E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBoeing, 737 Max tipi uçakların üretimini askıya aldı---

Boeing, 737 Max tipi uçakların üretimini askıya aldı

Boeing, 737 Max tipi uçakların üretimini askıya aldı
17 Aralık 2019 - 06:06 borsagundem.com

Boeing, iki ölümcül kazanın ardından seferden kaldırılan 737 MAX tipi uçakların üretimini askıya aldı. Karar sonrası Dow Jones'ta işlem gören Boeing hisseleri yüzde 4.3 değer kaybetti

ABD'li uçak devi Boeing firması 737 Max kararını açıkladı. Firma, 5 buçuk ay arayla yaşanan iki kazanın ardından dünya genelinde seferden kaldırılan 737 Max tipi uçakların üretimini askıya aldı.

Uçak devi Boeing’in, biri Endonezya diğeri de Etiyopya’da toplam 346 kişinin ölümüyle sonuçlanan iki kaza sonrasında sürüklendiği kriz adım adım büyüyor.

Firma, dokuz ay önce dünya genelinde seferden çekilen 737 Max’lara ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

Boeing, 737 Max’lerdeki hatasını kabul etti

Nisan’da üretimi yüzde 20 azaltma yoluna giden Boeing, bu kez üretimi gelecek aydan itibaren geçici olarak durdurma kararı aldı.

Firmanın açıklamasında "Şimdilik herhangi bir işten çıkarma söz konusu değil" ifadesi de kullanıldı.

737 Max tipi uçakların 2019 sonunda yeniden sefere başlama ihtimali, Amerikan Havacılık İdaresi’nden gelen açıklamayla ortadan kalkmıştı. İdare, geçen haftaki açıklamasında, 2020 öncesinde Boeing 737 Max’ların uçuşa başlamasını onaylamayacağını vurgulamıştı.

Uçak devi firmaya krizin faturası da giderek ağırlaşıyor. Firmanın borsadaki hisseleri yüzde 4.3 değer kaybetti.

Boeing 737 Max 8 krizi

Boeing, geçen yıl "737 Max 8" tipi yolcu uçaklarının uçuş kontrol sistemindeki üretim hatasının yol açtığı uçak kazaları nedeniyle eleştiri oklarının hedefi olmuştu.

Endonezya'da Lion Hava Yollarına ait "JT 610" sefer sayılı Boeing 737 Max 8 tipi uçak, 29 Ekim 2018'de, Cakarta'dan Sumatra Adası'ndaki Pangkal Pinang şehrine gitmek üzere havalandıktan kısa süre sonra denize çakılmıştı. 189 kişinin yaşamını yitirdiği kaza, bu tip uçakların ilk kazası olarak tarihe geçmişti.

Etiyopya Hava Yollarına ait Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağı da 10 Mart'ta Addis Ababa'dan Kenya'nın başkenti Nairobi'ye gitmek için havalandıktan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki 157 kişi hayatını kaybetmişti.

Etiyopya'daki kazanın ardından Türkiye, Çin, Etiyopya, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya'nın da aralarında bulunduğu birçok ülke, "Boeing 737 Max" tipi uçakların operasyonlarını geçici olarak durdurmuş ve hava sahalarını bu uçuşlara kapatmıştı.

Her iki kazada da 737 Max 8 tipi uçaklarda, hücum açısı sensörleri arasındaki veri uyuşmazlığının, "Manevra Karakteristiği Takviye Sistemi" (MCAS) adı verilen kontrol sistemini otomatik devreye sokmasını etkilediği belirtilmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Volkan17 Aralık 2019 13:19

    Pegasus yeni uçaklarda  Airbus seçerek şanslı bu dönemde. Pilot arama reklamları dönüyor.

  • Cem17 Aralık 2019 11:52

    Airbus uçaklari da var. Hem Airbus seçerek ABD ye bir msj da yollanmış olur. Bence deneme amaçlı bunu yapmak gerekir. ABD aldığı Ermeni tasarısı kararı, yaptırım uygulayacam demesi vb. gibi keyfi kararlar ile ilişkileri iyice geriyor. Bu hareketler i bırakması da lazım artık. Yapılan yanlışları duzeltsinler bence. Yoksa ilişkiler iyice terse gidecek