E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBor üretiminden Lityum da üreteceğiz---

Bor üretiminden Lityum da üreteceğiz

Bor üretiminden Lityum da üreteceğiz
26 Aralık 2020 - 15:56 borsagundem.com

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Yüzde 100 yerli Ar-Ge ile rafine bor üretimi esnasında ortaya çıkan sıvı atıklardan lityum üreteceğiz. Bu yöntemle lityum üretimi Eti Maden'e özgü ve dünyada bir ilk." dedi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın canlı bağlantı yöntemiyle katıldığı ETİ Maden Lityum Üretim Tesisi Açılış Töreni'nde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'yi ve dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınının gölgesinde bir yılın geride kaldığını hatırlattı.

Zorlu bir süreçten geçildiğini ifade eden Dönmez, şöyle konuştu:
"Bugün geldiğimiz noktada, Türkiye sizin liderliğinizle bu süreçte başarılı bir sınav vererek diğer ülkelerden pozitif yönde ayrıştı. Pek çok zorluğa rağmen, 2020 yılı enerji sektörümüz için milletimize müjdeler verdiğimiz, rekorlarımızı tazelediğimiz, Mavi Vatan'daki egemenlik haklarımızı pekiştirdiğimiz ve enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi adına büyük adımlar attığımız bir yıl oldu. Bugün yerlileştirme adımlarımıza bir yenisini daha eklemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Yüzde yüz yerli Ar-Ge ile rafine bor üretimi esnasında ortaya çıkan sıvı atıklardan lityum üreteceğiz. Bu yöntemle lityum üretimi Eti Maden'e özgü ve dünyada bir ilk. Üretim yönteminin patentini almak için başvuruda bulunduk. İnşallah onaylanmasıyla birlikte Türkiye, bu alanda örnek alınan bir ülke olacak."

"Yıllık 20 milyon dolara denk gelen lityum ithalatının önüne geçmiş olacağız"
Bakan Dönmez, Balıkesir Bigadiç, Kütahya Emet ve Eskişehir Kırka'daki bor yataklarının belli oranlarda lityum içerdiğini ancak geleneksel üretim metodu ekonomik olmadığı için bugüne kadar bor atıklarındaki lityumun değerlendirilemediğini bildirdi.

Eti Maden'deki çalışanların bu durumu tersine çevirmek için tam 3 yıldır yoğun bir Ar-Ge faaliyeti yürüttüğünü anlatan Dönmez, şunları kaydetti:

"Türkiye, bugün artık kendine has bir yöntemle atıklardaki bor ve lityumu ayrıştırarak, lityum karbonat ve satılabilir bor ürünlerini kendi teknolojisi ve kendi insan kaynağıyla üreten bir ülke oldu. Eskişehir Kırka'da hayata geçen pilot tesisimiz ilk etapta yıllık 10 tonluk üretim yapacak. Tesisimiz tam kapasite devreye girdiğinde, yıllık 600 tonluk bir üretimle inşallah Türkiye’nin lityum ihtiyacının yarısını buradan karşılayacağız. Böylece yıllık 20 milyon dolara denk gelen lityum ithalatının da önüne geçmiş olacağız. Başta yerli otomobilimiz TOGG olmak üzere, mobil cihazlar, tabletler, bilgisayarlar gibi akıllı teknolojilerde yerli lityumun kullanılmasıyla, ileri teknolojilerde yerlilik oranının artmasına önemli bir katkı sağlayacağız."

Bakan Dönmez, tesiste lityum karbonat üretiminin yanı sıra yan ürün olarak boraks dekahidrat üretiminin yapılacağına değinerek, böylece Eti Maden'in dünyada lider olduğu bor ürünleri üretiminde de kapasite artışına gitmiş olacağını vurguladı.

Eskişehir Kırka'nın ayrıca bordan temizlik ürünü BORON'un tesislerine de ev sahipliği yaptığını hatırlatan Dönmez, "Geçtiğimiz hafta BORON temizlik ürünleri ailesine bulaşıklar için kullanılan 3 yeni ürünümüzü daha ekledik. Gelen taleplere göre arkadaşlarımız yeni ürünlerin Ar-Ge'si için de burada çalışmalarını sürdürüyorlar." diye konuştu.

"Lityum üretim tesisimizi doğaya saygılı"
"Lityum üretim tesisimizi doğaya saygılı, geri dönüşüm odaklı ve sürdürülebilir üretim anlayışıyla hayata geçirdik." diyen Bakan Dönmez, şöyle devam etti:

"Mevcut stok sahasında bulunan atıklar lityum üretmek için değerlendirilecek ve böylece yeni atık depolama alanlarına duyulan ihtiyaç da azalacak. Tesisimizde yılda yaklaşık 440 bin metreküp sıvı atık işleyeceğiz ve bu atığın yüzde 90’ını geri kazanacağız. Atık depolama maliyetinin azalmasıyla yılda 1 milyon 300 bin dolarlık depolama maliyetinden de tasarruf etmiş olacağız. Türkiye'nin vizyon projelerinin, dünya markası olacak işlerinin arkasında bu tesisimiz olacak inşallah. Büyük ve güçlü Türkiye idealimizi gerçeğe dönüştürecek önemli bir adım olacak. Türkiye'nin bor cevheri, Türkiye'nin lityumuna, Türkiye'nin lityumu Türkiye'nin enerjisine hayat verecek. İnşallah devamında gelecek yeni Ar-Ge ve inovasyon projelerini de teşvik edecek."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, bugün gelinen noktada 2021'e dair umutların tazelendiğini aktararak, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu umut, inanç, azim ve kararlılık 2023, 2053 ve 2071 hedeflerimize ulaşmak için bizlere güç ve moral veriyor. Her türlü zorluğa, badireye, yıldırmaya, engele rağmen milletimizle birlikte çıktığımız bu yolda, sizin liderliğinizle hiç durmadan, yorulmadan hep birlikte hedefe varacağız inşallah. Sözlerime burada son verirken bu büyük projelerin hayata geçmesine öncülük eden Sayın Cumhurbaşkanımıza, Eti Maden Genel Müdürümüze, yöneticilerimize, projeyi geliştiren Ar-Ge ekibimize, mühendis ve işçi kardeşlerimize milletimiz adına şükranlarımı sunuyorum. Tesisimiz ülkemize ve milletimize hayırlı, uğurlu olsun."

Tesisin açılış törenine Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti MKYK Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan, MHP Eskişehir İl Başkanı İsmail Candemir ile diğer ilgililer katıldı.

Türk SİHA'ları Le Monde'da manşette: Koca orduyu yok ettiler

Rusya: En yaşlı hain öldü

Erdoğan: 2021 reformlar yılı olacak

Koronayı anında yok edecek ilaç bulundu

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Net man 27 Aralık 2020 20:17

    Üretin..tüketelim...

  • Mansur27 Aralık 2020 14:31

    Netice olarak bunlar işbaşına geldikleri belediyelerde  yıkım ekibi  olarak geldikleri gayet açık, sarih ve su götürmez bir gerçek  oluğu ayan  beyan ortada.  Verilen sözlerden hiç biri tutulmadığı gibi  binlerce işçi çıkardılar!  Buna rağmen bunların belediyeleri mali olarak batırılmış durumda!  Sebebi çok belli hükümete, devletin görevlilerine  özellikle  Cumhurbaşkanına atılan  iftira ve yalanlar ile bu pisliklerini kapatamayacaklar.  Yağma ve çalıp çırpma neymiş  görmek isteyen bunların belediyelerine baksın!  Hepsi  savcılığa verilince öyle atıp tutmak değil  nasıl bir yıkım ekibi oluğunu artık görülmüş olacak.

  • Mansur27 Aralık 2020 13:39

    Ankara belediyesinde akıl almaz yolsuzluklar oluyor.  Koop adı altında  kendi yandaşlarına ihalesiz ticaret yapılıyor.  Engelliler için yapılan simit tezgahları dahi çetelerin eline teslim edilmiş.  Kömür alımından  un alımına kadar akıl almaz yolsuzluklar ve  düzinelerce bankamatik işçisi  alınmış!  Özcan Kadıoğlu  sadece birisi!

  • ŞEMSETTİN KARLIDAĞ26 Aralık 2020 20:14

    Muhalefet çıkar şimdi ne gereği var bu fabrikalara dışarıdan alsak iyi olmaz mı der ise benim için süpriz olmaz.

  • yusuf yaşar26 Aralık 2020 22:19

    kesnlikle haklısın ayrıca bazı yalancı solcularada buradan diyeyim bordan değil kullanılmayacak bor atığından yapılıyor lityumlar yani bu küflenmiş ekmeği taze ekmeğe dönüştürmekle aynı

  • Nail26 Aralık 2020 19:44

    Istanbul artik bir hata yapti basta ben...EKREM. dedik b.k dedik.. elim kirilsin..aslinda kizginliga geldim..

  • fatih27 Aralık 2020 22:50

    chp adına kırılsın diyorum ellerin tez zamanda...

  • yusuf yaşar26 Aralık 2020 22:25

    imamoğlunu hiçbir zaman sevmedim ama genç kitle neden seviyor hiç anlayamıyorum aslında herşey açık bu adam geç kitlenin gözüne çok girdi türkiye kutuplaşıyorken gün gelecek chp'nin başına bu herif geçecek

  • Batar çıkamaz26 Aralık 2020 18:50

    Hani İstanbul'un 2040 yılına kadar su problemini çözmüştünüz? Belediye başkanı değişince 20 yıllık su buhar mı oldu?

  • gobel6627 Aralık 2020 19:53

    Bu kadar yalancı-iftiracı-inkarcı-  şeref yoksununun olduğu bir memlekete Allah fazla bile veriyor.

  • Nedim27 Aralık 2020 14:02

    Aslında çözülmüştü!  Ama o kadar bereketsiz  gudubet ve yalancısınız ki  Allah sizden rahmetini kıstı!  Bir yılda yağması gereken yağmurun  onda biri bile yağmadı!  Mezarcıbaşı hala abuk subuk işlerle uğraşıyor.  Bu yüzden Allah yalancılara iftiracılara itibar edildiği için bence sizi cezalandırıyor.  Öyle Eylül Ekim  Kasım bomboş yağışsız geçti!  17  milyonluk bir şehirde buna kimse bir şey yapamaz.  Tasarruf  edin.

  • Aks1527 Aralık 2020 10:55

    Yalnız şu anda belediyeyi başka biri yönetiyor. Yada yönetemiyor. AKP olsa bu duruma gelmeden bir çözüm üretirdi. Ama CHP zihniyeti yapılanların üzerine hazır konduğu için plan yok önlem almak yok.

  • ZEYREK ZEMHERİ26 Aralık 2020 20:12

    Senin imamoğlun hergün show yapacağına bu işi hallede idi bugüne kadar istanbulumuza ne yaptı söylermisiniz.şimdileri ortadan kayıp göreniniz varmı.

  • Afyonlu26 Aralık 2020 18:05

    Patron 2 yıla kadar Söğüt te altın çıkaracaz dedi bugün! Maden gübretaş ın mı? Yoksa devletin mi? Yani millete bir katkısı olacak mı? Doğalgaz elektrik gibi faturalar düşecek mi? Değilse pek bir anlamı yok! Bugün markette 2 poşete 122 TL verdim fiyatlar fena!

  • yusuf yaşar26 Aralık 2020 22:23

    aslında bu siyaset şemasını anlamayan kitleye artık alıştım evet dostum herşey ateş pahası ama erdoğan gelmeden önce ithalat ihracatın üstündeydi ki halen öyle + bu başkan darbe isyan ambargo savaş virüs terör gibi birçok olay geçirdi ve çoğunu önledi ekonominin bu olması normaldende iyi ama gelişen teknloji ithalat ve ihracat oranları sayesinde 2023-2025yılları arasında ekonominin düzeleceğini düşünüyorum özellikle yurt içi yani milletin ödediği şeyler azalacak

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU26 Aralık 2020 20:13

    Sen galiba afyonu çekmissin kafan iyi .haberleri okuyormusun veya neren ile okuyorsun.bu maden şirketi  GÜBRETAŞ firmasının yanı TARIM VE KREDİ KURUMU nun.

  • Olcay26 Aralık 2020 19:33

    Diyelimki Millet ittifakina oy verdim.. peki hanimin kizin YUZUNE nasil bakariz..