E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBM: Kuzey Kore ekonomik krize rağmen silah geliştirmeye devam ediyor---

BM: Kuzey Kore ekonomik krize rağmen silah geliştirmeye devam ediyor

BM: Kuzey Kore ekonomik krize rağmen silah geliştirmeye devam ediyor
05 Ekim 2021 - 16:41 borsagundem.com

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayınlanan yeni bir raporda, Kuzey Kore’nin Kovid-19 salgını nedeniyle kendisini izole etmesiyle kötüleşen ekonomik krize rağmen silah geliştirme programlarını sürdürmeye devam ettiği belirtildi.

Pyongyang, mevcut lider Kim Jong-un’un liderliği altında hızla ilerleyen nükleer ve balistik programlar nedeniyle uluslararası yaptırımlara tabi.

Raporun yayınlanması, Pyongyang’ın birkaç hafta içinde bir dizi füze testiyle uluslararası endişelere neden olması ve BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) bu konuda acil bir toplantı yapmasının ardından geldi.

Bugün yayınlanan, 6 Şubat ile 3 Ağustos arasındaki dönemi kapsayan rapor, Kuzey Kore’nin silah programlarını geliştirmeye devam ettiğini öne sürdü.

Ülkeye yönelik yaptırımları izleyen bir uzmanlar paneli tarafından derlenen raporda, “Ülke kötüleşen ekonomik sıkıntılara odaklanmasına rağmen, Kuzey Kore nükleer ve balistik füze programlarını sürdürmeye ve geliştirmeye devam etti” denildi.

Pyongyang, 2017’den bu yana kıtalararası bir balistik füze veya nükleer test gerçekleştirmedi, ancak rapora göre nükleer programla ilgili kilit alanlarda faaliyet devam ederken, balistik ve güdüm teknolojilerini birleştiren testler yapıldı.

Kuzey Kore, 2020 başlarında ilk olarak komşu Çin’de ortaya çıkan Kovid-19 salgınına karşı kendini korumaya çalışmak için sınırlarını kapattı.

Ancak yine de, belirli bileşenleri denizaşırı ülkelerden tedarik etmek ve kendi ürünlerini yakın olduğu ülkelerine gönderme fırsatları aramak için yasadışı çabalarını sürdürdü.

Pyongyang, Kuzey Kore lideri ile ABD eski Başkanı Donald Trump arasında Hanoi’deki ikinci zirvenin çöküşünden bu yana nükleer müzakerelerden uzak durdu ve Güney Kore’nin diyaloğu canlandırma çabalarını da reddetti.

Başkan Joe Biden yönetiminde, ABD defalarca Kuzey Koreli temsilcilerle görüşmeye istekli olduğunu ilan ederken, amacın Pyongyang’ı nükleer silahlardan arındırılması olduğunu vurguladı.

Geçen hafta Kim, Washington’un tekrarlanan ön koşulsuz görüşme tekliflerini ‘aldatmaca’ olarak nitelendirdi ve Biden yönetimini önceki yönetimlerin ‘düşmanca politikasını’ sürdürmekle suçladı.

Kuzey Kore'den yeni tip hipersonik füze denemesi!

 

Japonya füze denemesi yapan Kuzey Kore'yi kınadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)