E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa 73 bine çıkabilir, dolar 2.14'ü görebilir---

Borsa 73 bine çıkabilir, dolar 2.14'ü görebilir

Borsa 73 bine çıkabilir, dolar 2.14'ü görebilir
31 Mart 2014 - 07:31 borsagundem.com

Yerel seçimler sona erdi. Piyasalar beklentilerini karşıladı. Şimdi ise yatırımların nereye kayacağı bekleniyor?

Piyasa istikrarın sürmesinden yanaydı ve yerel seçim olmasına rağmen sonuçların Ak Parti’nin iktidarını sallayıp sallamayacağını görmek istiyordu. Ak Parti’nin oy oranı beklenen yüzde 40’ı da aşınca iyimser beklentiler arttı.

Türkiye bir yerel seçimi daha geride bırakırken 17 Aralık’tan sonra Ak Parti oylarının erozyona uğrayıp uğramadığı sorusuna da yanıt bulundu. Ak Parti’nin 2014 yerel seçimlerinde bir önceki yerel seçim sonuçlarının üzerine çıkması, başta İstanbul olmak üzere Ankara dahil iki önemli kaleyi rakiplerine kaptırmaması ve aksine seçimlerden daha da güçlenerek çıkması piyasaların da en iyimser senaryoyu bugün gündeme almasına neden olacak.

Neler olabilirdi?

Açıkçası piyasa Ak Parti’nin alacağı oyu kestiremiyordu. Her ne kadar anketler Ak Parti’nin oylarını yüzde 45’ler seviyesinde gösteriyor olsa da piyasa yüzde 40 civarındaki bir oya kendini hazırlamış, son işlem günü olan Cuma günü de pozisyonlar böyle bir sonucun çıkmasına yönelik olarak alınmıştı.

Yüzde 40’lık bir oyun, Borsa’da negatif bir etkisinin olmayacağı konuşuluyordu. Bir diğer bakılacak gösterge ise İstanbul ve Ankara’daki durumdu. İstanbul ya da Ankara’nın CHP’nin eline geçmesi halinde bunun önümüzdeki genel seçimlere bir yansımasının olabileceği hesapları yapılıyordu. Yani Ak Parti oylarını korusa da ancak İstanbul ve Ankara’yı kaybetseydi hesaplar yine değişecekti. Ak Parti hem bu iki kaleyi koruduğu gibi, oy oranını da yüzde 40’ların çok üzerinde tutmayı başardı.

Peki bugün piyasalar nasıl açılacak?

Dolar 2.1450’ye gider

Teknik göstergeler Cuma günü 2.19 TL seviyesinden kapanan doların ilk etapta 2.1450’ye kadar inebileceğine işaret ediyor. Eğer satışların devamı gelir dış piyasadaki gelişmeler de seçim sonuçlarını desteklerse

hafta içinde dolardaki kan kaybının sürmesi ve 2.10 TL seviyelerinin de görülmesi muhtemel.

Gelelim Borsa’ya. Borsa seçim öncesi son hafta ciddi bir ralli yapmış ve 70 bin puan sınırına dayanmıştı. Seçim sonuçlarının alınmasından sonra ilk gün seansında endeksin ilk hedefinin 73 bin 250 puan olabileceği belirtiliyor. İyimserliğin devamı halinde Borsa’da ikinci hedef 75 bini geçmek ve 77 bine doğru tırmanmak olacak.

Ancak hem dolardaki inişin desteklenmesi hem de Borsa’daki çıkışın devamı için uluslararası piyasalardaki gelişmeler de yakından izlenecek.

Piyasada dolaşan üç senaryo vardı, en iyimser olanı çıktı

Seçimlerden önce henüz oy oranları belli değilken piyasada dolaşan 3 farklı senaryo vardı. Şayet AK parti’nin oyları yüzde 35 civarında bir yerde kalmış olsaydı dolar ve Borsa kendine başka bir seviye belirleyecekti. Yine oylar yüzde 39-40 bandında kalmış olsaydı yine ikinci bir senaryo konuşuluyor olacaktı. Yüzde 35 senaryosu gerçekleşmiş olsaydı doların ilk etapta 2.2480 TL sınırına çıkması ardından da 2.30 TL seviyesini test etmesi bekleniyordu. Yine aynı oy oranı çerçevesinde Borsa’nın da ilk aşamada 64 bin 650 puana ardından da 61 bin 100 puana kadar geri gelmesi, orta vadede ise daha aşağıda dipleri test edebileceği konuşuluyordu.

Yüzde 40 civarındaki oy oranına göre yapılan tahminlerde ise doların 2.16 ile 2.17 TL seviyesine kadar sınırlı bir çekiliş yaşayabileceği, yine borsadaki yükselişin de 71 binlerle sınırlanacağı hesapları yapılıyordu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet güneş31 Mart 2014 21:40

    tat gıda ve fordotosannnnnnn

  • yellen satın diyor abd de kağıtları31 Mart 2014 17:38

    yellen bu gün abd de işgücüne katılma oranı düşük kalıyor demişse aslında abd piyasalarının aşırı yüksekte olduğu ve yakında dow ve diğerlerinde önemli düşüşlere yakın olunduğunu da belirtmiş oluyor kanımca bu dünya borsalarında büyük realizasyonları bekleyelim anlamına da gelebilir bu günden sonra bir ay içinde.

  • bu yaz borsalar dımı dım yar olabilir.31 Mart 2014 16:32

    ismail, en iyisi fed parayı tümüyle kesince dünyada borsalar bi nane olmayacağından 45bin'e bir bakmalı.

  • ismail 31 Mart 2014 16:02

    55 görürmü sence ozman bütün parala alırım hisse

  • yaz durgunluğunda ?31 Mart 2014 12:01

    ne 73'üçü! 55'i görmesin de .