E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasasının sonu mu geliyor?---

Boğa piyasasının sonu mu geliyor?

Boğa piyasasının sonu mu geliyor?
29 Nisan 2021 - 14:44 borsagundem.com

Kovid sonrası ekonomik toparlanma birçok yatırımcı için boğa piyasasının başlangıcı olarak görülse de Kovid krizi başlı başına 2008 yılında başlayan tarihin en uzun boğa piyasasının sonu anlamına gelebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsaların pandemiden toparlanması kriz öncesinde devam eden boğa piyasasının devamı niteliğinde olabilir. Barron’s’un haberine göre eğer bu ihtimal doğruysa küresel borsalardaki boğa piyasasının sonuna geliniyor olabilir.

Wall Street’teki birçok yatırımcı S&P 500’ün 23 Mart 2020’deki dip noktasından %87 yükselişini bir boğa piyasası başlangıcı olarak görse de bu piyasa hareketi 2008-2009 finans krizi sonrasında başlayan tarihin en büyük boğa piyasasının sonu olarak değerlendirilebilir. Bu aynı zamanda bir finans krizi yerine bir kamu sağlığı krizi nedeniyle 2020 yılında ortaya çıkan ayı piyasasının ve resesyonun on yıldan fazla süren tarihin en uzun boğa piyasasının sonunu getirdiği anlamına gelebilir.

Menkul kıymetler firması StoneX’in Küresel Makro Stratejiler Yöneticisi Vincent Deluard konuyla ilgili açıklamasında, “2020’nin ilk çeyreği tarihin en uzun boğa piyasasının ve ekonomik genişlemenin durma noktası oldu. Şu anda ekonomik toparlanmanın erken safhasında değil boğa piyasasının son safhasındayız” ifadelerine yer verdi.

Tarihsel veriler de iç açıcı bir tablo çizmiyor. 2020’nin mart ayıyla karşılaştırılabilecek tek göstergeye göre hisse senetlerinin bir sene içerisinde iki katına çıktığı 1932 yılında ayı piyasası sert bir şekilde geri döndü. StoneX’in araştırmasına göre S&P 500 1932’nin Haziran ve Eylül ayları arasında iki katına çıktı. Ancak kısa bir süre sonra %40’lık bir düşüş gösterdi. Endeksin ayı piyasası dibine ulaşmasının ardından iki katına yükseldiği son 7 seferde önceki getirilerine ulaşması için neredeyse 4 yıl geçmesi gerekti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre küresel borsalara ilişkin asıl sorunun yükselişlerin ekstrem seviyelerde olması gösteriliyor. Ekonomik geri dönüşe, trilyonlarca dolarlık hükümet harcamalarına ve kısıtlamaların sonlandırılmasına rağmen Wall Street borsalarındaki artış olması gerekenden çok daha hızlı gerçekleşti.

Haberde bazı yüksek bilgi sahibi yatırımcıların şimdiden borsalardan ayrıldıkları bildiriliyor. Stonex’in araştırmasına göre Nasdaq’da listelenen firmalarda içeriden bilgisi olan yatırımcılar geçtiğimiz üç çeyrek boyunca 41 milyar dolarlık hisse satarken sadece 1,2 milyar dolarlık hisse aldı. Borsanın tamamı düşünüldüğünde içeriden bilgisi olan yatırımcıların hisse alımlarına karşı satış oranları 2006 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Bu süreçte şirketler de agresif bir şekilde hisse geri alımları gerçekleştirmiyorlar. Bu aynı zamanda şirket yöneticilerinin hisse senetlerinin ucuz olmadığına ikna olduğunu gösteriyor. S&P 500’ün Hisse alım getirileri Mart 2020’deki %3 seviyelerinden %2’nin altına kadar geriledi. Borsalarda resesyon sonrası ekonomik toparlanmalarda hisse fiyatı oranlarının yükselmesiyle birlikte hisse geri alımlarında da artışlar görülür. Küresel borsaların ne zaman düşüş göstereceği ise tüm yatırımcılar için merak konusu olmaya devam edecek gibi görünüyor.

Alternatif yatırımlar zirveye hazırlanıyor

 

Uzun vadeli yatırımcılar için 3 strateji

 

SEC’i karıştıran istifa mesajı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)