E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBM'den Afganistan'a komşu ülkelere çağrı: Kapıları açık tutun---

BM'den Afganistan'a komşu ülkelere çağrı: Kapıları açık tutun

BM'den Afganistan'a komşu ülkelere çağrı: Kapıları açık tutun
13 Ağustos 2021 - 13:33 borsagundem.com

Birleşmiş Milletler, Taliban'ın ilerleyişini sürdürdüğü Afganistan için insani kriz uyarısında bulunarak komşu ülkeleri kapılarını açık tutmaya çağırdı. Yardım örgütleri de ülkedeki durumun kötüleştiğini aktarıyor.

Merkezi Cenevre'deki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Taliban'dan kaçan Afganlar için Afganistan'a komşu ülkelerden sınırlarını açık tutmasını istedi. Güvenli bir yere sığınma imkanı bulunmayan çok sayıda sivilin can güvenliğinin bulunmadığına dikkat çeken BMMYK sözcüsü, örgütün ülkesinden kaçan Afganları kabul eden ülkelere insani önlemler için destek sunmaya hazır olduğunu da kaydetti.

Özellikle kadın ve çocukların Taliban'dan kaçtığınıkaydeden sözcü "İnsani bir krizin eşiğindeyiz" dedi.

BM'ye bağlı Dünya Sağlık Programı (WFP) da Afganistan'da gıda sıkıntısının daha da artabileceği uyarısında bulundu. Halkın üçte birinin gıdaya erişim güvencesinin bulunmadığını ifade eden WFP sözcüsü, sadece 2 milyon çocuğun yardıma ihtiyaç duyduğunu söyledi. "Daha kötüsünün yaşanmasından korkuyoruz" diyen sözcü, ülkedeki durumun öngörülemediğini, ülkede yükselen tansiyon nedeniyle yardımların yeterli olmadığını kaydetti. Sözcü, bu yılın sonuna kadar Afganistan'da 200 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

YARDIM ÖRGÜTLERİ AFGANİSTAN'DA KALMAK İSTİYOR

Öte yandan Afganistan'da faaliyetlerini sürdüren uluslararası yardım örgütleri ise artan tehlikeye rağmen ülkeyi terk etmek istemiyor. Uluslararası Caritas yardım örgütünden Stefan Recker, Alman basınına yaptığı açıklamada, Afganistan'daki yabancıların tümünün gitmek istemediğini aktardı. Norveç Mültecilere Yardım Konseyi'nin Afganistan direktörü Tracey Van Heerden de tırmanan gerginliğin yardım örgütlerini çalışmalarını daha da zorlaştırdığını ve tehlikeli hale getirdiğini, ancak buna rağmen Afganistan'da kalmaya kararlı olduklaranı söyledi.

BM'nin verilerine göre bu yılın başından beri 390 bin kişinin göç etmek zorunda kaldığını vurgulayan Van Heerden, ülkedeki insani durumu "Geçtiğimiz günlerde çok sayıda korku içindeki aile Kabil'e göç etti. Kamplar kapasitesinin üzerinde durmuş durumda, çocuklar açık havada uyuyor. Aileler yemek için kavga ediyor" şeklinde anlattı.

Caritas'tan Recker de ülke içindeki göçün Kabil'e yöneldiğini söyledi, Taliban'ın da şimdiye kadar yardım örgütlerine saldırı düzenlemediğini, ancak yine de korku duyduklarını kaydetti. Recker, "Taliban'ın yönetimi ele geçirdikten sonra nasıl davranacağı bilinmiyor" şeklinde konuştu.

Biden yönetimine "Afganistan" eleştirisi

 

BM'den Afganistan uyarısı: Felaketle sonuçlanır

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş13 Ağustos 2021 22:24

    işide müslüman diyen zaten kuranıda inkar eder ,kuranda canı verende alanda yalnızca allahtır der ,bunlar kafa kesiyor ne müslümanı katil sürüsü bunlar

  • yorum13 Ağustos 2021 21:42

    siz açın kapıları birleşen teröristler 

  • Gürsel Özdal13 Ağustos 2021 20:56

    Emperyalizm boş durmuyor,kafasının içindeki sinsi ,kahbe ,alçakça planlar petrol,altın ,çok değerli madenleri ele geçirme,ben yiyeceğim hırsı ve aciz,aç,perişan müslüman topluluklar buna orta ve güney amerika kıtası dahil en başta altın ,petrol zengini Venezuela devleti

  • mantık13 Ağustos 2021 20:33

    Aşağılık soysuzlar  ortalığı karıştırın bir de nasihat verin.  Bosna Hersek t e yaptığınız alçaklıkları unutmadık.

  • ALPTUĞ13 Ağustos 2021 17:48

    Oturdukları yerde mangalda kül bırakmayan  göstermelik ukalalar  açın kapılarınızı ne kadar suriyeli , afganlı, ıraklı,iranlı varsa götürün zanediyorum ihtiyacınız var.

  • Erkam 13 Ağustos 2021 14:53

    Gönderin uçaklarınızı götürün memleketimize,öneride bulunmayın

  • .13 Ağustos 2021 15:25

    Memleketinize olacaktı, telefon azizliği

  • www13 Ağustos 2021 14:34

    Kolayı var. BM üyesi tüm ülkeler , nüfuslarına oranla belli sayıda sığınmacıyı alsın . Ne sen az aldın , ne sana fazla ödeme yapıldı vb vb kavgası bitsin. Sıkıyor mu. Kakaladığınız sığınmacıları istemiyoruz. Bir örnek vereyim : yolda eşinle yürürken beşli onlu çete yolunu kesip , yarı Türkçe yarı Arapça '' burası müslüman ülke , karının başı niye açık ulaaan ' deyip saldırdıkları gün , nasıl bir çamurun içi ne düştüğümüzü anlayacaksınız

  • Adiler13 Ağustos 2021 14:12

    Zie len BM senelerdir bize pkk saldırırken hangi kapnın ardındasın sen ? Şimdi kalkmış akıl veriyorsun bizden fazla yabancı kimde var? Showmenliği bırakın bir halta yaradığınız yok.

  • AhmetK13 Ağustos 2021 13:57

    Allah yardımcıları olsun.. ne acı su musluman ulkelerının bazılarının durumu.. neyı paylasamıyorlar, bırbırlerını olduruyorlar.. cok yazık

  • Ahmet 13 Ağustos 2021 19:38

    bunlar müslüman değil ortadoguyu karıştıran yobazlar ve bunlara geçit verenlerin düştüğü durum....

  • Galip Olan Allahdır13 Ağustos 2021 14:44

    Onun için İslam ülkeleri birleşecek ve tek lider yani halife olacak sınır diye bir şey olmayacak Kuran hükmü ile yönetilecek bak o zaman bir kurşun atabilirlermi ayet çok açık sizlerde müşrikler gibi birbirinizi desteklemez ve ayrılığa düşerseniz zayıflar ve dağılırsınız,bu yaşananlar tesadüf değil zaten bilinen demek ki biz Yüce Kitabımızdan uzaklaştık şimdide cezamızı çekiyoruz,ne diyor suudi 32 ülke türkiye dahil ümre yapamaz neden ? Riskli ülkeymiş kim Allah CC evini ziyaretten men ederse cehannem yatağı olsun inşallah.