında, çok beklenmedik bir şey yaparsanız ve sonucunda eşi benzer görülmemiş bir sonuç alınabilirse, birkaç küçük geri çekilmede fazlasını görmeyeceğiz” açıklamasında bulundıu

FTSE, Gelişen Avrupa Endekslerine İnfo Yatırım’ı da ekledi

 

Morgan Stanley: Wall Street tahvil krizini kolay atlatacak

 

Enflasyon riski borsaları gölgeledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ25 Şubat 2021 12:22

    Ateş yanmayan yerden duman çıkmaz.

  • İlhanmpek25 Şubat 2021 03:34

    Sakin sakin sakin asıl avrupa bizden korksun endex bu sene 1700 gööööreeeeeeeeceeeek kaçarı yok dedi deesiniz sakin olup yolumuza devam ediyoruz

  • Hadi ordan25 Şubat 2021 02:42

    Dünkü bültende başka bir haber paylaşarak borsalarda düşüş beklentisi hat safhada diye haber yapmıştı kafa karıştırmaktan başka bir şey değil

  • Güçlü duruş yatırımcı aklı ile 24 Şubat 2021 16:59

    güçlü duruşumuz devam ediyor şuan yatırımcılar topluyor panik halinde satan birtakım alsat zihniyetli olanlar var onların satışını da fırsat bilip daha ucuzdan toplamaya çalışıyorlar yurtdışı iyileşti zaten

  • sezar25 Şubat 2021 01:23

    abd 10 yıllık tahvil faizleri yükseliyor ve bu durumda para gelişmekte olan ülkelerden çıkıp vatanına döner. O yüzden katılmıyorum. Abd on yıllıklar 1.40 üzerine çıkarsa esas daha büyük borsa çöküşü bizi bekler.

  • Ömer24 Şubat 2021 16:18

    ABD ve Avrupa borsaları  yeşil,  sen niye kırmızı BİST ?                                                                                                      

  • Mehmet24 Şubat 2021 16:36

    Niçin mi kırmızı? Aç gözlü maymun iştahlılar istediği için kırmızı....