E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasasını getirebilecek 3 gösterge---

Boğa piyasasını getirebilecek 3 gösterge

Boğa piyasasını getirebilecek 3 gösterge
25 Temmuz 2022 - 11:35 borsagundem.com

Boğa piyasasının borsalara geri döneceğine ilişkin öngörüler yükseldi. Buna karşın BofA raporuna göre bu durumun gerçekleşebilmesi ekonomideki 3 kritik beklentiye bağlı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar karışık sinyaller vermeye devam ediyor. Ancak Bank of America’nın son raporuna göre büyük ekonomik riskler yatırımcıların gündeminde yer almayı sürdürüyor.

Insider’ın haberine göre Bank of America Baş Stratejisti Michael Hartnett, ABD borsalarında yeni bir boğa piyasasını başlayabilmesi için üç faktörün görülmesi gerektiğini belirtiyor. Hartnett’e göre bu üç faktör enflasyonda zirve noktasına ulaşılması, faiz oranlarında zirveye gelinmesi ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikasını değiştirmesi.

Hartnett ayrıca FED’in faiz artırımlarını durdurması ya da faiz indirimine gitmesi gibi bir ihtimalin, “büyük bir kredi olayı ve/veya büyük bir resesyon gerçekleşmemesi halinde” pek olası görünmediğini açıkladı.

Borsa uzmanına göre piyasa algısı ise oldukça zarar görmüş durumda. Hartnett “bu seviyede bir karamsarlığın karşıt yatırımcılara kazandırmadığı tek örneğin Lehman Brothers’ın iflası olduğuna” dikkat çekerek duyarlılık göstergelerine bakıldığında yatırımcıların son düşüşleri satın alınması gerektiğini söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Bank of America’nın Boğa-Ayı Göstergesi haftalardır 0,0 seviyesinde kilitlenmiş durumda. CNN International’In Korku-Açgözlülük Endeksi ve Amerikan Bireysel Yatırımcılar Birliği’nin (AAII) anketi de ayı piyasası işaretlerinin arttığını gösteriyor.

Hartnett, "Fiyatlar çok kötü haberler nedeniyle çok düştü ve yatırımcı duyarlılığı dibi boyladı" dedi. BofA baş stratejisti S&P 500 ve Nasdaq 100'de görülen %20'den fazla düşüşlere atıfta bulundu.

Ancak Hartnett'e göre, depresif yatırımcı duyarlılığı borsalara tamamen geri dönmek için net bir gösterge değil. Zira geleceğe ilişkin büyük ekonomik riskler de görülüyor. Hartnett’e göre bu riskler, enflasyondaki artışların devam etmesi, merkez bankalarının faiz oranlarını artırması ve resesyona ilişkin reel riskler.

Tüm bunlara ek olarak, yatırımcı duyarlılığının depresif seviyelerde olmasına rağmen, reel fon akışı verileri bu verileri tamamen desteklemiyor. Hartnett, “Herkez ayı piyasasını savunuyor ancak kimse satışa geçmedi” diyerek 2021 başından bu yana piyasalara yapılan her 100 dolarlık giriş için hisse senetlerinde sadece 3 dolarlık çıkış olduğuna dikkat çekti.

BofA baş stratejistine göre S&P 500 Endeksi’nin 4.200 puana ulaşması halinde yatırımcıların riskli yatırımlardan uzaklaşması ve hisse senetlerinde satışa geçmesi gerekiyor. Söz konusu seviye endeksin şu anki noktasında %6 oranında yükselmesi anlamına geliyor.

Hartnett, “Risk iştahı, ticari işlemlerin artması konusunda yeşil ışık yanmaya yaklaştı. Ancak şirket kârları ve politikaları bu yeni boğa piyasası trendine yeşil ışık yakmıyor. Wall Street’in 6 aylık ayı piyasası tecrübesiyle 13 yılın finansal aşırılıklarını çözebileceğini düşünmeyin” ifadelerine yer verdi.

Piyasalar Fed haftasına negatif başladı

 

Fed fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacak

 

ABD ekonomisi yavaşlıyor, ancak resesyon kaçınılmaz değil

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)