E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBorç yapılandırmasına deprem ayarı---

Borç yapılandırmasına deprem ayarı

Borç yapılandırmasına deprem ayarı
27 Şubat 2023 - 16:10 borsagundem.com

3 haftalık aranın ardından çalışmalarına yarın başlayacak olan TBMM'nin gündeminde borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeler var. Düzenlemeye deprem bölgesindeki vatandaşlara kolaylık sağlayacak yeni maddeler ekleneceği açıklandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) üç haftalık aranın ardından mesaiye yeniden başlıyor. Meclis Genel Kurulu’nda EYT’nin yanı sıra borç yapılandırma düzenlemesi de öncelikli olarak görüşülecek.

Yapılandırma teklifine, deprem bölgesindeki vatandaşları ilgilendiren bazı özel maddeler ekleneceği bildirildi.

‘Mirasla ilgili işlemlere vergi muafiyeti'

NTV’nin haberine göre; depremzede vatandaşlar, “veraset ve intikal” vergilerinden muaf tutulacak. Bu maddeyle birlikte vatandaşlar, hayatını kaybeden yakınlarından kalan mirasla ilgili işlemlerde vergi ödemeyecek.

Araç muayenesine düzenleme

Depremzede vatandaşlar için düzenlemeye eklenecek bir diğer madde ise araç muayenelerine ilişkin… Depremzede vatandaşlara araç muayenelerini yaptırmaları için 8 Mayıs 2023’e kadar süre tanınacak. Düzenleme kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bu süreyi uzatma yetkisi verilecek.

Vergi ve sigorta pirimi

Deprem bölgesindeki işverenlerin, çalışanlarına yapacağı maksimum 50 bin lira tutarlı nakdi yardımların, vergi ve sigorta priminden istisna tutulması sağlanacak. Yasayla devlete olan borçların yapılandırılması için tanınacak başvuru süresi, 30 Nisan’dan 31 Mayıs 2023’e uzatılacak.

Yapılandırmanın ilk taksit ödemeleri de 31 Mayıs yerine 30 Haziran’da başlayacak.

“Mücbir sebep” süresi uzatılacak

Yapılandırma başvuru süresi, "mücbir sebep" ilan edilen deprem bölgesi için ise 31 Temmuz sonrasına kadar uzayacak. Yapılandırmada son başvuru tarihinin mayıs sonu olmasıyla, iş dünyasına sağlanan "matrah artırımı" imkanı 2022 yılını da kapsayacak.

Borç yapılandırmada ayrıntılar netleşti

 

EYT dahilindeki prim borçları yapılandırma kapsamı dışında bırakıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)