E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa balonu fırsat mı yaratıyor? ---

Borsa balonu fırsat mı yaratıyor?

Borsa balonu fırsat mı yaratıyor?
01 Mart 2021 - 12:50 borsagundem.com

Borsalarda yatırım giderek daha fazla kumara benzerken, riskleri kontrol altında tutmanın yöntemleri de var

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin, Reddit hisseleri ve özel amaçlı satın alım şirketleriyle halka arzlar (SPAC) 2021’e oldukça hızlı bir başlangıç yaptı. Bazı uzmanlar borsalardaki aşırı değerlenmenin, sert yükselişin ve spekülasyonun kötü sonuçları olabileceğini düşünüyor. Ancak her şey yolunda gidebilir. Yine de “şimdi zengin olmalıyım” diyenler karşısında servetini korumaya çalışanlar için piyasa koşulları rahatsızlık verici olabilir.

2021 yılının ilk yedi haftasında küçük sermayeli şirketlerin hisselerinin yer aldığı Russell 2000 endeksi, haftada %2’lik yükselişlerle oldukça yüksek. Küçük sermayeli hisseler endeksinin daha küçük bir grubunu temsil eden mikrokaplar ise Russell 2000’den neredeyse iki kat daha fazla değer kazandı. Endeks yılın ilk 7 haftasında %27 artış gördü. Bu rakam ise tüm yıl için neredeyse %200 yıllık kazanca işaret ediyor.

S&P 500 ve Nasdaq 100 endeksleri ise “yalnızca” %4 ila %5 yükseliş gösterdi. Ancak pandemi dönemindeki bu boğa piyasasında, bu durumun işaret ettiği sorunlar var. Piyasalarda önde gelen endeksler aşırı heyecan ve piyasaların en spekülatif kısımlarına yönelen ilgiyle birlikte geride kaldığında, dikkat çekiyor. 2000 yılında dot-com balonu son dönemlerine girerken, Nasdaq tüm dünyada yatırımcıların gözdesiydi.

S&P 500 ise, Nasdaq endeksine kıyasla geri planda kalmıştı. Bu durum ise borsalarda bir balon oluştuğunda gerçekleşir ve bir borsa endeksi (bu durumda Nasdaq 100) içinde bulunduğu çeyrek sona ermeden %29 yükseliş gösterir. 2000 yılında Nasdaq sert yükselişler yaşarken S&P 500 makul bir çeyrek geçirdi. Endeksin %5’in altındaki getirisi ise dikkat çekici bulunmadı.

Ancak 2000 yılı Nasdaq endeksi için yolun sonu oldu. Sert yükselişe rağmen, balon patladı ve endeks yıla başladığı seviyenin altına düştü.Bu süreç ise yalnızca iki hafta sürdü. Balon patladığında Nasdaq 100 2 haftada %30’un üzerinde düşüş gösterdi. 2000 yılını %36’nın üzerinde düşüşle kapatan endekste, düşüş hız kesmedi. Ancak aynı 2 haftada S&P 500 de %10 düşüş yaşadı ve 2000 yılını %9 düşüşle kapattı.

Forbes’un haberine göre, yatırımcılar borsa balonları patladığında, piyasaların en çekici kısımlarının ne kadar hızlı düşüş gösterebileceğini göz ardı etmemeli. 

Piyasalardaki balonların zamanlamasını tahmin etmeye çalışmak imkansız olsa da, bu balonları tespit etmek oldukça önemli. Borsa balonlarının ne zaman patlayacağı belirsiz olduğu için, yatırımcıların riskten kaçınması gerekiyor.

Aynı zamanda, balon dönemlerinde piyasaların koşullarından bağımsız olarak fırsat alanları da bulunabilir. Bazen bakmaya alışık olmadığınız alanlara bakmalısınız. Bu yatırımın sıkça ziyaret edilmeyen alanlarını dikkate almak için doğru zaman olabilir. Yükselen faiz oranları, emtia fiyatları ve bankacılık ile enerji gibi bazı değer sektörleri balonun etkilemediği alanlar arasında yer alıyor.

Küresel borsaların enflasyon endişesi geçici

 

Borsalarda yükselişin sonu yaklaşıyor

 

Yabancıların en çok işlem yaptığı hisse senetleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)