E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBM'den Yunanistan'a mülteci tepkisi---

BM'den Yunanistan'a mülteci tepkisi

BM'den Yunanistan'a mülteci tepkisi
06 Mart 2020 - 14:41 borsagundem.com

BM, Yunanistan'ın sığınmacıların iltica başvurularını askıya almasının uluslararası hukuka göre hiçbir yasal dayanağı olmadığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Yunanistan'ın sığınmacıların iltica başvurularını askıya almasının uluslararası hukuka göre hiçbir yasal dayanağı olmadığını bildirdi.

OHCHR sözcülerinden Liz Throssell, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, AA muhabirinin "Yunanistan'ın sığınmacılara karadan ve denizden ateş etmesi, botlarını batırması ve 3 sığınmacıyı öldürmesine" ilişkin sorusunu cevapladı.

Sözcü Throssell, "Sınırın gerek Yunanistan gerekse Türkiye tarafında bir mevcudiyetimiz bulunmuyor ama elbette orada neler oldu ve oluyor bunlara dair bize ulaşan raporlar var." dedi.

Sınırda yaşananları doğrulayacak durumda olmadıklarını ileri süren Throssell, insan hakları kurallarının göçmen hukukunda tam olarak geçerli olduğu uyarısında bulundu.

Yunanistan mülteciler için kararını verdi

Throssell, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in, ülkesinin bir ay boyunca sığınma başvurularını durduracağını bildirmesiyle ilgili de "Uluslararası mülteci hukukuna göre, sığınmacı prosedürlerinin askıya alınmasının yasal bir dayanağı yok." değerlendirmesinde bulundu.

BMMYK tarafından 2 Mart'ta yapılan açıklamada ne 1951 Mülteci Sözleşmesi ne de AB mülteci hukukunun, sığınma başvurularının kabulünün askıya alınması için bir yasal dayanak oluşturduğunun altı çizilmişti.

YUNANİSTAN ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL EDİYOR

Uluslararası hukuk ile mültecilere dair uluslararası sözleşme ve mutabakatlara göre, kendilerini güvende hissetmeyen, savaş ve benzeri korkular nedeniyle ülkelerini terk eden her insan başka bir ülkeye sığınma hakkına sahip bulunuyor.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 14. maddesinde de "Herkes zulüm karşısında başka ülkelerde sığınma talebinde bulunma ve sığınma hakkından yararlanma hakkına sahiptir." ibaresi yer alıyor.

Avrupa Birliği'nde mülteci paniği

AB'nin göç politikasını şekillendiren ve hala üzerinde çalıştığı "Ortak Avrupa İltica Sistemi"ne göre ise "kendi vatanında ciddi zulüm ve zarar tehdidiyle karşı karşıya kaldığı için kaçan ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyan kişilere" iltica verilmesi gerekiyor.

BM'den uluslararası topluma 'Suriyeli mülteciler konusunda' Türkiye'ye destek çağrısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hunkartensi08 Mart 2020 13:33

    BM Yunanistan ın o göçmenlere nasıl davrandığını araştırtıp kendi roporunu edinse Yunanistan bir çok ceza alır hiç bir hakla ülkeler göçmenleri cezalandırmak için soğukta birde çıplak olarak dışarıda bekletemez bu işkencedir yani Yunanistan işkence etmiş oluyor o insanlara  sığınmacılar biraz bilgili olsalar Yunanistan ı AHİM e şikayet edip tazminat davası açarlar BM ye şikayet ederler ateş etmeye soymaya paralarını eşyalarını gasp etmeye hakları yok dünyada ki avukatlar için bulunmaz bir potansiyel müşteri kitlesi gidip uğradıkları hakaretleri aşşağılamaları rapor haline getirip yapılan insanlık dışı muameleleri de eklediler mi dava hazır ki kazanmaları da çok yüksek

  • Aristo 06 Mart 2020 22:19

    BM ya mal ya da salak , ulan adamlar her ipini koparanı neden ülkelerine alsın hiç tanımadığın onlarca insan senin evine zorla girerse bundan keyif alırmıydın.

  • Okumba jalabe siyah boy06 Mart 2020 19:05

    İsveç'e ,Hollanda'da git çok çocuk yap, iş bulsunlar, habire yardım, mültecisin diye sağlık bedava oh. Suriyeliler, afganlar uyanık. Hayatta emek vermeden bedavadan refah ülkeye kapak atmaya uğraşıyorlar. Kendi ülkelerinin içine ederler ama lokum ülkelere göçmeye uğraşırlar

  • Yorum06 Mart 2020 16:02

    BM nin acilen Türkiye sınırına Yunanistan sınırına Bulgaristan sınırına görevli göndermesi lazım ve buralarda insan hakları ihlallerini tespit etmesi lazım

  • Avrupa haklı06 Mart 2020 15:03

    İyi valla hepimizin görevi mi Afganistanlıları, Arapları barındırmak. Savaşmasılar birbirleri ile. Savasacaksa ölecek. Dünyaya katkıları yok zararları var. Avrupa'ya gidip oraların da içine edecek bu cahiller, medeniyetsizler

  • avrupa iki yüzlü zalim06 Mart 2020 16:15

    Onların o halde olmasının asıl sebebi avrupa.