E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğalar kötü haberlere kulak asmıyor---

Boğalar kötü haberlere kulak asmıyor

Boğalar kötü haberlere kulak asmıyor
15 Nisan 2020 - 11:28 borsagundem.com

ABD’de yatırımcılar olmusuz verileri göz ardı ederek endekslerde yeni bir yükseliş trendi yakalamaya çalışıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de kötü haberlerin piyasalarda neredeyse hiçbir anlam ifade etmediği bir dönem yaşanıyor. Korona virüs kaynaklı ekonomik çöküşü belgeleyen bir haftada 6,6 milyon kişinin işsizlik formu doldurması gibi korkunç seviyelerdeki rakamlara rağmen piyasalardaki olumlu gidişatı anlamak oldukça zor.

Yatırımcılar geriye bakmak yerine ABD Merkez Bankası’nın (FED) yeni borç verme programlarına, ABD Hükümeti’nin trilyon dolarlık yeni piyasa destekleme planına ve dengelenme eğilimi gösteren ABD’deki korona virüs istatistiklerine odaklanmayı tercih ediyor.

Yatırımcılar içerisinde bulunduğumuz haftada şirketlerin bilançolarına ve bilançolarla gelen yeni verilere odaklanarak yeni bir geri dönüş ritmi yakalamaya çalışıyor. Hükümetin şirketlere tekrar operasyonlarına başlaması için gerekli şartları tebliğ etmesinin ardından hızlı bir ekonomik iyileşmenin başlayacağına inanan birçok yatırımcı piyasalara dair iyimser bir bakış açısını paylaşıyor.

Sermaye piyasaları şirketi Amherst Pierpont Securities’in Baş Ekonomisti Stephen Stanley, “Ekonomi yeniden açılmaya başladıktan sonra geri dönüşün yörüngesini belirleyecek veriler ortaya çıkacaktır” ifadelerinde bulundu.

S&P 500’de geri dönüş sürüyor

Elbette bu iyileşme için birkaç hafta belki de birkaç ay beklemek gerekiyor. Her şey salgının ne kadar hızlı kontrol edildiğine bunun yanında da test ve tedavilerin ne kadar hızlı geliştiğine bağlı.

Boğa piyasası yatırımcılarına göre 2020’nin üzerini çizip ekonomik iyileşmeye odaklanmaktan başka bir yol yok. Boğalar ekonomik aktivitede hızlı bir geri dönüş olacağını ve S&P 500’ün önemli şirketlerinde çok az miktarda yapısal hasar olacağını varsayıyor.

S&P 500 endeksi 19 Şubat tarihinden 23 Mart tarihine kadar değerinin üçte biri oranında düştü. ABD Başkanı Donald Trump 13 Mart tarihinde olağanüstü hâl ilan etti. Ancak endeksteki hisse senetleri, Kongre'nin 2,2 trilyon dolarlık yardım paketini yürürlüğe girmesinden ve FED’in 2,3 trilyon dolarlık borç verme sözü vermesinden bu yana dörtte bir oranında arttı.

Olumlu sinyaller

Wells Fargo’nun Baş Ekonomisti Jay Bryson, “Artık hiçbir verinin tamamen geriye dönük olamayacağı bir noktaya ilerliyoruz” diyerek, “Mart ayına ait perakende satış verileri çok önemli olacak. Ay ortasında başlayan kilitlenmeler nedeniyle mart ayında perakende harcamalarının ne kadar olduğu konusunda insanlara bir fikir verecek. İlk işaretler, işgücü piyasasının gerçekten ne kadar kötü olduğunu görmek için önümüzdeki birkaç hafta daha önemli olmaya devam edecektir" ifadelerini kullanıyor.

Çarşamba günkü perakende satış verileri %8’lik bir düşüşü gösteriyor fakat öngörüler perakende satışlarda %24’lük bir çöküş beklentisi içerisindeydi.

Yatırım araştırmaları şirketi Leathold Group’un Baş Yatırım Stratejisti Jim Paulsen’in ifadelerine göre piyasalar için en önemli istatistik olan ekonomik veriler iyileşme sinyali gösteriyor. Paulsen’in pazartesi günü müşterileriyle paylaştığı öneri raporunda, “İkinci çeyrekteki gayri safi yurtiçi hasılanın %25 mi yoksa %50 oranında mı düştüğünü anlamak gerçekten yararlı mı?” sorusunu soruyor. Paulsen raporunda, “Haftalık işsizlik başvurularının 3 milyon, 6 milyon veya 10 milyon olması hisse senetleri için herhangi bir önem taşıyor mu?" ifadeleriyle yatırımcıların işsizlik rakamlarına da odaklanılmaması gerektiğinin altını çiziyor.

Wall Street korkmuyor

 

İyimserlik sonuç vermeyebilir

Virüsün kontrol altına alınması değişkenlik gösterse de ABD Başkanı Trump ve bazı eyalet liderleri ekonominin mayıs ayında tekrar açılabileceğini belirtiyor. New York’ta yeni vaka sayısında düşüş eğilimine girildiği gözüküyor fakat bazı eyaletlerde yeni vakaların görülmesindeki artış da dikkat çekici. Sağlık otoriteleri ekonominin yeniden açılmasından önce yapılacak yüksek miktardaki testlerle salgının kontrol altına alınması gerektiğini aksi takdirde virüsün tekrar yayılma riskinin sürdüğünü belirtiyor.

ABD’deki iş piyasasının bazı bölümleri tekrar faaliyete geçtiğinde çalışma ve tüketici güveni ya da kredi temerrütleri ve iflaslar gibi ekonomideki hızı gösteren verileri izlemek ciddi bir önem teşkil edecek. Ay sonuna doğru konut üretiminden tüketici güvenine kadar birçok olumsuz rapor ortaya çıkması bekleniyor. Bununla birlikte yatırımcıların bu raporların birçoğunu görmezden gelmesi öngörülüyor.

Citigroup'un ABD Baş Ekonomisti Andrew Hollenhorst, "Piyasalar, bize koşulların ne kadar hızlı normale döneceği konusunda bir şeyler söyleyene kadar verilere tepki vermeye başlamayacaktır" diyerek, "Bu da Mayıs veya Haziran ayı verilerini bekleyeceğimiz anlamına geliyor" ifadelerinde bulundu.

 

Borsa İstanbul'da satışlar etkisini artırıyor

 

Mark Mobius: Borsalar henüz “mutlak dibi” görmedi

 

Avrupa borsaları düşüşle açıldı

 

Altın, IMF'nin ardından rekorlara koşuyor

 

Global ekonomi daha önce görülmemiş bir baskı altında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum15 Nisan 2020 16:15

    Öyleyse o kulagın arkasına dikkat etsinler ayılar çok seviyor kulak arkasını

  • DUYURU15 Nisan 2020 12:13

    Arkadaşlar, tifiter'da telegramda orda burda etkilendiğiniz kim varsa hepsini görsel kayıtlarınızla devlet kurumlarına bimer'e şikayet edin. İkincisi, birkaç yüz TL dosya masrafı tutacaktır emin olun dava açın. Duruşmalara avukatınız olmadan katılabilirsiniz. Duruşma masrafı falan yok. Takip edemem derseniz avukat tutarsınız. Kazandığınız parayı avukata verirsiniz ama içiniz rahat olur hiç değilse. Para kolay kazanılmıyor. Şimdi tam zamanı. Adliyeler açılır açılmaz göreve. Vatandaşlık görevi. İhmal edersen yine kaybedersin.

  • Mehmet15 Nisan 2020 12:06

    Millet birbirini sogusleme derdinde. . Bütün şirketleri kapatsan yine iniş çıkışlar olmaya devam edecek demekki.

  • ilginç.15 Nisan 2020 12:06

    Yaw he he.