E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBlinken'den, isyancı grup M23 üyelerine silah bırakma çağrısı---

Blinken'den, isyancı grup M23 üyelerine silah bırakma çağrısı

Blinken'den, isyancı grup M23 üyelerine silah bırakma çağrısı
10 Ağustos 2022 - 01:11 borsagundem.com

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7-8 Ağustos'ta Güney Afrika Cumhuriyeti'ne gerçekleştirdiği ziyaret ardından, ziyaretinin ikinci ayağı Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde açıklamalarda bulundu.

Blinken, Kongolu mevkidaşı Christophe Lutundula ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Ruanda'nın komşu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki 23 Mart Hareketi (M23) adlı isyancı gruba destek sağladığına dair raporları güvenilir bulduğunu ve durumdan çok endişeli olduğunu belirtti.

KDC Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi’yle görüşmesinin odak noktasının KDC'nin doğusundaki çatışmalar olduğunu belirten Blinken, yarın Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame ile yapacağı görüşmesinde de bu konuyu odak noktası yapacağını sözlerine ekledi.

Tüm taraflara başta M23 olmak üzere tüm silahlı gruplara yönelik her türlü desteği sonlandırmaları gerektiğini belirten Blinken, M23 üyelerine silah bırakma ve barış sürecine katılma çağrısı yaptı.

KDC ile Ruanda arasındaki gerginlik


KDC'nin doğusunda aylardır ordu ile bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmeye çalışan isyancı M23 grubu arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

KDC Ruanda’yı M23 grubuna destek vermekle suçlarken, suçlamaları reddeden Ruanda ise KDC’ni kendi topraklarına bomba attığını ve sivillerin yaralanmasına sebep olduğunu ileri sürüyor.

Yaşanan gerginliğin ardından iki ülke arasındaki uçak seferleri karşılıklı olarak durdurulmuştu.

Blinken'ın Afrika turu


Bakan Blinken'ın 7 Ağustos'ta Johannesburg'ta başlattığı Afrika turu, Güney Afrika Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Ruanda olmak üzere 3 ülkeyi kapsıyor.

Blinken'ın bu seyahatinin, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Afrika turunun hemen ardından gelmesi dikkati çekiyor.

Afrika ülkelerinin Rusya-Ukrayna krizindeki tarafsız ve diyalogdan yana tutumu, bu turun önemli gündem maddelerinden birini teşkil ediyor.

Blinken, Afrika turunun üçüncü ayağında 10 Ağustos'ta Ruanda’yı ziyaret edecek.

Ruanda: Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden sınırlarımıza roket atıldı

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ukraynalı mevkidaşı Kuleba ile görüştü

İlk tahıl sevkiyatı Afrika ülkelerine yapılacak

Afrika Birliği, tahıl koridoru anlaşmasından memnun

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)