E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBitcoin’i bekleyen 5 büyük risk---

Bitcoin’i bekleyen 5 büyük risk

Bitcoin’i bekleyen 5 büyük risk
02 Temmuz 2021 - 17:44 borsagundem.com

Dünyanın en büyük kripto para birimi Bitcoin oldukça çalkantılı bir altı ayı geride bıraktı. Nisan ayında rekor seviyeleri gören Bitcoin’in son dönemde düşüşünün ardından bir sonraki süreçte neyle karşılaşacağı merak ediliyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin 2021 yılına güçlü bir başlangıç yaptı. Dünyanın en büyük para birimi Nisan ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak 65 bin dolara yaklaştı. Ancak Bitcoin’ın rekor rallisi kısa sürdü ve rekor seviyesinin %47 oranına kadar geriledi. Kripo paralara ilişkin artan riskler ilerideki süreçte düşüşlerin devam etmesi tehlikesini de beraberinde getiriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre merkez bankalarının baskısı, Bitcoin madenlerinin sürdürülebilirlik alanında soru işaretleri yaratması ve piyasalardaki ciddi değişimler kripto yatırımcılarının başını ağrıtabilir. CNBC’nin haberinde Bitcoin’in önündeki beş ciddi risk sıralanıyor.

Piyasa düzenlemeleri

Bitcoin üzerindeki en ciddi risk şüphesiz piyasa düzenleyicisi kurumlardan kaynaklanıyor. Geçtiğimiz haftalarda Çin’in ülkedeki kripto para endüstrisinin elini kolunu bağlaması, enerji hassasiyeti olan kripto madenlerini kapatması ve büyük bankalara ve Alipay gibi ödeme şirketlerine kripto şirketleriyle iş yapmaması talimatını vermesi Bitcoin için büyük bir darbe oldu.

Geçtiğimiz hafta ise piyasa düzenleyicisi kurumların baskısı İngiltere’de görüldü. İngiltere Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) önde gelen kripto para borsalarından Binance’in piyasa kurallarınca düzenlenmiş faaliyetlere girişmesini yasakladığını açıkladı.

Kripto para şirketi StormX'in kurucu ortağı ve CEO'su Simon Yu, CNBC'ye yaptığı açıklamada, Çin'in hamlelerinin Bitcoin ve Ether gibi diğer kripto para birimleri için merkezileşmenin engellenmesine yol açacağını ve sürecin kripto paralar için "olumlu" bir şey olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Yu konuyla ilgili açıklamasında, "Ülke olarak, ABD'nin bu konuyu farklı açılardan düzenleyen çok fazla departmanı var. Kripto bir menkul kıymet mi, bir varlık mı yoksa bir mülk mü? Şu an itibariyle, ABD yetkilileri piyasayı düzgün bir şekilde nasıl düzenleyeceğini çözemedi, bu da çoğu zaman kriptonun çalışmasını zorlaştıran kararlara yol açıyor" ifadelerine yer verdi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve diğer yetkililer son zamanlarda kripto para birimlerinin yasadışı işlemler için kullanılması konusunda uyarıyor. Geçen yıl, eski ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, kripto paraları kişisel bir dijital cüzdanda tutan kişilerin 3.000 dolar veya daha fazla işlem yapmaları durumunda kimlik kontrollerinden geçmesini gerektiren kara para aklamayla mücadele düzenlemesi olarak önermişti.

UBS bu hafta yazdığı bir notta, "Yatırımcı duyarlılığının veya düzenleyiciler tarafından tetiklenen çöküşlerin balon benzeri kripto piyasalarını patlatabileceği konusunda uzun zamandır uyarıyoruz" ifadelerine yer veriliyor.

Volatilite endişeleri

Bitcoin ve diğer dijital para birimlerindeki bir diğer büyük risk kripto para fiyatlarındaki aşırı dalgalanmalar. Bitcoin, bu yılın Nisan ayında kripto para borsası Coinbase’in halka arz olmasıyla 64.829 dolar civarında tüm zamanların rekorunu kırdı. Dünyanın en büyük kripto para birimi kısa bir süre 30.000 doların altına kadar düştü ve Haziran ayında 28.911 dolara kadar düştü ve yıllık bazda negatife döndü. Bitcoin o tarihten bu yana 34.000 doların üzerine yükseldi.

Bitcoin boğaları dijital para birimini bir çeşit dijital altın olarak görüyor. Söz konusu yatırımcıların görüşlerine göre Bitcoin’in sabit bir arzı olduğundan dolayı ekonomik kriz dönemlerinde önemli piyasalardaki önemli değişiklikler karşısında daha sabit bir getiri sağlama potansiyeline sahip. Ancak Bitcoin’de fiyatların hızlı yükselmesi olumlu bir durum gibi görünse de yüksek volatilite ortamı hızlı düşüşleri de beraberinde getirebiliyor.

Örnek vermek gerekirse Ocak ayında Bitcoin alıp Nisan ayında nakde çeviren yatırımcılar parasını ikiye katlarken satış yapmak yerine bekleyen yatırımcıların şu anki getirileri ise %18 oranında olacaktı. ABD borsalarında S&P 500 Endeksi’nin yıllık performansı ise %16 oranında. Bu istatistik Bitcoin’in endeks karşısında halen daha iyi bir yıllık performans gösterdiğini anlatıyor.

UBS’in konuyla ilgili açıklamasında, “Tek bir kripto para piyasası üzerindeki esneme oranı ciddi oranda düşük olan tedarik volatilite oranlarını daha da kötüleştirebilir. Varlığın gerçek dünyadaki kullanımının sınırlı olması ve olağanüstü volatilite yüksekliği birçok alıcının spekülatif kazançları kovaladığını gösteriyor” ifadelerine yer verildi.

Çevresel endişeler

Bitcoin'in çevre üzerindeki etkisini çevreleyen sorular, kripto para birimlerini etkileyen bir diğer önemli değişken olabilir. Bitcoin madencilik faaliyetleri çok fazla elektrik kullanımı gerektiriyor ve Bitcoin’in enerji kullanımı da fiyatıyla birlikte zamanla oldukça arttı.

Bitcoin eleştirmenleri çok uzun süredir kripto para biriminin sebep olduğu yüksek miktardaki karbon ayak izi nedeniyle uzun zamandır eleştirilse de Tesla CEO’su Elon Musk’ın aynı konudan bahsetmesi kripto para fiyatlarına yoğun bir baskı uyguladı.

Musk'ın elektrikli otomobil firması, bu yıl 1,5 milyar dolar değerinde dijital para birimi satın aldığını açıklamış ve bir ödeme yöntemi olarak Bitcoin kabul etmeye başladığını duyurmuştu. Ancak Musk daha sonra para biriminin olağanüstü miktarda enerji kullandığı ve fosil yakıtlara dayalı olduğu gerekçesiyle Bitcoin üzerinden ödeme alma kararını durdurmaya karar verdiklerini açıkladı. Bu karar Bitcoin’in fiyatının ciddi miktarda düşmesine neden olmuştu.

Citi analistleri bu yılın başındaki araştırma notunda Bitcoin’deki sürdürülebilirlik endişelerinin yatırımcıları Bitcoin yatırımından caydırabileceğini açıklamıştı. Citi raporunda sürdürülebilirlik riskinin, Çin’in bazı bölgelerinde görüldüğü gibi madenciliğin yasaklanması ve hükümet müdahalesi için teşvik unsuru olabileceği belirtilmişti.

Stablecoin sorunu

ABD Doları gibi varlıklarla sabitlenen kripto para birimleri anlamına gelen stablecoin’ler artan piyasa incelemeleriyle karşı karşıya. Geçen hafta, ABD Merkez Bankası (FED) Boston Başkanı Eric Rosengren, dünyanın en büyük dijital para birimleri arasında yer alan bir stablecoin olan Tether'in finansal sistemin istikrarı için bir risk olduğunu söyledi.

Tether her yatırımcıların elindeki her coinin FED rezervleriyle eş tutarak ABD Doları ile sabit tuttuğunu belirtiyor. Kripto yatırımcılar da genellikle ABD Doları’na alternatif olarak kripto para birimleri satın almak için Tether kullanıyor.

Sussex Üniversitesi Finans Profesörü Carol Alexander CNBC'ye verdiği demeçte, "Tether büyük bir sorun. Düzenleyiciler şimdiye kadar onları durduramıyor gibi görünüyor. Yatırımcıların hesap açmak ve ticaret yapmak için Tether’ı veya bir başka kripto parayı kullanması gerekiyor. Ancak büyük yatırımcıların çoğunluğu ABD merkezli olduğundan Tether’ı bariz bir seçim olarak görüyor” dedi.

Spekülatif kripto paralar ve dolandırıcılık

Kripto piyasalarında artan spekülasyonlar Bitcoin için başka bir risk oluşturabilir. Bir şaka olarak başlayan bir kripto para birimi olan Dogecoin, bu yılın başlarında, artan sayıda perakende yatırımcının büyük kazançlar elde etmek için dijital varlıklara yığılmasıyla rekor seviyelere yükseldi.

Dogecoin bir dönem Ford ve diğer büyük ABD firmalarından daha fazla değerli hale geldi. Musk gibi ünlülerden destek alması da Dogecoin’i yükselten unsurlardan biriydi. Kripto paranın değeri o zamandan beri önemli ölçüde düştü.

StormX'den Yu, "Bir diğer endişe de yıl boyunca gerçekleşen dolandırıcılıkların sayısıdır. Bazı spekülatif para birimlerinde birçok doldur boşalt faaliyeti gördük ve perakende yatırımcıların zarar etmesine şahit olduk. Perakende yatırımcılar ne zaman zarar görürse hükümetler devreye girer. Eğer 2018’de ve kripto para halka arzlarında gördüğümüz gibi piyasa bir noktada aşırı düzenli hale gelirse sektör bir bütün olarak olumsuz etkilenebilir" dedi.

Kripto para yatırımlarında 10 temel kural

 

Bitexen, E-spor dünyasından TESFED Türkiye Kupası’na sponsor oldu

 

Kripto paralara kim ne kadar yatırım yapmalı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gşck02 Temmuz 2021 23:39

    Devletlerin bazı durumları netleştirmesinden sonra, Gelecekte bu cripto paralar kullanılacak sahtecilikleri, geleceğin parası, oyunu bitti. Artık herkes gerceği anladı. Şimdi sadece sanal finasal oyun coini oldukları kesinleşti. Kim kime korsa! Tabikş sşatemş kuranlar iyi koyar!

  • Vatandaş03 Temmuz 2021 17:21

    Bir tane coin almaz coine yorum yazar bir tane hisse senedi almaz hisseye yorum yazar besleme aktrol