E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa yatırımcıları haklı mı?---

Boğa yatırımcıları haklı mı?

Boğa yatırımcıları haklı mı?
27 Ağustos 2021 - 13:24 borsagundem.com

Son zamanlarda küresel borsalardaki yüksek değerlemeler bazı pay piyasası yatırımcılarını balon piyasası nedeniyle endişelendiriyor. Ancak hisselerdeki yüksek değerlemelerin haklı sebepleri olabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalardaki yüksek değerlemeler yatırımcıların endişelenmesine sebep olsa da balon piyasasından bahsetmek için erken olabilir. ABD merkezli portföy danışmanlığı firması Pacific Portfolio Consulting’in Baş Yatırım Sorumlusu Jim Ayres ve CEO’su Larry Hood tarafından ortaklaşa kaleme alınan ve MarketWatch’ta yer alan yazıda borsalardaki yükselişlerin sağlam temelleri olabileceği belirtiliyor. İşte borsagundem.comun derlediği o yazı:

“ABD borsalarının yeniden zirveye ulaşmasıyla birlikte yatırımcılar ve uzmanlar balon piyasasının ortaya çıkıp çıkmadığını merak etmeye başladı.

Bir balon piyasasında yatırımcı duyarlılığı risk duyarlılığını daha geri plana atmaya başlar. Yatırımcılar ekonomiye ve şirket bilançolarına daha fazla güven bağlar ve geleceğe ilişkin de özgüvenli projeler oluşturmaya başlar. Yatırımcılar giderek daha fazla açgözlülüğe teslim olur ve korkularını göz ardı ederler. Bu durum hisse senetlerini tarihi derecede yüksek değerlemelere itmelerine neden olur ve kısa vadeli görünümde bu değerlemelerin gerekçelendirilmesi zorlaşır.

Bu durumun aşırıya kaçması yatırımcı duygularının hisse senedinin değerinden tamamen kopmasına neden olur ve balon piyasasının temelleri atılır. Şu anda bu durumda değiliz bu nedenle de söz konusu durumu başka bir zaman tartışırız.

2017’nin sonrasında birçok yatırımcının tamamen hisse senetlerine yatırım yaptığı ve volatilitenin sadece düşebileceği öngörüsüyle davrandığı bir balon piyasası örneği yaşandı. Yükselişleri kaçırma korkusu para kaybetme korkusunu aştı ve birçok yatırımcı muhtemelen normal hayatta kaldırabileceklerinden daha fazla risk aldı. Bu balon piyasasının klasik semptomlarından biridir.

Son zamanlarda kripto para birimleri, özel amaçlı satın alma şirketleri ve spekülatif hisseler gibi birçok spekülasyon alanı olsa da yatırımcı coşkusunu tetikleyen geniş bir balon piyasasını nitelendirmemize neden olacak yaygın bir aşırılık görmüyoruz. Elbette getiriler oldukça arttı ve hisse senetleri fiyatları istikrarlı bir biçimde yükseliyor. Yatırımcıların son zamanlarda iyi haberlere odaklandığı ve açgözlü bir hale büründükleri kolayca varsayılabilir.

Ancak ya bu iyimserlik doğrulanabilirse? Baskılanan tüketici talebi ve küresel çapta piyasalarla uzlaşmacı politikalar sayesinde ekonomik büyüme son derece güçlü hale geldi. Bilançolarsa olağanüstü bir geri dönüş yakaladı. Devam eden ekonomik büyüme değerlemeleri daha uygun görünebilecek bir seviyeye taşıyabilir.

Risk açlığı göstergeleri de ekstrem seviyelerde değil. Ancak göstergeler yine de ABD Merkez Bankası’nın olası politika değişikliğinden delta varyantının daha da yayılmasına kadar işleri kontrolden çıkarabilecek endişelerin var olduğunu belirtiyor.

Aslına bakılırsa yatırımcıların bu endişelerden kurtulamaması ilginç bir paradoksa neden oluyor. Borsalardaki en büyük ve en istikrarlı hisseler borsalardaki balon algısını onaylayabilecek birkaç alandan birisi. Yatırımcılar hisse senetleri satın almaktan başka çareleri olmadığını düşünüyor ancak risk alma konusunda ise isteksizler.

Sonuç olarak düşük sermayeli, yüksek beta oranlı hisse senetleri ve halka arzlar gibi geleneksel olarak riskli olarak görülen sektörler yatırımcıların yüksek sermayeli şirket tercihleriyle ivmesini kaybediyor. ABD’deki büyüme odaklı hisse senetleriyse fiyat katmanlarını ve endekslerdeki temsil fiyatlarını balon piyasasına benzer seviyelere çekiliyor.

Böyle zamanlarda yüksek performansı kovalamak ve hisse senetlerini “yukarı çıktığı” için tercih etmek cazip görünebilir. Ancak tıpkı Hotel California’da olduğu gibi hisselere girmek bir sorun değildir. (Hotel California: The Eagles grubunun efsane şarkısı. Sözleri içerisinde, ‘İstediğiniz zaman çıkışınızı verebilirsiniz ancak asla ayrılamazsınız’ ifadeleri yer alır.) Ancak herkesle aynı anda çıkmaya çalışmak zor olabilir. “

Borsalarda boğa piyasası durdurulamıyor

 

Petrol fiyatlarında ‘altın haç’ kâbusu

 

Ekonomiye güven yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Saat Durunca 28 Ağustos 2021 00:34

    Boğa piyasasının çok konuşulmasının tek sebebi Yükselişin inandırı olmaktan uzak olması Zira borsalar neredeyse 1,5 yıldan fazla yükseliyorlar. Piyasalara endişe hakim