E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğalar geri döndü, borsalar karıştı---

Boğalar geri döndü, borsalar karıştı

Boğalar geri döndü, borsalar karıştı
06 Şubat 2023 - 12:36 borsagundem.com

Boğalar yeniden görev başında. ABD ekonomisi ve küresel ekonominin beklentilerden iyi durumda olması, borsalardaki yükselişi körüklüyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yılbaşından bu yana borsalarda yaşanan yükselişin nedenlerine artık odaklanılmıyor. Genel kanaat, boğaların piyasalara geri döndüğü yönünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, hisse senedi piyasaları karışmış durumda. Genel ekonomik göstergelerin giderek olumluya dönmesi, boğaların piyasalara dönüş yapmasının altında yatan en önemli neden olarak kabul ediliyor.

Yükseliş rasyonel mi hissi mi?

The Globe And Mail’dan Ian Mcgugan’ın analizine göre, borsalar, yılın başından bu yana, küresel ekonominin birkaç ay önce korkulandan daha iyi durumda olduğuna dair artan kanıtlarla birlikte yükselişe geçmiş durumda. Bu süreçte, S&P 500 Endeksi de yüzde 8 oranında değer kazanarak yatırımcıların boğa piyasası sinyali arayışlarına olumlu yanıt veriyor.

Daha riskli ve daha spekülatif varlıklar ise daha iyi performans gösteriyor. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq bu yıl şu ana kadar yüzde 15 oranında artarken, yükseliş Bitcoin’de yüzde 40’a yaklaşmış durumda. Teknoloji denilince ilk akla gelen hisselerden Tesla ise yaşadığı büyük çöküş sonrası yüzde 76 oranında yükselerek daha yüksek bir toparlanma yaşıyor.

Şaşırtıcı derecede kötü bir yılın ardından, yeni bir iyimserlik patlaması, yatırımcılar için hoş bir değişiklik gibi gözüküyor. Ancak son haftalardaki yükseliş hareketinin coşkusu, piyasa görünümünün rasyonel bir şekilde yeniden fiyatlandırılmasına mı yoksa piyasa hissiyatında geçici bir manik sapmaya mı tanık olunduğu sorusunu gündeme getiriyor.

Artı ve eksi argümanlar

Madalyonun olumlu tarafında, yükseliş, küresel temellerdeki gerçek bir iyileşme ile başlıyor. Çin ekonomisi, yaklaşık üç yıldır dönüşümlü tecrit uygulamalarının ardından yeniden açılıyor. Euro Bölgesi’nin ise Rus doğalgaz arzının kesilmesinden sağ çıkmayı başardığı ve altı ay önce neredeyse herkesin tahmin edebileceğinden daha iyi durumda olduğunu gösteriyor.

ABD'de benzer bir gevşeme yaşanıyor. Enflasyon daha da aşağılara inerek herkesin moralini düzeltiyor. Fed Başkanı Jerome Powell, bu hafta ABD Merkez Bankası’nın faiz oranını çeyrek puan artırdıktan sonra, “Artık ilk kez enflasyonu düşürme sürecinin başladığını düşündüğümü söyleyebilirim” diyor.

Eğer dezenflasyonist ivme önümüzdeki aylarda devam ederse, merkez bankası yetkililerinin ekonomilerini yüksek faiz oranlarıyla daha uzun süre kırbaçlamaya devam etmeleri gerekmeyecek gibi duruyor. Vadeli işlem piyasalarına göre, politika yapıcıların faiz oranlarını yükseltmektense yıl sonuna kadar düşürmeleri ise daha muhtemel gözüküyor.

Tüm bunlar, bir bütün olarak Kuzey Amerika ekonomisi için iyiye işaret anlamına geliyor. İyimserler artık ABD'nin bir durgunluktan kurtulduğu veya en azından bahsetmeye bile cesaret edemeyecekleri kadar hafif bir durgunluk yaşadığı makul bir ‘yumuşak iniş’ senaryosunu ciddi ciddi düşünüyor.

Hisse senetleri hala pahalı

Ancak bu olumlu düşünceler, Ocak ayındaki büyük piyasa kazanımlarını haklı çıkarıyor olmayabilir. Her şeyden önce, hisse senetleri, Citigroup hesaplamalarına göre, özellikle hisse senetlerinin son on yılda ortalama yıllık kazançlarının yaklaşık 33 katıyla işlem gördüğü ABD'de hala pahalı görünüyor. Bu, tarihsel ortalamanın kabaca iki katına denk geliyor. Bir başka kritik nokta da, yumuşak inişle ilgili tüm olumlu görüşlere ve ABD'de yükselen istihdam rakamlarına rağmen, bu yıl önemli bir yavaşlamanın hâlâ baskın olasılık olarak ortada duruyor olması.

Geçmişteki gerilemelerin çarpıcı biçimde doğru bir göstergesi olan verim eğrisinin tersine dönmesi, yani kısa vadeli oranların uzun vadeli oranların üzerine çıkmasını ise tipik olarak bir durgunluğun beklendiğini gösteriyor. Şu anda, tersine dönmüş bir getiri eğrisi, geleceğe yönelik resesyon korkularını körüklüyor.

ABD'de dikkate değer ölçüde güçlü istihdam rakamları ise, Fed'in kısa vadeli faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutarak ekonomiyi cezalandırma olasılığını artırıyor. Politika yapıcılar, sıcak iş piyasasının enflasyonu yeniden alevlendirme olasılığını ortadan kaldırmak isteyebilir.

Nihayetinde olası bir gerileme oldukça hafif olsa bile, hisse senetlerinin bundan bir darbe almasına kesin gözüyle bakılıyor. Bunun nedeni olarak ise pandemi sırasında şirket kârlarının artması gösteriliyor. Uzun vadeli eğilime geri dönüşün, ekonomiyi sarsan bir durgunlukla sonuçlanmasa bile, ciddi kayıplara yol açması olası gözüküyor.

Geri dönüş başlamış olabilir

Böyle bir geri dönüş hali hazırda başlamış bile olabilir. Dev teknoloji hisselerinden Apple, Alphabet, Google ve Amazon’un bu hafta hayal kırıklığı yaratan kazançlar bildirmesi ve bu isimlere Ford ve Starbucks’ın da katılması şüpheleri artırıyor.

İş gücü piyasasında da acı dolu günlerin henüz gelmemiş olması ihtimali bulunuyor. Capital Economics Kıdemli Piyasa Ekonomisti Oliver Allen'ın yayınladığı bir rapora göre, Wall Street analistleri kazanç tahminlerini henüz geçmiş durgunluklarla tutarlı bir dereceye indirmiş gözükmüyor. Allen, yatırımcıların, işsizlikte önemli bir artış olmadan enflasyonun zararsız bir şekilde eridiğinin görüleceği ‘yumuşak iniş’ senaryosuna çok fazla inandıklarını savunuyor.

Allen, “Şimdilik, S&P 500'ün şu andaki yaklaşık seviyesi olan 4.150 puandan önümüzdeki aylarda yaklaşık 3.500 puana düşeceği tahminimize bağlı kalıyoruz” diye yazıyor.

Mevcut ralli hakkında şüpheci olan tek gözlemci Allen da değil. Morgan Stanley, BlackRock, GMO ve Deutsche Bank'taki stratejistler de borsalarla ilgili olarak aynı derecede asık suratlı ve karamsar görünüyor.

Borsada deprem düşüşü

 

Borsalar için ‘uzun vade’ uyarısı

 

Piyasalarda düşük risk iştahı

 

BofA'dan çarpıcı ABD piyasası analizi: Ralli şimdiden çok ileri gitti

 

Fed piyasaları şüphe içinde bırakmak istiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)