E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBM: Suudi Arabistan petrol tesislerini İran silahları vurdu---

BM: Suudi Arabistan petrol tesislerini İran silahları vurdu

BM: Suudi Arabistan petrol tesislerini İran silahları vurdu
12 Haziran 2020 - 17:39 borsagundem.com

Birleşmiş Milletler geçen sene Suudi Arabistan'daki petrol tesislerine yapılan saldırılarda kullanılan füzelerin İran kaynaklı olduğunu açıkladı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, geçen yıl Suudi Arabistan'daki petrol tesislerine ve bir uluslararası havalimanına düzenlenen saldırılarda kullanılan seyir füzelerinin İran kaynaklı olduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'na sunulan ve Reuters'in ulaştığı rapora göre, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kasım 2019 ve Şubat 2020'de ele geçirdiği silah ve ekipmanların da İran çıkışlı olduğu tespit edildi.

Guterres materyallerin bir kısmında Farsça işaretler olduğunu bazılarının İran'da üretilen ürünlerle benzerlik gösterdiğinin bir kısmının ise Şubat 2016 ve Nisan 2018 yılları arasında bu ülkeye verilen malzemeler olduğunu belirtti.

Guterres söz konusu malzemelerin 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmaya uygun olmayan bir şekilde tedarik edilmiş olabileceğini vurguladı.

Guterres İran'a uygulanan ambargonun uygulaması ile ilgili olarak güvenlik konseyine yılda iki defa rapor sunuyor. Genel Sekreter petrol tesislerine ve havalimanına yapılan saldırıların kalıntılarının Birleşmiş Milletler tarafından incelendiğini ve bulguların kullanılan silahların İran kaynaklı olduğunu gösterdiğini aktardı.

Konseyin bu ay içerisinde raporu tartışması bekleniyor.

Washington, İran'a uygulanan ve ekim ayında bitecek olan silah ambargosunun uzatılması için 15 üyeli güvenlik konseyine baskı yapmayı sürdürüyor. Fakat konseyde veto yetkisi olan Rusya ve Çin sürenin uzatılmasına karşı olduklarının sinyalini vermişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)