E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin’in tahtını ele geçiriyor---

Bitcoin’in tahtını ele geçiriyor

Bitcoin’in tahtını ele geçiriyor
01 Ağustos 2022 - 11:19 borsagundem.com

Son bir ayda yüzde 50 yükselen Ethereum, Bitcoin’in tahtını ele geçirebilir. Uzmanlar, bu ihtimalin çok da uzak olmadığı görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasası, 2022 yılının ilk yarısında yaşadığı büyük çöküş sonrası toparlanma sinyalleri veriyor. Dünyanın en büyük kripto para birimi Bitcoin, bu yılın en dip noktası olan 17.593 dolar seviyesinden toparlanarak 24 bin dolar seviyelerine kadar yükseldi. Bu toparlanma yaklaşık yüzde 35’lik bir yükselişe karşılık gelirken Ethereum’da gerçekleşen yükseliş daha görkemli oldu.

Fortune’dan Vildana Hajric ve Olga Kharif’in haberine göre, yılın en dip noktası olan 878 dolar seviyesinden toparlanarak bugün 1.670 dolar seviyelerine yükselen Ethereum’da artış yüzde 50’yi buldu. Uzmanlar, bu performans sonrası sürekli dillendirilen senaryonun hayata geçme olasılığını daha yüksek sesle tartışmaya başladı: Ethereum, Bitcoin’in tahtını ele mi geçiriyor?

Yüzde 50 yükseldi

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, dünyanın en büyük kripto para birimi olan Bitcoin, dijital varlıklar arasında her zaman en üstte yer alıyor. Ancak Ethereum’un göz kamaştırıcı yükselişi sayesinde piyasa değeri olarak dünyanın en büyük ikinci kripto parasının liderliği Bitcoin’den devralacağı tahminleri tekrar canlanıyor.

Kripto para piyasası jargonunda bu duruma ‘flippening’ yani ‘kıpırdanma’ adı veriliyor. Bu kavram, Ethereum’un piyasa değeri bakımından Bitcoin’i geçmesi anlamına geliyor. Ethereum’un yaklaşık 210 milyar dolarlık piyasa değeri bulunuyor. Geçen ay yüzde 50 oranında artış gösterse de Ethereum’un Piyasa değeri hala Bitcoin’in yarısından daha az seyrediyor. Yine de, Ethereum’un son zamanlardaki performansı, bu ihtimalin gerçekleşme olasılığına yönelik yaklaşımların daha da iyimser olmasını sağlıyor.

Quantum Economics Kurucusu ve CEO'su Mati Greenspan, kripto para piyasalarında insanların sürekli bu ihtimali konuştuklarını söylüyor. Greenspan, “Bunun asla olmayacağının garantisi olmasa da, rakamlara bakıldığında bunun gerçekleşeceği gün giderek yaklaşıyor” diyor.

Birleşme, fiyatı etkileyecek

Ethereum, 2014 yılında yazılımcı Vitalik Buterin tarafından tasarlanıp 2015 yılında piyasaya sürüldüğünde, Bitcoin’in daha yüksek bir versiyonu olarak lanse edildi. Ethereum’un ‘merge’ olarak da adlandırılan ve ana zincir ile yan zincirlerin birleşimiyle ‘proof of stake’ konsensüs mekanizmasına geçişini müjdeleyen güncellemenin ise Eylül ayında hayata geçmesi bekleniyor. Uzun zamandır beklenen yazılım güncellemesi üzerindeki iyimserlik arttıkça Ethereum’un piyasa performansında da belirgin bir artış yaşanıyor. Güncelleme ile daha az enerji tüketilerek madencilik yapılabilecek ve işlemler gerçekleştirilebilecek. Ethereum geliştiricileri, yeni sistemin yakın zamanda test edileceğini ifade ediyor.

Kripto para ticareti şirketi QCP, inanılmaz miktarda Ethereum alım çağrısı aldıklarını ve bunun büyük bölümünün hedge fonlar aracılığıyla gerçekleştiğini belirtiyor.

Ethereum’da talep artıyor

Kripto para ticareti şirkti olan QCP, inanılmaz miktarda Ethereum alımı çağrısı aldıklarını ve bunun büyük bölümünün hedge fonlar aracılığıyla gerçekleştiğini belirtiyor. Açıklamalar, Eylül ayında gerçekleşecek birleşmeye yaklaşılırken Ethereum’a yönelik talebin hızla devam edeceği tahmin ediliyor.

Bitcoin’in piyasa değeri yüzde 70’ten yüzde 40’a geriledi

Ethereum’da Haziran ayı ortasından bu yana kazanç yüzde 50’yi buldu. Ethereum ekosistemini kullanan diğer kripto paralar da bu yükselişten faydalandı. Bloomberg verilerine göre, Ethereum’un en popüler olduğu kripto para borsalarından Uniswap hisseleri geçen ay yüzde 70 oranında artış gösterdi. Kripto paraların piyasa değerleriyle ilgili veriler sunan CoinMarketCap’e göre ise, Bitcoin’in piyasa değeri bakımından hakimiyeti, geçen yılın Ocak ayındaki yüzde 70’lik orandan yaklaşık yüzde 40’lara kadar geriledi.  

ABD merkezli kripto para hedge fon yönetimi şirketi BitBull Capital CEO’su Joe DiPasquale, Ethereum’un önemli bir farklılaştırıcı olduğunu söylüyor. “Bitcoin yüz kiloluk bir goril haline geldi” diyen DiPasquale, Ethereum’un da bu yolda ilerlediğinin altını çiziyor. BitBull Capital, Ethereum’da yaşanan tırmanışta satın alımlarına devam ediyor.

Deflasyonist bir kimlik kazanacak

Bir başka ABD merkezli kripto varlık yönetimi şirketi Arca’da analist olan Bodhi Pinkner de Ethereum hakkındaki görüşlerinin olumlu olduğunu belirtiyor. Yaşanacak birleşmenin ardından Ethereum’un deflasyonist bir varlık haline geleceğinin de altını çizen Pinkner, bu sayede değişken sıkılaştırma ortamında, Ethereum’un Bitcoin’e göre daha güvenilir bir varlık olacağını vurguluyor.

Yüksek risk, yüksek getiri demek

Merge, yani birleşme haberi elbette yeni bir gelişme değil. Ethereum’un Bitcoin’i piyasa değeri bakımından geride bırakacağı da yeni bir söylenti değil. Quantum'dan Greenspan, birleşmenin son derece riskli bir olay olduğunu ve birçok şeyin ters gidebileceğini söylüyor. Greenspan, bu yüksek riskin, Ethereum’un Bitcoin’i geride bırakma ihtimalini artıran asıl nokta olduğunun altını çiziyor ve “Piyasalarda yüksek risk her zaman yüksek kazanç anlamına gelir” diyor.

Kanada merkezli finansal hizmetler şirketi Wave Financial Başkanı Henry Elder da aynı fikirde. Elder, birleşmenin Ethereum için inanılmaz derecede önemli bir teknolojik değişiklik olduğunu ve bu sürecin Ethereum’un fiyatını belirgin şekilde yükseltmesinin şaşırtıcı olmayacağını söylüyor. Elder yine de bu sürecin, 2023’ün ikinci yarısına kadar Ethereum’un fiyatında büyük bir etki yaratmayacağını belirtiyor.

Kripto rallisi uzun ömürlü değil

 

Kripto paralar gerçek dünyaya taşınıyor

 

Ethereum neden yükseliyor?

 

Bitcoin'de yükseliş hafta sonu da devam ediyor

 

Bitcoin'e Fed etkisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)