E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa alternatifi olmadığı için yükseliyor---

Borsa alternatifi olmadığı için yükseliyor

Borsa alternatifi olmadığı için yükseliyor
07 Şubat 2021 - 08:51 borsagundem.com

Yurtiçinde ve yurtdışında alternatifi olmayan borsalar yeniden zirve seviyelerine döndü. Peki yükseliş devam eder mi? Dolarda kritik seviye neresi?

Piyasalarda düşük faiz ve bol likiditeye bağlı olumlu hava devam ediyor. İyimserliğin en belirgin olduğu yatırım araçlarının başında borsalar geliyor. Son olarak ABD’nin yeni başkanı Joe Biden’in açıkladığı 1.9 trilyon dolarlık mali teşvik paketi borsalardaki çıkışa yeniden ivme kazandırdı. Dış borsalardaki yükseliş doğal olarak iç piyasalara da yansıyor. Borsa İstanbul, geçtiğimiz günlerde görülen kâr satışlarıyla uzaklaştığı zirve seviyesine tekrar yaklaşmaya başladı. Döviz kurlarında devam eden düşüş eğilimi bu görünüme destek verdi. Gösterge tahvil faizi de yüzde 15 seviyesinin altında yatay seyrini koruyor. Borsacı deyimiyle “yatırımcının en iyi dostu olan trend” olduğuna göre trendler korunuyor. Ancak geçen haftanın kapanışına doğru gelen kâr satışları biraz yorgunluk izlenimi verdi. Çıkış trendinin doksan dereceye yaklaşan açısı ve süresini dikkate aldığımızda zirve seviyelerine yaklaştıkça kâr satış denemelerini normal karşılamak gerekir. Aynı zamanda dikkatle izlenmesi gereken bir durum olduğunun notunu da düşmek lazım. Olumlu gelişmelerin belli ölçüde fiyatlanması yanında teşvik paketleri dışında piyasaları taşıyacak yeni beklenti ve gündem oluşturmakta zorluk yaşanıyor. Fakat paranın adresi hala borsalar olarak gösteriliyor. Son günlerde “borsadan para çıkarsa nereye gidecek” sözünü birçok kişi duymuştur. Reel ekonomiler salgın hastalık nedeniyle sıkıntılı bir süreç yaşarken borsaları bu noktaya taşıyan ana etkenlerden birinin “alternatifsizlik” olduğu bilinen bir durum. Türkiye özelinde bakılacak olunursa yüksek faiz henüz borsa için ciddi bir alternatif oluşturmuş görülmüyor. Hisse senetlerindeki getiriler bu aşamada daha yüksek. Borsalarda iyimserlik korunmakla birlikte kâr satış olasılıklarını dikkate almamız gereken bir dönemde bulunuyoruz.

Yerli fonlar hisse topluyor

Kısa bir kâr satışının ardından ABD ve Almanya borsaları başta olmak üzere dış borsalar tekrar zirve seviyelerini test ediyor. Dow Jones (ABD) Endeksi’nde 31.272, Dax (Almanya) Endeksi’nde 14.131 zirve seviyelerinin geçilmesi çıkışın devamı açısından önemli olacak. 1.582 seviyesini test eden Borsa İstanbul açısından yeni zirve oluşumları için dış borsalar referans olmaya devam edecek.

BIST-100 yeniden zirveye mi gidiyor?

Borsada çıkış trendi kâr satış denemelerine rağmen devam ediyor. İlk dirençler 1.550 ve 1.582 seviyelerinde. 1.582 zirve olması açısından daha önemli. Çıkışın devamı için 1.582 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Bu seviyeye hareketlenmelerde satışlar görülebilir. Sonraki dirençler 1.630 ve 1.700 seviyelerinde. Geri çekilmelerde ilk destek ise 1.480 seviyesinde. Bu seviyenin altında verilecek destekler ise 1.450 ve 1.430 seviyelerinde bulunuyor. Endekste çıkış hareketi gücü korumakla birlikte direnç seviyelerinde kâr satışları görülebilir.

Bitcoin yeniden yükselişe geçti

Dolar/TL kurunda düşüş eğilimi ve destek arayışı sürüyor. İlk destekler 7.04-7.00 seviyelerinde görülürken bu seviyenin üzerinde tepki alım denemeleri görülebilir. 7.00 seviyenin altında kalınması durumunda ise sonraki destekler 6.80-6.70 seviyelerinde. İlk direnç noktaları 7.20-7.30 seviyelerinde bulunuyor. Olası tepki alımlarının devamı için 7.30 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Bu güç henüz oluşmuş görülmüyor. Destek seviyelerinde tepki alım denemeleri görülse de satış baskısı korunuyor.
(Zeynel Balcı/Hürriyet)

Borsalarda yönü bu açıklama belirleyecek

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ekonom08 Şubat 2021 01:54

    Yaza doğru ve yazın Aşılar yaygınlaşması pandemide algıyı değiştirecektir. Yaz ve tazdan sonr artık işyerlerin ve ekonomilerin kapanmadı ortada kalkar. Bu da artık şirketlerin üretim ve ticaretlerinde de normaleşmeye ve şirketlerin karlılık her bakımdan pozitifleşecek beklentisiyle borsadaki şirket hisselerine talep yükselişi olacak ve borsaya yeni çok yatırımcı daha gelecektir. Buda borsanın yükselişi demek. Hele bşrde dovşz de yükseliş beklentiside son bulursa borsalarda bşr bahar daha yaşanır. Tabi bu baharın sonbaharı veya kışıda olur sanırım.

  • KASIM YANTIR07 Şubat 2021 20:58

    Ben zannetmiyorum devlet asla 7 TL nin altına gelmesini doların istemez çünkü zenginler buna asla izin vermez ve hükümete baskı yaparlar.çünkü onlar  dolar ne kadar çok çıkar ise daha fazla kat ve kat zengin olmaktadırlar.

  • Brk07 Şubat 2021 15:14

    Aşılar yaygınlşır artıl kapanmalar olmaz düşüncesi oluşursa, artık şirketler de üretim karlılık her bakımdsn normalleşir diyerek bir çok şirket hisselerine talep yükselişi olur yeniden ve norsaya yeni çok yatırımcı daha gelir. Buda borsanın yükselişi demek.