E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğalar ve ayılar arasındaki savaş risk göstergelerini şaşırttı---

Boğalar ve ayılar arasındaki savaş risk göstergelerini şaşırttı

Boğalar ve ayılar arasındaki savaş risk göstergelerini şaşırttı
02 Haziran 2020 - 14:28 borsagundem.com

Borsalarda alışılmışın dışında bir şekilde riskli varlıklar güvenli liman olarak belirtilen varlıklarla aynı süreçte ralli yapıyor. Risk göstergelerini şaşırtan bu durum yatırımcıları zor durumda bırakıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Salgın öncesindeki borsalarda güvenli liman olarak bilinen varlıklar yükseldiğinde riskli varlıkların düşeceği anlamı çıkıyordu. Şimdiyse yatırım aracında da ralli söz konusu ve yatırımcılar stratejilerini yeniden değerlendirmek zorunda kalıyor.

ABD hisse senetlerinde gözlenen hızlı yükseliş altının rallisine eşlik ediyor ve iki yatırım aracı da enflasyona karşı koruma görevi üstleniyor. Almanya'da hükümet borçları tahvil getirilerini sıfırın altına itmesiyle İngiltere’nin tarihi boyunca ilk defa negatif tahvil satmasıyla hem Euro Bölgesi hem de İngiltere son haftalarda boğa piyasasına giriş yaptı.

Bloomberg endeksine göre, dünyanın rezerv para birimi olan dolar tüm zamanların en yüksek seviyesinden düştü, ancak ABD Hazine getirileri dolardaki değer kaybına kıyasla çok daha az geriledi.

Tüm bunlar fiyatlandırma riski için önemli olan bu süreçte karmaşık bir resim oluşturuyor. Piyasa gözlemcileri, virüsün dünya çapında yıkıcı insan ve ekonomik maliyetleri karşısında afalladı ve merkez bankaları değerleme modellerinin işe yaramadığını gördükleri gibi muazzam tahvil satın alma programları uyguladılar. Enflasyon gibi temel göstergeler öngörülemez hale geldi.

Modern zamanların en büyük ekonomik şok dalgasını oluşturan korona virüsün etkileri henüz halen sıcakken Çin ve ABD arasındaki gerginliğin yeni bir Soğuk Savaş korkularını uyandırması her şeyi daha karmaşık hale getirdi.

Bank of Montreal’in Para Birimleri Stratejisti Stephen Gallo Bloomberg’e yaptığı röportajda genel ticaret modelinin özellikle küresel hisse senetlerindeki risk getiri nedeniyle bir sigorta biçimini alarak güvenli liman şeklinde davrandığını belirtiyor.

Dolar da Wall Street hisseleri gibi davranıyor

Bu çelişkiyi taklit eden varlıkların en çok örnek verilenleri arasında da dolar yer alıyor. Yükselişine yol açan riskler göz önüne alındığında, altı aylık risk geri dönüşlerine göre, para biriminin uzun vadeli umutları sağlam görünüyor ve yatırımcılar iki büyük rakibi karşısında doları tercih ediyorlar.

Rabobank’in Baş Döviz Stratejisti Jane Foley, "Kitlesel işsizlik tehdidi, derin durgunluk ve jeopolitik gerginlik sinirleri yıprattı ve güvenli liman doları geniş bir döviz sepetine karşı destekledi" ifadelerinde bulundu. Foley hisse senedi piyasalarında boğaların yıkıcı haberlere pek fazla önem vermediğini de sözlerine ekledi.

Doların en büyük rakibi euro ise Avrupa Komisyonu’nun kurtarma fonu için bir plan hazırlamasının ardından hızlı bir yükselişe geçti. Euro’nun boğa piyasasının andıran yükselişi Avrupa Merkez Bankasının tahvil satın alma programı gibi destekleriyle de güçlendi. Buna rağmen Gallo ise likidite akışının dolardan şaşmadığını ifade ediyor.

Çin Dışişleri: ABD, Çin ile sorunlarını rasyonel çözmeli

 

Piyasa ECB'den yeni paket bekliyor

 

ABD protestoları küresel risk iştahını bozar mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)