E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa partisi sona mı eriyor?---

Boğa partisi sona mı eriyor?

Boğa partisi sona mı eriyor?
24 Ocak 2023 - 14:35 borsagundem.com

Piyasalar özellikle yeni yılla birlikte boğa koşusuna çıktı. Ancak uzmanlar bu koşunun kısa sürebileceğinden endişe ediyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda yaşanan yükseliş yatırımcıların yüzünü güldürse de düşünceli olmalarını engellemiyor. Ralliyi ikna edici bulmayanların sayısının oldukça fazla olduğu görülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu ralliden şüphe edenler arasında Gateway Credit Capital Baş Yatırım Sorumlusu Tim Gramatovich de bulunuyor.

Kötü demografi

Business Insider’dan Phil Rosen’ın haberine göre, kıdemli yatırım şefi, son 40 yılın ‘mükemmel boğa piyasası kokteyli’ sona ererken hisse senetlerinin çökmek üzere olduğunu söylüyor.

Gateway Credit Capital Baş Yatırım Sorumlusu Tim Gramatovich'e göre dünya ekonomisi yüksek büyüme oranına sahip bir boğa ortamından giderek uzaklaşıyor ve 2023 yılı ve sonrasında hisse senedi değerlemelerini aşağı çekecek kalıcı makro değişiklikler geçiriyor. Gramatovich, önceki yıllarda piyasaları yükselten piyasa koşullarının gelecekte devam etmeyeceğinin altını çiziyor.

Gramatovich, “1980'lerin başından itibaren mükemmel bir boğa piyasası kokteyli yaşadık. Bunda inanılmaz derecede düşük değerlerin, küreselleşmenin başlangıcı ve faydalarının, hızlı ve aşırı büyümenin ve düşük maliyetlerin büyük etkisi oldu” diyor. Kıdemli yatırımcı, yavaşlayan nüfus artışının iş gücünün üretkenliğini tehdit ettiğini sözlerine ekleyerek “Şimdi ileriye dönük olarak aynaya bakıyoruz ve karşımızda küresel boyutta çok kötü bir demografi ve küreselleşme ve teknolojiye harcanmış bir temettü görüyoruz. Bu nedenle, son birkaç on yıldaki değerleme üzerine kafa yormak artık mantıklı değil” şeklinde konuşuyor.

Yapısal değişimler

Gramatovich, bu yapısal değişimlerin, döngüsel piyasa trendlerinden daha büyük bir etki bırakmasını bekliyor. Örneğin, genel enflasyon verileri son zamanlarda soğuma işaretleri gösterse bile Gramatovich hizmet işçiliği, enerji, gıda ve sermaye için kritik maliyetlerin uzun vadede yüksek kalmaya devam edeceğini düşünüyor.

Tüm bunların küresel büyümeyi engellemeye hazır olduğu konusunda uyarıda bulunan Gramatovich, hisse senetlerinin bugün 18 veya 20 katı yerine, kazançlarının sadece 10 katına yakın seviyelerde işlem görmesi gerektiğine inanıyor. Hisse senetlerinin sürdürülebilir bir ralli sergilemesi için şirket kazançlarının güçlü ve sağlam olması gerektiğini belirten Gramatovich, ancak böyle bir durumun muhtemelen merkez bankası yetkililerini faiz oranlarını yükseltmeye devam etmeye iteceğini ve bunun da daha sonra hisse senetleri üzerinde bir kez daha baskı oluşturacağını söylüyor.

Küçük sermayeli şirketlerde değerleme tuzağı

Gramatovich, ayrıca, özellikle küçük sermayeli şirketlerin bir değerleme tuzağı oluşturduğuna dikkat çeiyor. Gramatovich, “Gelgit sona erdiğinde, çok fazla likiditeye sahip büyük şirketler, sabit maliyetlerini karşılamak için fiyatlandırma konusunda çok agresif olma eğiliminde olacaklar ve bu da daha küçük rakiplerinin ezilmesiyle sonuçlanacak” diyor.

Ancak hisse senetleri düşüş eğilimine girerken, borçlanma görünümünün daha parlak olduğunun altını çizen Gramatovich, “Faiz artışlarının da yardımıyla, kredi piyasasının ana endeksleri kabaca yüzde 9 getiri sunuyor” diyor. Gramatovich, “Önümüzdeki on yıl ve sonrası, kurumsal kredi için potansiyel bir altın çağ gibi görünüyor. Merkez bankalarının eylemleri göz önüne alındığında, Büyük Finans Krizi öncesinden beri görmediğimiz yüksek kalite kredilerde artık gerçek getirilere sahip olabileceksiniz” şeklinde konuşuyor.

3 yıl sonra ilk kez boğa piyasası sinyali

 

Boğa piyasasını şekillendirecek 3 gelişme

 

Yardeni: Boğa piyasası başladı

 

‘FED hız kesecek’ beklentisi bile yetti

 

Fed Yöneticisi Waller’dan faiz mesajı

 

Fed Başkan Yardımcısı Brainard'dan 'sıkı para politikası' vurgusu

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)