E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBlackRock: Avrupa şirketler Wall Street’i gölgede bıraktı---

BlackRock: Avrupa şirketler Wall Street’i gölgede bıraktı

BlackRock: Avrupa şirketler Wall Street’i gölgede bıraktı
08 Mart 2023 - 15:30 borsagundem.com

Bilanço sezonunun sona ermesiyle birlikte Avrupalı şirketlerin paylaştığı güçlü bilançolar dünyanın en büyük para yöneticisi BlackRock’ın da dikkatini çekti. Finans devi Avrupa hisselerinin fırsatlara gebe olduğunu öngörüyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük para yöneticisi BlackRock’ın son raporuna göre Avrupalı şirketlerin 2022’nin son çeyreğindeki bilançoları şaşırtıcı bir şekilde güçlü geldi. 10 trilyon dolara yakın varlığın yöneticisi olan firmanın analistleri Avrupa’nın hisse senetleri performansının ABD’deki rakiplerini geride bırakabileceğini belirtiyor.

CNBC’nin haberine göre, bilanço sezonunun sona ermesinin ardından Wall Street devinden salı günü yayınlanan piyasa notunda Avrupa ile ABD’deki şirketlerin durumu irdelendi. BlackRock raporunda dördüncü çeyrek bilançoları itibariyle Avrupalı şirketlerin sağlamlıklarını gösterdiği ve güçlü bilançoların bankacılık ve enerji sektörü gibi temel sektörleri de aştığı belirtildi.

BlackRock Temel Hisse Senetleri Avrupa Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Yatırım Birimi Başkan Yardımcısı Helen Jewell, “Avrupa'daki şirketler son zamanlardaki bilanço performanslarıyla analistleri şaşırttı. Bölgesel borsalar bugüne kadar iyi bir seyir izledi. Ancak hem tarihsel bazda hem de ABD'li rakiplerine karşı indirimli fiyatta kalmayı sürdürüyor” ifadelerine yer verdi.

BlackRock Avrupa’daki bankaların ve enerji şirketlerinin çeyrek boyunca güçlü bir artış gerçekleştirdiğine ancak enerji sektörü dahil edilmese bile şubat ayı sonuna kadar STOXX 600 Endeksi’ndeki bilançoların yıllık bazda %8 oranında yükseldiğine dikkat çekiyor.

Jewell konuyla ilgili açıklamasında, “Avrupa, 2024 bilanço revizyonlarının pozitif bölgeye geri döndüğü küresel çapta tek bölgedir. İngiltere’deki bilançolar da finans ve enerji sektörleri büyüklüğüne göre ayrıldığında dahi pozitif bir sürpriz yaptı” açıklamasında bulundu.

Jewell, hisse değerleri cazip kaldığı sürece pozitif faiz oranlarıyla desteklenen Avrupa bankaları için yükseliş ivmesinin devamının muhtemel olduğunu öne sürdü.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Euro STOXX Bankalar Endeksi salı günü itibariyle yılbaşından bu yana neredeyse %24 yükseldi.

Jewell bilanço gücünün sektördeki fiyat kazanç oranlarının uzun vadeli ortalamaların altında kalması anlamına gelebileceğinin de altını çizdi. Fiyat kazanç oranları bir şirketin mevcut hisse fiyatının hisse başına kazancına göre oranlanması yöntemidir ve hissenin aşırı veya düşük değerlenip değerlenmediğinin anlaşılmasını sağlar.

BlackRock üst düzey yöneticisi, “Geçen yılın ortasında finans hisselerinde pozitife dönüş yaptık ve sektörün 2023'te daha iyi performans gösterebileceğine inanıyoruz. Avrupa Merkez Bankası enflasyon kontrolüne bağlı kalmaya devam ederse, daha yüksek faiz oranları daha fazla bankayı hissedarlara nakit iade edebilecek bir konuma getirebilir” açıklamasında bulundu.

İngiltere ve Avrupa'daki enerji şirketleri, yükselen petrol ve gaz fiyatlarının ardından dördüncü çeyrekte rekor kârlar elde etti. Ancak beklenenden daha sıcak geçen kış ayları daha düşük fiziksel talebe yol açtı.

BlackRock orta vadede arz sıkışıklığının devam etmesini ve Avrupalı petrol şirketlerinin yüksek miktarlarda nakit akışı yaratmaya devam edebileceğini öngörüyor.

Jewell, "Bu şirketler ABD'li rakiplerine göre iskontolu ticaret yapıyor ve yenilenebilir enerji biçimlerine önemli yatırımlar ayırmaya devam ediyor" dedi.

Borsa uzmanı bugüne kadar para politikalarında görülen esnekliğe rağmen merkez bankalarının para politikasını sıkılaştırmaya ve kolay para çağını sona erdirmeye devam ettiğini ve 2023’teki kâr marjlarının şirketler için önemli olduğunu vurguladı.

Şubat ayı sonunda derlenen MSCI verilerine göre, Avrupalı şirketlerin yaklaşık %60'ı dördüncü çeyrek satış beklentilerini aştı. Ancak kıtadaki şirketlerin sadece %50'si kâr beklentilerini geçebildi. Benzer bir tablo İngiltere'de de ortaya çıktı.

Jewell konuyla ilgili açıklamasında, “Yavaşlayan ekonomik büyüme, maliyetlerin müşteriye aktarılmasını zorlaştırdı. Bu tablo, farklı sektörlerdeki şirketlerin böyle bir dönemde ücret enflasyonunun artan etkisi hakkında bize söyledikleriyle örtüşüyor. Ücret maliyetlerine daha fazla maruz kalan şirketlerin 2023 yılında da zorlanmaya devam edebileceğine inanıyoruz” dedi.

Borsa uzmanı, “Bölgedeki yatırımcılar için birçok fırsat görüyoruz. Ancak kâr marjı baskısı sektörler ve endüstriler arasında farklı bir dağılım getirebileceğinden seçici olmak önemlidir” ifadelerine yer verdi.

"Borsalar kontrolden çıktı"

 

Avrupa borsaları İspanya hariç düşüşle açıldı

 

Powell fırtınası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)