E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBitcoin’in vaatleri güven vermiyor---

Bitcoin’in vaatleri güven vermiyor

Bitcoin’in vaatleri güven vermiyor
20 Kasım 2020 - 14:17 borsagundem.com

Son günlerde yükselişi süren Bitcoin yatırımcılara istikrar ve koruma sağlama konusunda başarısız oldu

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin yatırımcılar için dijital altın olmayı vaat ediyor: Güvenli, değerli ve nadir. Bu da kripto paranın geçtiğimiz yılda gördüğü rallinin büyük bir kısmını açıklayabilir. Sarı renkli metal gibi, Bitcoin’in de fiyatı merkez bankalarının para basmasından, korona virüs sonucu toplumun çöküşünden ve ABD seçimlerinin ardından yaşanabilecek toplumsal olaylardan kaynaklanabilecek enflasyon ihtimaline karşı kaçacak yer ararken yükseliyor.

Bu durumlarda, iki nadir varlığın, diğer tüm yatırım araçları değer kaybederken, değerini koruması bekleniyor. Ne yazık ki, altın gibi, Bitcoin’in de güvenli liman olma statüsü teoride geçerli. Yatırımcılara istikrar değil, volatilite ve piyasa spekülasyonu sunuyor.

Kripto paranın fiyatında son dönemde görülen yükseliş de bir istisna değil. Servetini güvende tutacak bir yer arayan yatırımcıların başka alternatiflere yönelmesi gerekiyor.

Bitcoin’in fiyatı bu hafta son üç yılın en yüksek seviyesine yaklaşarak 18,000 dolara yükseldi. Bu da Ocak ayından bu yana neredeyse %250’lik bir yükselişe işaret ediyor. Bitcoin’in fiyatı daha önce de sert yükselişler göstermişti. 

Bu yıl kripto paranın fiyatındaki yükseliş neredeyse 2017 yılında ulaştığı seviyelere yaklaşmasını sağladı. Ancak Bitcoin 2017 yılında bu zirvedeki yerini uzun süre koruyamadı ve sert bir düşüş ve daha katı yönetmeliklerle sonuçlandı.

Financial Times’ın haberine göre Bitcoin sahipleri, volatiliteyle yaşamayı öğrendi. Mart ayında, kripto para yatırımcıların korona virüsün getireceği yıkımın boyutunu fark ettiğinde ve nakde geçmek için ellerindeki her şeyi sattıklarında değerinin yarısını kaybetmişti. Bitcoin’in değerindeki bu dalgalanmalar, değeri korumak için güvenli bir araç olmadığı anlamına geliyor. Jeopolitik riskler ya da hiper enflasyon korkusunun yansıtmak yerine, kripto paranın fiyatında son dönemde yaşanan ralli, diğer riskli varlıklarda da yaşandı.

Hisseler de benzer bir şekilde, potansiyel aşı haberleriyle iyi performans gösterdi. Ancak ABD Hazine tahvilleri ve altın gibi geleneksel güvenli limanlarda değer düştü. Belki de Bitcoin’in son dönemdeki yükselişinin temel nedeni, hobi olarak Bitcoin alanların ve spekülatörlerin dışında da alım potansiyelinin olmasıdır. Dijital para biriminde opsiyonlar genellikle Chicago Mercantile Exchange aracılığıyla işlem görüyor. Ödeme şirketi PayPal ise ABD’de kendi uygulaması üzerinden Bitcoin alım satımına izin veriyor.

Bunun sonucunda, Bitcoin bir para türü olarak daha elverişli hale geldi. Bitcoin geniş kitlelerce kabul görmüyor ancak PayPal oldukça popüler. Yine de, Bitcoin’in değerini belirlemek için bir temel bulunmuyor. Bitcoin’in mevcut fiyatı, insanların dijital paraya ne kadar para ödemeye niyetli olduklarını yansıtıyor.

Bu da merkez bankalarının dünya çapındaki kolay para politikalarının sonuçlarından biri olabilir. Bitcoin çekici görünüyor çünkü diğer varlıkların fiyatı çok yüksek olmasına rağmen, getirileri oldukça düşük. Bitcoin daha çok sanat eseri ya da ünlü spor ayakkabılar gibi bir kategoriye yerleşiyor. Bu kategorideki varlıklar, bu yıl açık artırmalarda rekor değerlemelerle alıcı buldu.

Bitcoin’in yükselişi için daha çok alan olabilir. Bunun nedeni Bitcoin’in değeri değil, doların zayıflaması. Analistler ABD para biriminin, işe yarayan bir korona virüs aşısı gelecek yıl büyümeyi beslerken ve yatırımcılar arasında risk iştahını yükseltirken, %20 oranında değer kaybedebileceğini öngörüyor.

Sadece temsil ettikleri nedeniyle değil, ucuz dolara ihtiyaç duyan, dolarla borçlanmış gelişen ülkeler üzerindeki baskıyı azaltacağı için iyi bir gelişme olacak. Bu durumun nedeni tam olarak FED’in dünyanın dolar ihtiyacını karşılamadaki başarısı olabilir. Dolayısıyla yatırımcılar doların sağladığı görece istikrardan uzaklaşarak, şanslarını Bitcoin’de denemek için rahat hissedebiliyorlar. Eğer durum buysa, kripto paranın savunucularının merkez bankasına teşekkür etmesi gerekiyor.

Bitexen Teknoloji İTÜRO LITE’ın ana sponsoru oldu

 

Wall Street’te hataya yer kalmadı

 

Dolar 7 TL'nin altına düşer mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bitcoin 20 Kasım 2020 14:50

    dünyanın önde gelen  yatırım fonları 300.000 dolar hedef veriyor. çıkmış birisi diyor ki güven vermiyor. 8500 dolardan 18.000 dolara 3 ayda geldi ve henüz işin başındayız.  hacim yok. büyükler girince siz görün cümbüşü