E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBitcoinde vadeli işlemlerin risk ve getirileri---

Bitcoinde vadeli işlemlerin risk ve getirileri

Bitcoinde vadeli işlemlerin risk ve getirileri
08 Aralık 2017 - 20:40 borsagundem.com

Eğer bitcoin sizin için yeterince volatil olmadığını düşünüyorsanız, bir de bitcoin vadelileri görün

BORSAGUNDEM.COM

Bu hafta sonu ABD'de ilk Bitcoine dayalı vadeli sözleşmeler işlem görmeye başlayacak ve yatırımcıları haen hisse senedi ve opsiyon işlemleri yaptıkları aynı ekranlar üzerinden işlem yapma imkanına kavuşturacak. Bu sözleşmeler bitcoinin pahalı olduğunu düşünen yatırımcılara açığa satış imkanı da tanıyacak.

Ancak buradaki temel nokta, vadeli sözleşmeerde risk sever yatırımcılar için kaldıraç imkanı tanınacak mı? sorusu olacak. Kaldıraç kullanılması yatırımcıların tahminlerinin tutması halinde karlarının tutmaması halinde ise zararlarını katlanması anlamına gelecek.

ABD'nin vadeli işlemler piyasası düzenleyici otoritesi CFTC'nin eski başkanı Aitan Goelman, "Kripto paralar kendi içinde zaten çok yüksek bir volatilite barındırıyor. Eğer bunu birde vadeli piyasalara taşıyacak olursanız, bumevcut volatiliteye bir de roket yakıtı eklemek anlamına gelecek." değerlendirmesinde bulundu.



İlgi şimdiden çok yoğun

Brokerlar, perakende yatırımcıların yeni pazara yoğun ilgi gösterdiğini söylüyorlar. Şikago Ticaret Borsası CME'de ilk bitcoin sözleşmeleri 18 Aralık'ta CBOE'de ise bu hafta Pazar günü ilk işlemler başlayacak.

Online bir aracı kurum olarak çalışan TradeStation'da kıdemli başkan yardımcısı olan Nick LaMaina, "Bu zamana kadar piyasaya surulmuş herhang bir ürünle ilgili olarak gerçekleşenden daha fazla yatırımc ilgisi ile karşılaşıyoruz. İnsanlar bu üründe işlem yapılmasına olanak tanımayı planlayıp planladığımız konusunda giderek daha fazla soru soruyor ve bilgi istiyor" dedi.


Bitcoin vadelilerinde işlem yapmak için dijital para birimini elinizde bulundurmanıza gerek yok.

Bunun yerine bir vadeli sözleşme ile bu sözleşmeye konu varlığın fiyatının ileride yani sözleşme sonunda ne olacağına yönelik bir pozisyon alabilirsiniz. Örneğin CBOE tarafından ihraç edilecek ilk sözleşenin vadesi 17 OCAK 2018 tarihinde sona erecek.
Dolayısıyla eğer bu süreye kadar Bitcoin'in yükseleceğine inanıyorsanız bitcoinde bir alım sözleşmesi satın alabilirseniz. Ya da eğer fiyatların gerileyeceğine inanıyorsanız bir satış sözleşmesi alabilirsiniz.

Vadeli işlemlerde "ihtiyat akçesi"

Bunu yapmak için bir vadeli sözleşme esabı açmalı ve bu hesaba nakit yatırmalısınız. Yatırdığınız bu para ihtiyat akçesi (marjin) olarak bilinir ve kaldıraçlı ürünlerde işlem yapmak için gereken temel anahtardır ki bunun sonucunda çok yüksek karlar ya da zararlar etmeniz mümkün hale gelir.

Her vadeli sözleşmenin kendine has bir marjin zorunluluğu vardır. Borsalar volatilitenin yüksek olduğu araçlarda daha fazla marjin isterler bu da riskli varlıklara yatırım yapmak isteyen piyasa oyuncularının hesaplarında daha fazla para bulundurmalarını gerektirir.
                                               

Örneğin CME'de bir kontrat, petrol sözleşmesi almak isterseniz, bu takdirde sözleşme değerinin yüzde 4'ü kadar nakit kullanmalısınız, bu oran, doğal gaz için yüzde 8 düzeyinde bulunuyor. Bitcoin çok volatil olduğu için CME burada marjin oranını yüzde 35 olarak belirledi.

Vadeli işlemlerin "vahşi" doğası 

Bitcoin'de vadeli işlemlerin nasıl olacağına bir göz atalım. Diyelim ki CBOE'de bitcoin vadelilleri 10 bin dolar seviyesinden işlem görüyor. CBOE'nin belirlediği marjin oranı yüzde 44 seviyesinde olduğu için, işle yapmak istiyorsanız hesabınızda en az 4400 dolar olmalı. Ancak bazen aracı kurumlar borsalarının istediğinin üzerinde miktarlar da talep edebiliyorlar. Şimdilik bunu gözardı edelim.

Alım sözleşmenize sahip olmanızın ardından bitcoinin fiyatı 10 in dolardan 11 bin dolara çıkacak olursa hesabınza binb dolar yatmış olacak. Böylece 4400 dolarlık yatırımınız yüzde 23 getiri sağlamış olacak. Bu piyasadaki yüzde 10'luk yükselişin size yüzde 23 kar getirmesi olarak da yorumlayabiliriz.

Tersi durumda, yani CBOE'nin vadeli sözleşmelerinin 9 bin dolara gerilemesi halinde hesabınızdan bin dolar eksilcek. Dolayısıyla piyasadaki yüzde 10'luk düşüş size yüzde 23 zarar ettirecek.

İşler daha da kötüye gider ve bitcoin daha da düşerse bu hesabınızın tamamen sıfırlanmasına neden olacak.

TD Ameritrade piyasalar baş stratejisti JJ Kinahan bu konuda "Bu çok aşırı volatil bir ürün olacak. Eğer daha önce hiç vadeli işlemler piyasasında alım satım yapmadıysanız, bu sizin vadeli işlemlere başlayacağınız bir enstrüman olmamalıdır" yorumlarında bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)