E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBitcoin’deki yükselişi ne tetikledi?---

Bitcoin’deki yükselişi ne tetikledi?

Bitcoin’deki yükselişi ne tetikledi?
29 Ocak 2021 - 13:28 borsagundem.com

Robinhood isimli mobil borsa platformunun GameStop hisselerindeki işlemleri kısıtlamasının ardından Bitcoin ve kripto para piyasası aniden 1 trilyon dolara yükseldi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin ve kripto para fiyatları, mobil borsa uygulaması Robinhood’un kullanıcıların GameStop ve son günlerde yükselen diğer hisselerde işlem yapmasını kısıtlamasının ardınan yükseliş geçti. Volatil olmasıyla bilinen Bitcoin’in fiyatı, 24 saat içinde %5’lik ralli gördü ve Bitcoin’in 30,000 doların altına düşmesiyle sonuçlanan aşağı yönlü hareket son buldu.

Kripto para piyasası değerine 100 milyar dolar daha katarak bir kez daha 1 trilyon dolara yaklaştı. Kripto paraların toplam piyasa değerindeki artış, Elon Musk’ın favori kripto parası olan, Bitcoin rakibi Dogecoin’deki artışla desteklendi. Kripto parada %200 yükseliş görüldü. Popüler borsa uygulaması Robinhood, Interactive Brokers’a ve diğer platformlara katılarak, Reddit’in WallStreetBets forumundaki boğa piyasası taraftarı bireysel yatırımcıların bir araya gelerek yükselmesine neden olduğu hisselerdeki işlemleri kısıtladı.

Son günlerde hem GameStop hem de AMC hisseleri üç haneli yükselişler gösterirken, düşüşe geçti. Bununla birlikte Ethereum, Ripple XRP, Litecoin’in de aralarında bulunduğu kripto paralar yükselişe geçerek %5 ila %10 arasında değer kazandı.

Değer açısından en büyük 17. kripto para olan Dogecoin, daha önce de sosyal medya nedeniyle balon alanına girmiş, geçtiğimiz yıl kripto parayla ilgili viral bir TikTok videosunun 1 milyon tık almasının ardından yükselişe geçmişti.

Dogecoin’deki rallinin uzun ömürlü olma ihtimali oldukça düşükken, Bitcoin ve kripto para savunucuları, Robinhood’un sert müdahalesinin blockchain temelli varlıkları ve hizmetleri yükselteceğini iddia ediyor. Londra merkezli dijital varlık yöneticisi CoinShares’in Baş Strateji Uzmanı Meltem Demirörs, “geleneksel piyasalardaki şeffaflık eksikliği, hatalara sebebiyet verdi, ve dolardaki değer kaybının da etkisiyle perakende yatırımcıları için fırsatları da ortadan kaldırdı” dedi.

Demirörs, “kripto bu güç dengesini tersine çeviriyor ve gerçekten küçük yatırımcıların yön verdiği bir hareket oldu. Bitcoin piyasaları tamamen Wall Street’in ve geleneksel finansal sistemin dışında gelişti. Kripto piyasaları akıllı telefonu olan herkese açık ve erişilebilir. Aynı zamanda Bitcoin, küçük yatırımcılardan kurumsal yatırımcılara, herkese eşit fırsat sunuyor” ifadesini kullandı.

Forbes’un haberine göre, Bitcoin ve kripto para destekçileri, Bitcoin’in fiyatındaki yükselişi sevinçle karşıladı ve insanların kripto paralara yöneldiğinin bir işareti olarak nitelendirdi. Kripto para borsası Bitfinex’in Baş Teknoloji Uzmanı Paolo Ardoino, “GameStop meselesi sahnedeyken, Bitcoin bir kez daha yükseliyor” dedi.

Açıklamasının devamında, “küçük yatırımcıları savunanlar mevcut sistemi ve finansal piyasalardaki pratikleri eleştirirken, blockchain alanında yapılan işlerin büyük bir çoğunluğunun bu bariyerler nedeniyle ortaya çıktığını hatırlamak önem taşıyor. Servetlerini büyütmek isteyen normal insanların önündeki engelleri kaldırmak, her zaman kriptonun savunduğu değerler arasında olmuştur” ifadelerini kullandı.

blockchain.com'un CEO’su Peter Smith, “bu her yerdeki kurumsal yatırımcılar için bir darbe oldu” dedi. Smith, “merkezsizleştirilmiş bireysel grupların inanılmaz bir gücü var ve finansın geleceği, Wall Street’e benzemeyen bir şekilde, bu bireysel yatırımcılar tarafından inşa edilecek. Birçok kurum ise bu gerçeği acı bir şekilde öğrenecek” açıklamasında bulundu.

Siyasi veri şirketi GeoQuant’ın CEO’su Mark Rosenberg ise artan GameStop hisselerinin ve yükselen Bitcoin fiyatının her ikisinin de “yatırım stratejisi olarak popülist öfke” olarak tanımlandırıldığını söyledi.

Açıklamasını, “bu geçtiğimiz dört yılda siyasetteki kaosun ardından gelen bir tür ‘kaos finansı’. Bitcoin de benzer bir varlık. Piyasalarda, siyasette ve toplumda dalgalanmanın artmasını bekliyoruz” diyerek sonlandırdı.

Bitcoin, Musk'ın twitiyle uçtu

 

Borsada spekülatif hisselere yönelmek yatırım değil kumar

 

Wall Street’te güç dengeleri değişiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)