E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBitcoin’le altın arasındaki doğru tercih---

Bitcoin’le altın arasındaki doğru tercih

Bitcoin’le altın arasındaki doğru tercih
18 Haziran 2021 - 14:29 borsagundem.com

Küresel piyasalarda enflasyon giderek daha fazla seslendirilen bir konu haline gelirken yatırımcılar portföy koruması için altın ve Bitcoin arasında kaldı. Milyarder yatırım uzmanlarıysa seçim yapmak yerine iki varlığı da portföylerinde tutuyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz hafta milyarder yatırım uzmanı Paul Tudor Jones Bitcoin için boğa piyasası öngördüğünü söylemiş ve portföyünde %5’lik oranlarda altın emtia, nakit ve Bitcoin bulunduğunu belirtmişti. İki yıl öncesine kadarsa ünlü hedge fonu milyarderi altının gelecek 12 ila 24 ay için en çok tercih ettiği yatırım olduğunu söylemişti.

Jones’un iki yıl önceki yatırım çağrısı oldukça yerindeydi. Altının onsu çağrının yapıldığı tarihten itibaren 12 ayda 1330 dolardan 1730 dolara çıktı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Ağustos 2020’de altının onsu 2073 dolara kadar yükselerek zirve noktasına ulaştı. Jones’un yatırım tavsiyesi ise bu süreçte %55 kazandırdı.

Forbes’un haberine göre Jones’un yatırım çağrısı 2 yıl öncesiyle benzerlik taşıyor. Milyarder yatırımcı borsalara ilişkin öngörülerine yer verdiği röportajında, “Eğer FED (ABD Merkez Bankası) yöneticileri iyi bir yolda olduğumuzu, her şeyin iyiye gittiğini söylüyorsa tüm portföyümü enflasyon ticaretine yatırırım. Muhtemelen emtia, kripto ve altın satın alırım” ifadelerine yer vermişti.

Jones'un yorumları, milyarder hedge fonu yöneticisi Ray Dalio'nun devlet tahvilleri yerine Bitcoin'e sahip olmak istediğini söyleyerek yatırımcıları şaşırtmasından sadece birkaç hafta sonra geldi. Jones açıklamalarında getirilerdeki düşüklük nedeniyle tahvillere yatırım yapmanın “aptallık” haline geldiğini söylemişti.

Jones gibi, Dalio da altın yatırımına olan düşkünlüğü ile bilinen yatırım uzmanlarından birisi. Dalio’nun hedge fonu şirketi Bridgewater'ın en son ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) bildiriminde, hedge fonunun altın hisseleri fonu SPDR Gold’da 277 milyon dolarlık bir pozisyona sahip olduğu iShares Gold Trust fonunda da 143 milyon dolarlık pozisyonu bulunduğu belirtiliyor. Fon ayrıca Barrick Gold, Newmont, Agnico-Eagle gibi maden şirketlerinde bir dizi nispeten küçük pozisyonlarda bulunduğu da görülüyor.

Forbes yazarı Frank Holmes, Paul Tudor Jones ve Ray Dalio’nun varlıklarını hem altına hem de Bitcoin’e dağıtmasını doğru bir strateji olarak görüyor. Holmes’a göre yatırımcıların çoğunda bu iki yatırım için de yeteri kadar alan bulunuyor. Üstelik bu tip bit yatırımın işlerliği için enflasyon da belirleyici bir rol teşkil etmiyor. Zira Holmes’a göre içeriğinde altın dahil olmak üzere emtia yatırımı bulunduran portföyler ABD’deki istihdam kırlığı ve talep fazlası nedeniyle alüminyumdan buğdaya kadar bütün fiyatların rekor seviyelere çıkacağı bir döneme yaklaşıyor.

Holmes borsalarda güvenli liman arayışının doğru bir yöntem olduğunu belirtiyor. Holmes yükselen tüketici fiyatlarının FED’in hamlelerinden bağımsız olarak hisse senetlerine etkisine dikkat çekti. Bu nedenle birçok yatırımcı altın ve Bitcoin’den uzak durmayı göze alamayabilir.

Tüm bu göstergelere karşın enflasyon ABD’de önemli bir etki oluşturmasa dahi Holmes altının ve Bitcoin’in portföylerde yer alması gereken varlıklar olarak kendilerini kanıtladıklarını belirtiyor. Holmes son birkaç senedir iki varlığın da ABD’deki teknoloji hisselerinden daha iyi performans gösterdiğine dikkat çekti.

Bitcoin’in risksiz bir yatırım olmadığını da sözlerine ekleyen Holmes, kripto para birimi için, “Altınla birlikte ihtiyatlı bir şekilde kullandığında beklenenin üzerinde yükselen enflasyonun tetiklediği potansiyel sert piyasa koşullarına karşı korunmaya yardımcı olabilir” dedi.

FED hamlesinin ardından küresel yatırımcılar dolar biriktiriyor

 

Finansal piyasalarda yeni bir çağ başlıyor

 

Ünlü ekonomistten çarpıcı borsa tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika18 Haziran 2021 14:51

    BIST'te yatırım yapanlar bugünlerde kan ağlıyor. Uzun vadeli yatırımcı oldular.

  • Gold18 Haziran 2021 14:45

    Cripto paralar asla değişim aracı opamazlar, para olamazlar, gercek varlık olanazlar, bu mükün değil, sadece sanal finansal oyun için oluşturulmuş sanal sahte paralardır! Yazılımını yapıp bu coinleri üretetip sürümere ihrac edenler büyük kazanıyor, sürülerde alıp eline umutla oynuyor. Altın ise her zanan gercek bir varlıktır!

  • Ekonomist 18 Haziran 2021 14:41

    Bitcoin sahte, bütün cripto coinler sanal karşılığı olmayan sahte para! Altın gercek para! Cripto palarla insanlar iyice söğüşlendimi, yolacak kaz kalmadı mı, fişleri çekilir bir bir yok olurlar, altın her zaman var olur!