E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasasını riske sokan tehlikeli denge---

Boğa piyasasını riske sokan tehlikeli denge

Boğa piyasasını riske sokan tehlikeli denge
18 Şubat 2021 - 16:45 borsagundem.com

ABD tahvillerindeki hareketlilik boğa piyasasının gücü konusunda endişelere neden oluyor. Yatırımcılar verimlerdeki ani artışın Wall Street rallisini tehdit edebileceğini belirtiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Analistler ve yatırımcılar, 2021'in ilk haftalarında ABD devlet tahvili fiyatlarındaki düşüşün Wall Street rallisi için tehdit oluşturduğunu söylüyorlar.

ABD Hazine tahvillerindeki yüksek fiyatlar ve düşük verim küresel hisse senetlerinin korona virüs şoku sırasında yükselişe geçmesi için en önemli desteği sağlamıştı. Ancak yüksek enflasyon beklentileriyle birlikte ABD tahvil verimleri de yükselişe geçti. 10 yıllık tahvillerde yıl başında %0,9 seviyesindeki verim bu hafta %1,3’e kadar yükseldi. Şubat ayı halihazırda tahvillerde 2018’den bu yana en büyük verim artışını sağlayacak biçimde şekilleniyor. Yatırımcılarsa hisse senetleri için potansiyel tepe noktasını bulma arayışına geçtiler.

Financial Times’ın haberine göre UBS Küresel Varlık Danışmanlığı Birimi Çoklu Varlıklar Stratejisti Kiran Ganesh, “Bu yıl ve gelecek yıl içinde verimde kademeli bir artış görürsek, bu hisse senedi piyasasının tercih etmekten mutlu olacağı bir durumdu. Eğer bu biraz daha hızlı gerçekleşirse böyle bir durum daha temel sorunlara yol açabilir” ifadelerine yer verdi.

Washington'dan gelmesi umut edilen 1,9 trilyon dolarlık bir teşvik paketi, aylarca süren sosyal kısıtlamalarla birlikte gelen bastırılmış talep ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) uyguladığı gevşek para politikası enflasyon beklentilerini son yılların en yüksek seviyelerine taşıdı. Enflasyon beklentilerine ilişkin en önemli ölçütlerden birisi olan enflasyon korumalı ABD hükümet tahvilleri %2,2’yle 2014 yılından bu yana en üst seviyeye tırmandı.

Ancak şu ana kadar, FED’in tercih ettiği enflasyon ölçütü olan Temel Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi, Aralık ayı itibarıyla merkez bankasının uzun vadeli hedefinin altında yüzde 1,5 seviyesinde gerçekleşti. Ocak ayında, enflasyonun bir diğer ölçütü olan çekirdek tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre sabit kalmıştı. Enflasyon tahvil piyasası için çok kritik bir zıtlık oluşturuyor.

Kademeli artan enflasyon borsa için faydalı

Hisse senetleri içinse ılımlı enflasyon genellikle iyi haber anlamına gelir. Varlık danışmanlığı şirketi Schroders’ın Yatırım Stratejisti Sean Markowicz’in hesaplamalarına göre ABD hisse senetleri yüksek enflasyonlu ortamda %90 oranında daha iyi performans gösteriyor. Normal hayata dönüşü gösteren her türlü enflasyon verisi ABD ekonomisinin salgından kaynaklı düşüşünden yavaş yavaş kurtulduğuna dair olumlu bir işaret gösterecektir.

Hisseler aynı zamanda daha önceki enflasyon dönemlerine göre de daha sağlam bir performans gösterebilir. Tarihsel standartlara bakıldığında verimler genellikle düşük kalıyor. En önemli nokta ise FED’in enflasyondaki yükselişe izin vereceğini ve bir süre faizleri arttırmayacağını net bir biçimde açıklaması oldu. Ancak yatırımcılar fiyatlardaki hızlı artışın başta teknoloji sektörü olmak üzere aşırı yükselişte olan bazı hisse senetlerinde düşüşe neden olabileceği konusunda uyarıyorlar.

Enflasyonda ani artış Wall Street'e zarar verebilir

Enflasyon baskısındaki ani bir artış, şirketlerin girdi maliyetleri de yükselerek kârlarda sıkışmaya neden olabilir ve nominal gelir artışlarını dengeleyebilir. Kurlardaki artış da şirketlerin gelecekteki nakit akışlarının bugünkü değerini düşürerek özkaynak değerlemelerini azaltabilir.

Sean Markowicz konuyla ilgili açıklamasında, “Borsa, enflasyon yükseldiğinde gelecekteki nakit akışlarını genellikle daha yüksek bir oranda telafi etmeye çalışacaktır” görüşlerine yer verdi.

Yatırımcılarsa şimdiki görevlerinin bu dinamiklerin ne zaman devreye gireceğini bulmak olduğunu ifade ediyorlar.

Piyasalardaki denge ne zaman değişecek?

Goldman Sachs analistleri geçtiğimiz günlerde, tarihsel verilere dayanarak yaptıkları bir araştırmada hisse senetlerinin etkilenmesi için bir ay içinde yüzde 0,36'lık bir artış olması gerektiğini hesapladılar. Deutsche Bank Servet Danışmanlığı Birimi’nin Amerika Baş Yatırım Yetkilisi Deepak Puri, borsalardaki durumun “gerçekten de en iyi konumda olduğu” yönündeki yapısal argümana zarar verilmeye başlanması için 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirisinin en az yüzde 1,75'in üzerinde olması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Enflasyon tarafındaki yukarı yönlü beklentileri devam ederse, hisse senedi piyasalarının yeniden dengelenmesi konusunda da yardımcı olabilir. Teknoloji gibi yüksek büyüme gösteren sektörleri sekteye uğrarken ve genellikle yükselen enflasyonla daha olumlu bir şekilde ilişkili olan finans ve enerji gibi uzun süredir sevilmeyen sektörlerde değerlemeler artırabilir.

Credit Suisse'in ABD Hisse Senetleri Baş Stratejisti Jonathan Golub, bu döngüsel harekete sıcak baktıklarını belirterek, "İyileşen ekonomi, zayıf olarak algılanan şirketlere yardımcı oluyor" açıklamasında bulundu.

Yatırımcılar, tahminlerin bu yılın yaz aylarını kapsayacak derecede erken gelebileceğini belirtiyorlar. Büyük oranda ek finansal teşviklerin de piyasaya girmesiyle birlikte ekonominin güçlü bir şekilde geri döneceği yönünde beklentiler yüksek. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen geçtiğimiz günlerde ABD ekonomisini desteklemek için mali desteğin "büyük" olması gerektiğini yineledi. FED başkanı Jay Powell da para politikasına sabırlı bir şekilde uyma taahhüdünü vurguladı.

Kiran Ganesh konuyla ilgili öngörülerinde, “Yaz aylarında bir noktadan sonra hedeflerin üzerinde ve yükselen enflasyon, güçlü GSYH, sıfır faiz oranları ve pompalanacak para politikaları göreceğiz. FED bize her şeyin çok güzel olacağını söylüyor ve biz de öyle olacağını düşünüyoruz. Ancak bunun endişeye yol açması muhtemeldir” ifadelerine yer verdi.

Jonathan Golub söz konusu endişelerin özellikle de tüketici fiyat endekslerindeki artış ivmesi hızlanırsa borsa yatırımcıları için uzun vadeli kayıplara yol açacağını söylüyor.

Golub, “Eğer enflasyon koşmaya başlarsa piyasa bunu çok çok kötü algılar. Birden bire parti biter” dedi.

Yabancılar, dolarda gerileme bekliyor

 

Altın fiyatlarındaki düşüşün nedenlerini ABD'li banka açıkladı

 

Parası olan borsaya koşuyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)