E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin'de dalgalanma sürecek mi?---

Bitcoin'de dalgalanma sürecek mi?

Bitcoin'de dalgalanma sürecek mi?
01 Kasım 2021 - 14:40 borsagundem.com

Bitcoin, yeni haftaya dalgalanmaya ve 60 bin doların üzerindeki ilk aylık kapanışını gerçekleştirerek başladı. Peki sırada ne var?

Bitcoin'i bu hafta ne bekliyor olursa olsun, piyasa katılımcıları Bitcoin'in tarihindeki en yüksek aylık kapanışını kutlamaya başladı.

Kasım ayı için ise geçilmesi gereken hedef 60 bin dolar değil, 61 bin dolar oldu.

Bitcoin, kısa zaman çerçevelerinde yalnızca yukarı yönde hareket gösterse de, pazar günkü haftalık ve aylık kapanışta aşağı yönde hafif bir dalgalanma yaşandı ve Bitcoin'in 59.500 dolara gerilese de, birkaç saat sonra 62 bin doları geçti.

Piyasa katılımcılarını endişelendiren belki de tek konu, PlanB'nin ekim ayı kapanışı için en kötü senaryo tahmini olan 63 bin doların altında bir kapanış gerçekleştirilmesiydi.

Stok akış modelinin tarihsel doğruluğunu sürdürmesi için ise Bitcoin'in kasım ayını 98 bin dolarda kapatması gerekiyor.

PlanB'nin kendisi ise sonuçlardan memnun gözüküyor.

Zorluk sekizinci kez artmak üzere

Gerçekten "yalnızca yükselen" bir şey görmek isteyenler, Bitcoin ağının esaslarına göz atabilir.

Madencilik zorluğu, bu hafta art arda sekizinci kez artış gösterme yolunda ilerliyor. Böyle bir durum, 2018'den beri yaşanmamıştı.

Madencilik alanının giderek rekabetçi hale geldiğini yansıtan madencilik zorluğu, mayıs ayında Çin'in yol açtığı kayıpları tamamen telafi etti.

Bu hafta 21,89 trilyona yükselmesi beklenen zorluk, tüm zamanların en yüksek seviyesine 3 trilyon kalacak kadar yaklaşabilir.

Madenciliğe ayrılan işlem gücünü ölçen hash oranı da benzer bir hikaye anlatıyor.

Tam olarak ölçmek mümkün olmasa da, tahminler hash oranının da rekora doğru ilerlediğini ortaya koyuyor.

Bu hafta 159 EH/s ölçülen hash oranı, nisan ayında görülen rekor hash oranı olan 180 EH/s'ye çok yaklaşmış durumda.

HODLer'lar birikime devam ediyor

Eylül ayı Bitcoin yatırımcılarına mükemmel bir "dipten alım" fırsatı sundu ve ekim ayında da kısa süreli düzeltmeler yaşandı.

Siz dipten alım yaptınız mı? Aldıysanız, ekim ayında kripto paraya olan inancı ancak daha da artmış olan ve sayıları giderek artan uzun vadeli birikimcilerin arasına katıldınız demektir.

Dev kripto para borsası Kraken'ın geçtiğimiz haftaki araştırmasında da belirttiği gibi, Bitcoin'in tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 67.100 dolara yükselişi, yatırımcıları satış yapmaya ikna edemedi.

Araştırmacılar, “Uzun vadeli birikimciler, geçtiğimiz ay yaşanan düzeltmeden etkilenmeden bunu bir birikim fırsatı olarak kullandı. Bu trend, Bitcoin ekim ayında 67 bin doları geçtiğinde de değişmedi," diye belirtti.

Bir diğer deyişle, uzun vadeli birikimcilerin geçtiğimiz ay alım yaparak yol açtığı arz şoku bu ay daha da güçlendi.

Rapora göre kısa vadeli spekülatörlerden çok uzun vadeli birikimcilerin, son çeyrekte fiyat performansını yönlendiriyor.

Analist Willy Woo, “Madenciler, 2020'den beri BTC birikimcileri (ve alıcıları) oldu. Bu çok büyük bir davranış değişimi," diye belirtti ve ekledi:

Madenciler 2009-2014 döneminden beri sürekli bir birikim davranışı göstermedi.

Borsalardaki BTC rezervi dibi gördü

Arz şoku konusunda borsaların durumu, Bitcoin ayıları için ümitsiz bir tablo çiziyor.

Zincir üstü analiz kaynağı Glassnode'un son verilerine göre, borsaların BTC rezervleri son üç yılın en düşük seviyesini gördü.

Bitcoin, o zamanlar ayı piyasasındaydı ve o yılın aralık ayında 3.100 dolarda dip yapmıştı.

Fiyat hareketi o zamandan beri ciddi bir değişiklik gösterse de, borsaların rezervlerindeki azalma sürüyor. Tüm bunlar, talebin artması halinde yaşanacak potansiyel arz şokuna işaret ediyor.

Kripto para borsalarında mevcut durumda 2,47 milyon BTC bulunuyor. Bu miktar, Nisan 2020'de 3,1 milyonun üzerindeydi.

Piyasalar Fed duyurusunu bekliyor

Kasım ayının ilk haftası, geleneksel piyasalarda tanıdık trendlerin ortaya çıkmasına ve kripto para piyasalarını da "geleneksel bir şekilde" etkilemelerine yol açabilir.

ABD Merkez Bankası, salı ve çarşamba günleri koronavirüs yönetimi konusunda açıklamalara yapacak. Piyasalar ise Fed'in varlık alımını azaltacağına ilişkin daha fazla ipucu bekliyor.

Dünya genelinde enflasyon tırmanırken, Fed Başkanı Jerome Powell, önceki yorumlarında arz zinciri krizinin muhtemelen önümüzdeki yıl da süreceğini kabul etti.

Charles Schwab Baş Sabit Gelir Stratejisti Kathy Jones, geçtiğimiz hafta Yahoo Finance'e yaptığı açıklamada “Fed'in varlık alımını azaltmaya hemen başlamaya kararlı olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki hafta duyuru yapmalarını ve kısa sürede başlamalarını bekliyoruz" diye belirtti ve şöyle söyledi:

Buradaki asıl tartışma konusu, Fed'in faiz oranlarını artırmaya ne kadar hızlı yöneleceği. Piyasa, 2022 ve 2023 yıllarında iki faiz artırımı bekliyor.

Böyle bir durum, sınırlı arza sahip olan ve doğası gereği deflasyonist bir varlık olan Bitcoin'in cazibesini artırabilir.

Mevcut Bitcoin yatırım ürünleri ve yeni başlatılan vadeli işlem tabanlı borsa yatırım fonları (ETF), kurumsal yatırım akışıyla artan talebi ortaya koyuyor.

Türkiye'nin en çok Bitcoin arayan şehirleri

 

Gizemli Bitcoin cüzdanı etkinleşti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)01 Kasım 2021 14:50

    fed ARADAN ÇIKSIN HELE. Perşembe görelim. sonra analiz edecez... Süprsiz çıkmaz diye bekliyoruz...