E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSporBlatter ABD ve Platini'yi suçladı---

Blatter ABD ve Platini'yi suçladı

Blatter ABD ve Platini'yi suçladı
29 Ekim 2015 - 06:01 borsagundem.com

FIFA Etik Kurulu'nun 90 gün futboldan men cezası verdiği FIFA Başkanı Blatter, UEFA Başkanı Platini ve ABD'ye ağır suçlamalar yöneltti

FIFA Etik Kurulu'nun 90 gün futboldan men cezası verdiği FIFA Başkanı Sepp Blatter, soruşturması devam eden yolsuzluk skandalının kendisinin yerine geçmek isteyen UEFA Başkanı Michel Platini tarafından organize edildiğini iddia etti. Blatter ayrıca yolsuzluk skandalı soruşturmasının düğmesine basan ABD'ye de ağır suçlamalar yöneltti: ABD'ye 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapma hakkı verilseydi, FIFA'da hiçbir sorun yaşanmayacaktı.

Rus haber ajansı Tass'a açıklamalarda bulunan Blatter, söz konusu skandalın 2012 yılında itibaren kendisinin yerine geçmek isteyen UEFA Başkanı ve FIFA Başkan Yardımcısı Platini tarafından planlı bir şekilde ortaya çıkarıldığını öne sürdü. Blatter, geçen mayısta düzenlenen FIFA'daki başkanlık seçiminde Platini'nin neden adaylığa başvurmadığı sorusuna "Cesareti yetmedi" cevabını verdi.

'AVRUPA BİRLİĞİ FUTBOLA SİYASETİ SOKTU'

Son seçimlerde FIFA'da başkanlığa aday olmaması ve ardından istifa etmesi konusunda Avrupa Parlamentosunda iki karar alındığını ve futbola siyaset karıştırıldığını belirten Blatter, buna rağmen başkan seçildiğini ve görevde bulunduğu 17 yılda FIFA'nın büyüyerek gelir sağlayan bir kuruma dönüştüğünü söyledi.

Krizin, FIFA'nın üst düzey yöneticilerinin 27 Mayıs'ta Zürih'te düzenlenen operasyonla gözaltına alınmasıyla başladığına dikkati çeken Blatter, gelecek yıl düzenlenecek Copa America turnuvasının organizasyonunda Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler Futbol Konfederasyonu (CONCACAF) ve Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) arasında yaşanan sorunların bu duruma neden olduğunu ve bu durumun FIFA içerisindeki faaliyetleri kapsamadığını belirtti.

Blatter, ideal bir FIFA başkanının UEFA'nın yanı sıra birliğe üye kuruluşların tümünün çıkarlarını gözetmesi gerektiğini ve futbolun sadece UEFA Şampiyonlar Ligi'nden ibaret olmadığını anlaması gerektiğini ifade etti.

26 Şubat 2016'da İsviçre'nin Zürih kentinde yapılacak kongrede seçilecek yeni FIFA başkanına mesaj yollayan 79 yaşındaki Blatter, "Unutma, FIFA dünyadaki en değerli organizasyondur. Futbol umut veriyor, bugün sen yeniliyorsun, ancak yarın yenebilirsin. Futbol, insanlara olumlu düşünmek için ikinci şans veriyor, insanları birleştirerek ayrımcılıkla mücadele ediyor ve köprülerin kurulmasını sağlıyor. Futbolun anlamı budur" şeklinde görüş belirtti.

'KRİZİN ARDINDA ABD İLE RUSYA ARASINDAKİ REKABET VAR'

Blatter, FIFA'daki krizin, dünyanın iki süper gücü Rusya ve ABD ile Dünya Kupası'nı düzenleme hakkını kaybeden diğer ülkeler arasında siyasi bir krize dönüştüğünü de ileri sürdü.

Yolsuzluk krizi sonrasında eleştirilerin hedefindeki isim olan Blatter'e, Rusya Devlet Başkanı Putin önemli bir destek verdi.

Futbolda Avrupa'nın geniş şekilde temsil edilmesine rağmen Afrika'daki federasyon sayısının çok az olduğunu ve kıtalar arasındaki dengenin daha fazla olması gerektiğini belirten Blatter, FIFA Yönetim Kurulu'nda daha fazla kadın üye görmek istediğini de vurguladı.

FIFA başkanının görev süresinin 12 yıl ile kısıtlanması yönündeki reform teklifini desteklediğini belirten Blatter, başkanlık yaşının 74 ile sınırlandırılmasını ise absürt ve gerçek ayrımcılık olarak değerlendirdi.

Medya ile diğer başkan adaylarının baskısıyla FIFA Etik Kurulu'dan 90 gün futboldan men cezası aldığını savunan Blatter, "Aceleyle soruşturma yapıldı ve üç gün içerisinde men cezası verildi. Kararı alanların beni, Genel Sekreter Jerome Valcke ve Platini'yi dinlemeye cesaretleri yetmedi. Gelişmiş her bir toplumda bir ceza verilmeden önce suçsuzluk karinesi gözetilerek suçluya söz hakkı veriliyor" ifadelerini kullandı.

Platini ve kendisine men cezası verilmesine gerekçe olarak gösterilen 2 milyon İsviçre frangının FIFA'daki görevi nedeniyle anlaşmaya uygun olarak Platini'ye ödenen 4 yıllık ücret olduğunu kaydeden Blatter, 2008 yılındaki Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ardından hiçbir UEFA etkinliğine davet edilmediğinin de altını çizdi.

'2022 ABD'YE VERİLMEYİNCE...'

2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği sürecinin belirlendiği 2010'da, ilk turnuva için Rusya, ikincisi içinse ABD'nin favori olduğunu belirten Sepp Blatter, dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile dönemin Katar Prensi Şeyh Temim bin Hamed Al Sani arasındaki görüşmenin ardından Platini'nin de desteğiyle ibrenin Katar'a yöneldiğini ve yapılan oylamada 4 Avrupa ülkesinin ABD'ye destek vermeyerek sonucu değiştirdiğini açıkladı.

FIFA'daki skandalın bu nedenle ortaya çıktığını savunan Blatter, "ABD'ye 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapma hakkı verilseydi, bugün sadece Rusya'da harika bir 2018 Dünya Kupası düzenleneceğinden bahsedecektik ve FIFA'da hiçbir sorun yaşanmayacaktı" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın 2018 Futbol Şampiyonası'nı düzenleme hakkının elinden alınması ihtimalinin bulunmadığını kaydeden ve İngiltere'nin bu yöndeki taleplerini "kaybedenlerin davranışı" olarak nitelendiren Blatter, "İngiltere o oylamada sadece bir oy alarak ilk turda elendi. Hiç kimse turnuvanın İngiltere'de düzenlenmesini istemedi. Bunda beni suçlu göstermeye çalışıyorlar" şeklinde konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)