E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBitcoin'in 'Gümüş Perşembesi' yaklaşıyor---

Bitcoin'in 'Gümüş Perşembesi' yaklaşıyor

Bitcoin'in 'Gümüş Perşembesi' yaklaşıyor
24 Eylül 2019 - 11:23 borsagundem.com

Ekonomi analisti ve yatırım danışmanı Mike Shedlock, Bitcoin merkez bankalarına tehdit olacak kadar büyüdüğünde tarihte "Gümüş Perşembe" olarak bilinen olaya benzer şekilde ezileceğini ileri sürdü.

Ekonomi analisti ve yatırım danışmanı Mike Shedlock, Bitcoin‘in merkez bankalarına tehdit olacak kadar büyüdüğü anda 1980’de “Gümüş Perşembe” olarak bilinen olayda olduğu gibi ezileceğini ileri sürdü. Shedlock, kendi blogunda yazdığı yazıda, “Bitcoin merkez bankalarını tehdit ettiği anda 1980 yılında Hunt Biraderler’i iflasa götüren ‘Gümüş Perşembe’de yaşanana benzer şekilde saniyeler içinde ezilecek.” iddiasında bulundu.

Gümüş Perşembe nedir?

Gümüş Perşembe, 27 Mart 1980 Perşembe günü ABD emtia piyasalarında meydana gelen ve petrol zenginleri Nelson Bunker Hunt, William Herbert Hunt ile Lamar Hunt kardeşlerin gümüş piyasasını ele geçirme girişimlerinin ardından gerçekleşen bir olaydı. Bu olayın ardından gümüş fiyatlarındaki keskin düşüş, emtia ve vadeli işlem borsalarında paniğe yol açtı.

Gümüşün fiyatı, 1979 yılının başında 6.08 dolardı ve Hunt Biraderler’in devam eden alımlarıyla bir yıl sonrasında yüzde 713 artarak 49.45 dolara tırmanmıştı. Hunt Biraderler’in dünyadaki gümüş arzının üçte birini elinde tuttukları tahmin ediliyordu. Piyasada gümüş bulunamaz olmuştu ve potansiyel gümüş alıcılarının durumu o kadar kötüydü ki 26 Mart 1980’de kuyumcu Tiffany, yaşananların önüne geçmek amacıyla The New York Times’a Hunt Biraderler’in kınandığı tam sayfa bir reklam verdi.

Durum önü alınamaz bir hale doğru giderken Fed ve diğer yetkili tarafların müdahalesiyle gümüşte marjin oranları aniden değiştirildi. Bunun sonucunda gümüşte marj ticareti yapmak çok maliyetli oldu. Alınan kural değişikliği Hunt Biraderler’i iflasa götürdü ve gümüş fiyatları sadece dört günde yüzde 50’den fazla düştü.

Shedlock’a göre, Bitcoin, gümüşte olduğu gibi teorik olarak bu şekilde köşeye sıkıştırılabilir. Analist, “Bitcoin’in fiyatı, merkez bankalarını tehdit edecek boyutta yükselirse merkez bankaları aniden Bitcoin’deki yatırım kurallarını değiştirebilirler. Gümüşte olan budur. Bitcoin’in hangi noktada merkez bankalarına tehdit olacağını bilmiyorum. Bu sadece olaydan sonra gözle görülebilir olacak. Bitcoin’in merkez bankası hamlelerine karşı bağışık olduğuna inanıyorsanız sadece delisiniz. Bitcoin için en iyi şey onlarca yıl 4-12 bin dolar gibi makul bir aralıkta konsolide olmasıdır. Bitcoin yalnızca uzun, tehdit edici olmayan bir istikrar döneminin ardından spekülasyon mekanizmasının aksine bir işlem mekanizması olarak uygulanabilir.” ifadelerini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Anil25 Eylül 2019 04:40

    Btc bataa ne olacak sanki, insanlar kriptoparanın tadını aldı bi defa. Saniyeler içinde dünyanın öbür ucuna komisyonsuz para gönderiyorum trx, eos, ripple ile. Swift gönderirken kestikleri ücret bile benim banka kullanmamam için büyük bir sebep. Bu finansçıları anlamak zor. Geçmişe bakıp bu hataydı demeyi çok severler ama hiç bir zaman kendi zamanlarının gerçekliğinin okudukları kitaplardan farklı olduğunu kabullenemezler

  • Mert altundan24 Eylül 2019 18:21

    Kripto paralara merkez bankaları nasıl müdahale edecek anlamadım...Kripto paraların özelliği bağımsız olmaları ve bir mekeze bağlı olmamalarıdır benim bildiğim...saçma sapan bir aćıklama bence...ucuza BTC toplamanın yollarını arıyorlar bence

  • EKREM KAYRA 24 Eylül 2019 16:01

    O eskidendi... Ya bankalar bitcoin gibi gece gündüz, hızlı ve ucuz transfere razı olur veya kendi coinlerini kurar veya bankalar da batar. Zaten, hepsinin arkasında devlet gibi güç var ve birçok devlet de iflas etmek üzere. Son şanslarını kullanıyorlar. Eskiden birkaç milyar dolar borcu olan devletlerin şimdi trilyon borçları var. Ayrıca, milliyetçi devlet ve milletler , zayıf olanlara zulmediyor. Küfür devam eder, zulüm devam etmez. Dünya , tam bir bunalımda. Savaş bile çıkmasa iyi . Aslında ikisi de uygun değil. VESSELAM.