E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasası balon korkularına rağmen yükseliyor---

Boğa piyasası balon korkularına rağmen yükseliyor

Boğa piyasası balon korkularına rağmen yükseliyor
08 Şubat 2021 - 13:23 borsagundem.com

Borsalarda alıcılar bir önceki hafta GameStop hisselerinin yarattığı fırtınaya kayıtsız kalarak, olumlu gelişmelere odaklanıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de aylık istihdam verileri memnuniyet yaratmamış olsa da, geçtiğimiz hafta yayınlanan birçok diğer ekonomik veri beklenenden iyi gerçekleşti. Buna ek olarak Google (Alphabet) ve Amazon gibi büyük teknoloji şirketlerinin bilançoları piyasaları yükseltti. İki hissede sırasıyla %14,3 ve %4,6’lık yükseliş görüldü. S&P 500’de yer alan şirketlerin yarısından fazlası bilanço açıklaması yaparken, şirketlerin %95’i kar beklentilerinin üzerine çıktı ve %88’i gelir beklentilerini aştı.

Geçtiğimiz hafta teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq 100 endeksindeki %5,3’lük yükseliş, bu nedenle şaşırtıcı olmadı. Ocak ayının ilk günlerinden bu yana düşüş trendinde olan Dow Jones Transportation Index, uzun süredir ihtiyaç duyduğu %5,8’lik yükselişi gördü. Ancak geçtiğimiz haftanın lideri %7,8’lik yükselişle iShares Russell 2000 oldu. Önde gelen tüm piyasalar geçtiğimiz hafta yükseliş gösterdi. SPDR Gold Shares, yüksek getirilerden darbe alarak düşüş gösterdi. Robinhood yatırımcılarının yeni hedefi iShares Silver Trust ise, fazla bir değişim göstermedi.

Forbes’un haberine göre, 2021 yılında tahvil oranlarındaki ralli oldukça çarpıcı oldu. 30 yıllık tahvilin getirisi 2020’nin sonunda %1,650’yken, haftayı %1,97’yle kapattı. Bu rakam 2019 yılının sonunda başlayan düşüş trendinin sonunu getirdi. 10 yıllık tahvillerin getirisinde de benzer bir dikkat çekici yükseliş görüldü. Getiriler %0,930’dan %1,19’a sert bir yükseliş gösterdi. 2018 ve 2019 yıllarındaki zirvelerin ardından yaşanan düşüş, aralık ayında geride kalırken, bir sonraki direnç seviyesi %1,40 ila %1,50 olarak görülüyor.

Yatırımcılar tahvil getirilerinin yükselişinden endişe duyuyor gibi görünmüyor. 3 yıllık tahvilin getirisi gibi kısa vadeli oranlar, son sekiz ayda yatay seyretti. Ancak %0,28 seviyesinde önemli bir direnç bulunuyor. Yükselen tahvil getirileri, fiyatı düşük seyreden değer hisselerinin büyüme hisselerine yetişmesine yardımcı oldu. S&P Growth Index Cash, geçtiğimiz hafta %4,8 yükselirken, S&P Value Index Cash %4,5 yükseliş gösterdi. İki endeks arasındaki oran ise büyüme hisseleri, değer hisselerinden daha güçlü performans gösterdiğinde artıyor.

Piyasalar, 2007 yılından bu yana büyüme hisselerini destekliyor. Geçtiğimiz yılın yaz aylarından bu yana, büyüme ve değer hisseleri arasındaki oran oldukça geniş bir yelpazede seyrederek, kasım ayında 2,141’de zirveyi gördü. Direnç seviyesi şimdi 2,16 seviyesinde. 

Yukarı yönlü hareketteki bir duraklama, yeni bir ralli dönemi için zemin oluşturabilir. Ancak 1,955 seviyesinin altında bir değer ise, 2000 yılında oluşan ve 2007 yılına kadar değer hisselerinin büyüme hisselerinden daha yüksek performans göstermesine yol açan önemli bir seviye olabilir.

Haftalık sektör performansları da oldukça olumlu gerçekleşti ve haftanın lideri %8,2’lik yükselişle enerji sektörü oldu. Morningstar’a göre, bu rakam enerji sektörünün son yedi yılın beşindeki toplam yıllık getirisinin üzerine çıktı. Diğer borsa yatırım fonları, İletişim Hizmetleri (XLC) ve Finans Sektörü (XLF) haftayı %6 yükselişe kapattı. Listenin sonunda ise temel tüketici ürünleri ve sağlık hizmetleri yer aldı. Bu sektörlerin, piyasa düzeltmelerinde daha iyi performans göstermeleri nedeniyle daha savunmacı olduğu düşünülüyor.

Kasım ayının başlangıcındaki güçlü alım sinyallerinden bu yana üç ay geçti ve piyasaların risk profili, o dönemde olduğundan daha yüksek hale geldi. Kilit piyasalar şimdi starc bantlarının %5 içinde. Aynı zamanda boğa piyasası taraftarı algı da üç ay önce olduğundan çok daha yüksek seviyede. Bu da endişelenmek için bir başka neden oluşturuyor.

 Piyasalarda aylık, haftalık ve günlük görünüm oldukça olumlu olsa da, yatırımcıların yüksek seviyedeki mutluluğunun düşmesi için sert bir düşüşe ihtiyaç var. Böyle bir düşüş, bazı borsa yatırım fonları ve hisseleri için alım fırsatı oluşturabilir.

Boğa piyasası balon korkularına rağmen yükseliyor

 

Wall Street güçlü bilançolarla moral depoladı

 

ABD teşvik paketi gelişmeleri izlenecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Oksenis Karert08 Şubat 2021 17:55

    Bist de artık kazanma potansiyeli yoktur.o yükselen hisse senetleri kumar bazlı oyunlar olup genel kaideyi bozmaz.

  • Okie Dokie08 Şubat 2021 13:34

    Boğa piyasası kurban bayramına kadar sürer. Kurbanda boğalar kesilince ayı piyasasına gireriz.