E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBomba F-35 açıklaması: Programdan çıkarılması Türkiye'nin lehine olur---

Bomba F-35 açıklaması: Programdan çıkarılması Türkiye'nin lehine olur

Bomba F-35 açıklaması: Programdan çıkarılması Türkiye'nin lehine olur
21 Kasım 2019 - 10:51 borsagundem.com

Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasıyla ilgili tartışmalar devam ederken, Pentagon'un son açıklaması 5. nesil savaş uçağındaki sorunların bitmediğini bir kez daha ortaya koydu.

ABD'de F-35 savaş uçaklarıyla ilgili iki tartışma konusu var. Birincisi Türkiye'nin programa tekrar alınıp alınmayacağı, diğeriyse F-35 programında çözülemeyen sorunlar yumağı.

ABD Savunma Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde F-35 programının kritik bir parçası olan Otonom Lojistik Bilgi Sistemi (Autonomic Logistics Information System-ALIS) ile ilgili sorunların düzeltilemediğini açıkladı. Pentagon, her üç F-35 savaş uçağından birinin 'bütün görevleri yerine getirme' kapasitesine ulaşamadığının da altını çizdi.

F-35 projesi kimine göre yüksek maliyet ve güvenirlik sorunları nedeniyle ABD'nin geliştirdiği en kötü silah projelerinden, kimilerine göreyse düşük görünürlük, sensör teknolojileri ve radar sistemi gibi üstün yeteneklerle donatılan bir sistem.



Yeni Şafak, Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde yıllarca önemli görevlerde bulunmuş Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş'a "F-35 programından çıkarılması Türkiye'nin lehine mi, yoksa aleyhine mi?" sorusunu yöneltti.

ABD ile yaşanan siyasi sorunlar nedeniyle Türkiye'nin bu savaş uçaklarını alsa dahi kullanılmasında zorluklar yaşacağını vurgulayan Karataş, şu ifadelere yer verdi:

"F-35 uçaklarının teknik özellikleri dikkate alındığında özetle; Görünmezliği, antenleri, sensörleri, silah sistemleri ve NATO'nun müşterek çalışma konseptine uygun her platforma kriptografik bağlantılara bilgi aktarımı ve paylaşımı yapma özelliklerine sahip 'kusursuz uçak alma' algısı yaratabilir. Türkiye ile ABD/NATO arasında yaşanan sorunlar göz önüne alındığında F-35A uçakları lojistik sistemi işletimi açısından milli lojistik sistemimizi hemen hemen devre dışı bırakacağı için özellikle dikkate alınması gereken önemli bir problem olarak karşımızda durmaktadır. F-35A uçaklarının işletimi Türkiye'nin kontrolünün dışına çıkacaktır. Bunlardan birincisi; Otonom Lojistik Bilgi Sistemi (Autonomic Logistics Information System-ALIS). İkincisi; Performansa Dayalı Lojistik (Performance Based Logistics-PBL)'tir."

F-35'LERİN BİLGİLERİNİ ABD ŞİRKETİ KONTROL EDECEK

Türkiye'nin F-35A savaş uçaklarını satın alması halinde bu uçağın tüm bilgilerinin ALIS ile aynı yerde ve hava ABD şirketi tarafından kontrol edileceğinin ve tüm bilgilerinin depolanacağını belirten Karataş, şunları söyledi:

"Otonom Lojistik Bilgi Sistemi-ALIS, akıllı cep telefonu örneğinde olduğu gibi F-35 lojistik sistemini kontrol etmek için mevcut durumda 65’den fazla uygulamadan oluşmaktadır. Tüm ömür boyunca sistemin bir veya iki yılda bir güncellemeleri yapılarak kullanıcıların kesin bağımlı kalması sağlanacak ve mevcut durumda bilinen F-35 işletim masrafları önümüzdeki yıllarda en az dört misli artacaktır. ALIS, Türk Hava Kuvvetleri’nin harekat ve eğitim, bakım ve ikmal zincirinin tamamını kontrol edecek, birliklerinizin tüm bilgileri Türkiye’nin yanısıra şirket ana bilgisarı ABD’nde depolanacaktır. ALIS konusundaki sıkıntılar F-35 ortakları arasında da yeni arayışlara neden olmuştur. İtalya, Norveç, İngiltere ve Avustralya ALIS’den kaynaklanan güvenliklik sorunlarını aşmak için Bağımsız Veri Yönetimi (Sovereign Data Management-SDM) olarak adlandırılan bir yazılım üzerinde çalışarak ülkelerine ait bilgilerin filtrelenerek ALIS üzerinden ABD’ye gitmesini engellemeye çalışmaktadırlar. Ama bu çalışmalarında soruna tam olarak bir çare bulması beklenmemektedir. F-35 kullanıcısı İsrail ise ABD’nden bağımsız kendi ALIS yazılımını kullanmaktadır."

TÜRKİYE F-35'LERDEKİ MİLLİ KONTROLÜ KAYBEDECEK

F-35'lerin hizmet alımına zorlaması nedeniyle, Türkiye'nin F-35A savaş uçakları üzerindeki milli kontrolünü kaybedeceğinin vurgulayan Karataş, şöyle konuştu:

"Örneğin; 30 uçağınız var ve yüzde 70 faaliyet oranına göre 21 uçağınızın her zaman faal olmasını istiyorsunuz. F-35’lerin ana şirketi ile yapılan anlaşma uyarınca hizmet alımı yapıyor milli lojistik planlamanızı ABD’ye teslim ediyorsunuz. ABD’li şirket anlaşmaya uygun olarak 21 uçağınızın faal tutulabilmesi için lojistik sisteminizi sizin adınıza yönetiyor. Yani kendi uçağınızın faaliyetlerini eskiden olduğu gibi milli lojistik konseptinize uygun olarak yönetemezsiniz. En yakıcı sorun ise, eğer F-35 anlaşmasına dahil olmuşsanız mevcut lojistik sistemi dışına çıkmanız yanı ALIS kullanmayacağım, PBL yapmayacağım deme şansınız yok."

TÜRK HAVA KUVVETLERİ ABD'YE BAĞIMLI HALE GELECEK

F-35 programından çıkarılmasının Türkiye'nin lehine olan bir durum olduğunu belirten Karataş'a göre, ABD bu silah sistemini Türkiye'ye satmak için her yolu deneyecek:

"Türkiye’nin zamanında çok iyi ve önemli gördüğü F-35 projesine mevcut durumda bakıldığında girmekle önemli kayıplarının olacağı, olmaya da devam edeceği anlaşılmaktadır. Türkiye'nin F-35 uçağı kararı nedeniyle, halen ABD’ne yüzde 90-95 lojistik olarak bağımlı Türk Hava Kuvvetleri’nin yüzde 100 bağımlı hale geleceği gerçeği karşımızda durmaktadır. Bu durum aynı zamanda Milli Muharip Uçak Projemizin (TF-X/MMU) gelişmesini engelleyecek belki de yok edecektir. ABD S-400 nedeniyle Türkiye’ye F-35 uçaklarını teslim etmekten vazgeçerse dünyanın sonu değildir. Hatta çok da iyi olacaktır. Ama F-35’leri vermek için her yolu deneyecektir."
F-35’ler; ABD’nin lideri olduğu Küresel Sermayenin, Küresel Silah Gücüdür veya ABD’nin Saadet Zinciridir
Büyük paralar harcayarak üretip satmaya çalıştığı uçakların eksikliklerinin erken ortaya çıkması, ABD için saadet zinciri halkalarının kopması anlamına gelmektedir.

F-35'İN EKSİKLİKLERİ ORTAYA ÇIKARSA SATIŞLARI DÜŞECEKTİR

"F-35’lerin harekata yönelik özelliklerinin büyük bölümünün zaten çoktan Rusya’nın eline geçtiği kabul edilmektedir. ABD o zaman neden Türkiye’nin S-400 almasını engellemeye çalışırken zayıf ve anlamsız nedenler ortaya sürmektedir? Bu soruya cevabı fazla uzatmadan verelim. Eğer F-35’lerin eksiklikleri erken ortaya çıkarsa 'saadet zincirinin' halkası kopacak, iptaller artacak ve satışlar düşecektir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Serkan HOTEN13 Aralık 2019 03:38

    Sn.Haluk Bayraktar,Türkiye sizinle gurur duyuyor sizin gibi vatanını canı gönülden seven insanlar oldukça Türkiye her geçen gün daha da güçleniyor, America'nınf-35 leri vermemesi hiç önemli değil alıp turşusunu kursunlar.Sn.Haluk Bayraktar ve ekibi yakın zamanda bu teneke parçası f-35 leri ve diğer düşman savaş uçaklarını keklik gibi avlayacak insansız savaş uçaklarını yapıcağına tüm kalbimle inanıyorum şimdiden kolay gelsin. 

  • Badboy22 Kasım 2019 01:50

    Yeroi bir savaş uçağı her açıdan avantaj Tfx hızlanmalı F35 Almanyada bir gösteri ye giderken radara yakalandı ve tam 350 km izlendi o yüzden Stealth hikaye bizim daha iyisini yapmamız lazım

  • hunkartensi22 Kasım 2019 00:38

    o zaman neden alınıyor ülkemizin artık uçağa ihtiyacı yok elimizdekilerde uzun bir süre yeterli olacaktır ki buda kendi savaş uçağımızı üretmemiz için yeterli bir zaman olacaktır illada neden F 35 alınması lazım gibi davranılıyor ha üretime katkımız varmış oda kar payından hissemize düşeni alırız olur biter satışlardan illada alınması kar mı zarar mı olacak bakılmıyor mu 

  • TheFacts21 Kasım 2019 17:41

    Memlekette ne F35 çiler varmış. Yahu Miili uçak projesi deyince ağız burun kıvaranlar inanmayanlar şimdi yandaş diye şizofrenliklerinin zirvesine çıkıyor. Gerekçeler açıklanmış, daha önceki F16 vb. alımlarda bu türlü lojistik paylaşımları yok. Zor mu bu kadar anlamak. 

  • reiss21 Kasım 2019 16:08

    şimdi bu uçakdan biz almayalım. yerden yere vururuz... ama bu uçaklardan biz alalım... süper güç hava gücü yenei yesil uçan kale deriz.. hatta yerli ve milli özellikleri sayesinde bu guce ulaştı der anlatırız... bjk-galatasaray derbi maçı düşün... yenen kişi övgüler alacak... yenilen yerden  yere vurulacak... herşey sonuca bağlı. yazarlar yazacak ama sonucu ve skoru gotmek istiyor. reis düdük çalsın helebi )))

  • belirsizlik21 Kasım 2019 14:23

    Ne gemi ne uçak... Devir roketlerin füzelerin SİHA'ların devri...

  • hunkartensi22 Kasım 2019 00:45

    aynen katılıyorum yapsınlar 300 kilometrelik füzeler yeterli bakalım kim efelik yapacak o zaman artık devir uçak devri değil uçak kalkınca adamlar tespit ediyor uçağınızı füzelerle saldırıyorlar o yüzden füzeler daha kullanışlı

  • reiss21 Kasım 2019 18:03

    iyi güzel hoşta.... 2.dünya savaşından beri ak47 kullanılıyor. yani oda lazım be... kalaşnikof yani

  • Okie Dokie21 Kasım 2019 12:54

    Alamayınca tu kaka oldu sanırım bu F 35'ler. Kedi uzanamadığı ciğere murdar dermiş.

  • hunkartensi22 Kasım 2019 00:51

    F 35 alınsa hangi ülkeye saldıracak ülkemiz bu uçaklarla söyler misin Irak İran Suriye Lübnan a mı yada Ermenistan a Gürcistan a mı hangisine Yunanistan yada Kıbrıs Rum Kesimi deme bul saldırılacak bir devlet hadi sen dalga geçiyorsun belli ki alıp hangarda çürütmek bu kadar mı hoşuna gidecek şu andaki uçaklar zaten hava kuvvetlerimiz için yeterli eh İha larda var Füze üretmek daha karlı değil mi

  • DOĞRU21 Kasım 2019 12:39

    Amerika'ya kafa tutan İran ve Kuzey Kore uçakla değil uzun menzilli nükleer başlıklı füzelerle meydan okuyor. Uçağın caydırıcılık gücü yok. Günümüzde PKK ya karşı bile SİHA'larla daha etkin hale geldik...

  • Badboy22 Kasım 2019 01:52

    Evet haklısın ve füze teknolojisinde baya bir ilerleme oldu ülkemizde inşallah süpersonik füzeleri üretiriz yakın zamanda

  • Neden21 Kasım 2019 12:33

    Amerikanın vermeyeceğini anlayınca karalamaya başlıyoruz ve buna çoğu kişide inanıyor millettin beyniyle alay ediyorlar yanlış politikalar yüzünden haklı çıkmak istiyorlar.

  • keklik21 Kasım 2019 12:15

    Allah akıl fikir versin, ülke tam tımarhanelik olmuş.

  • Halk21 Kasım 2019 11:44

    Yapın şu TF-X/MMU ıçağını kurtarın bizi. Ülke olarak ele güne karşı başımız dik olur.

  • mert21 Kasım 2019 14:43

    Ah şu yandaşlara peşkeş olayı olmasa çoktan yapılacak ama belki okumuşsunuzdur. Sancak Grubu'na devredilen motor  sistemi nedeniyle şimdiden 2 yıl gecikme oldu bile. Oysa kale grubu bu işi tamamlamıştı.  Yandaş menfaati her daim ülke menfaatinden önde AK Parti'de.

  • BlackEagle21 Kasım 2019 11:32

    komedi. kedi ciğer hesabı olmuş. F-35'ler ile israil görünmeden suriye ve ırak'ı bombalıyor haberiniz yok. F-35'ler şu anda en gelişmiş savaş uçağı. programdan bizi attılar diye kötülemeyin bence. 1 yıl sonra programa geri alınınca da methiyeler düzersiniz artık

  • oğuz21 Kasım 2019 13:23

    Şu an ki Suriye ve Irağa sen bile görünmeden gidersin  (6)  (6) 

  • pazarci21 Kasım 2019 11:17

    Yuregine,eline saglik.Allah Turk,u korusun

  • Farabi21 Kasım 2019 11:07

    Alsinlar uçaklarını baslarina calsinlar

  • Kizil Elma21 Kasım 2019 11:06

    Cikalim su 57 ye ortak olalim

  • ıtri21 Kasım 2019 12:16

    rusya türkiyeye güvenip ortak almaz, sadece uçak satar.