E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin ‘Ayıları’ avantajlı konuma geçti---

Bitcoin ‘Ayıları’ avantajlı konuma geçti

Bitcoin ‘Ayıları’ avantajlı konuma geçti
09 Aralık 2021 - 11:55 borsagundem.com

Bitcoin fiyatlarında yaşanan sert dalgalanma ayılar ile boğalar arasında büyük bir savaşa dönüştü

Bitcoin yani kripto para piyasalarında satıcı tarafta olan ayılar ile alıcı tarada bulunan boğalar arasında büyük bir mücadele yaşanıyor. Bitcoin (BTC) boğaları, fiyatın 57 bin dolardan 42.000 dolara düştüğü 4 Aralık düzeltmesinden bu yana yaralarını sarıyor. Gerçekleşen yüzde 26,5'lik aşağı yönlü hareket, 850 milyon dolarlık uzun BTC vadeli işlem sözleşmelerinin likit olmasıyla sonuçlandı. Daha da önemlisi, “Korku ve Hırs endeksini” 21 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Boğalar, düşmeye devam eden ve şu anda üç yılın en düşük seviyesinde bulunan borsalarda tutulan Bitcoin rezervlerine güveniyor. CryptoQuant'tan alınan verilere göre, şu anda borsalarda yatırılan 2,27 milyondan az BTC var ve yatırımcıların kısa vadede satmak istemedikleri anlaşılıyor. Bu veri, birçok yatırımcının yükseliş beklentisine girmesini sağlayan bir piyasa dinamiği.

AYILAR AVANTAJLI

Ancak Cuma günkü 1,1 milyar dolarlık vade sonunda alım (call) ve satım (put) opsiyonları arasındaki dengeye rağmen, Bitcoin 50.000 doların yakınında dengelenince ayılar avantaj elde etmiş görünüyor.

BITCOIN OPSİYONLARI

Alım satım oranı üzerinden belirlenen geniş tablo, 555 milyon dolarlık alım (call) enstrümanlarının 520 milyon dolarlık satım (put) opsiyonlarına kıyasla daha büyük bir açık pozisyon miktarına sahip olması nedeniyle Bitcoin boğalarına yüzde 7'lik bir avantaj gösteriyor. Bununla birlikte 1,07 göstergesi aldatıcı, çünkü geçen haftaki yüzde 11,5 fiyat düşüşü çoğu yükseliş beklentisinin değersizleşmesine neden oldu.

Örneğin, Bitcoin'in fiyatı 10 Aralık TSİ 11:00'da 52.000 doların altında kalırsa, bu satın alma (call) opsiyonlarından yalnızca 50 milyon dolarlık kısmı kullanılabilir olacak.

OLASI 3 SENARYO

Aşağıda, mevcut fiyat hareketine dayalı en olası üç senaryo bulunuyor. Boğa (call) ve ayı (put) enstrümanları için 10 Aralık'ta mevcut olan opsiyon sözleşmelerinin sayısı, vade sonu BTC fiyatına bağlı olarak değişiyor. Her iki tarafın lehine olan dengesizlik teorik kârı ortaya çıkarıyor.

1-47.000 ila 50.000 dolar arası: 400 alıma karşılık 6.600 satım. Net sonuç, satım (ayı) enstrümanları lehine 300 milyon dolar.

2-50.000 ila 54.000 dolar arası: 1.700 alıma karşılık 4.700 satım. Net sonuç, satım (ayı) enstrümanları lehine 160 milyon dolar.

3-54.000 doların üzeri: 2.400 alıma karşılık 2.900 satım. Net sonuç, satım (ayı) opsiyonlarına 30 milyon dolarlık avantaj.

Bu kaba tahmin, yükseliş bahislerinde kullanılan alım opsiyonlarını ve yalnızca nötrden düşüşe doğru olan alım satımlarda kullanılan satım opsiyonlarını dikkate alıyor. Bu aşırı basitleştirme, daha karmaşık yatırım stratejilerini göz ardı ediyor.

Bitcoin ayıları, 300 milyon dolarlık kâr elde etmek için 50.000 doların altında işlem yapmayı hedefliyor. Öte yandan boğalar, kayıplarını yarı yarıya azaltmak için mevcut 50.500 dolardan yüzde 7,2'lik toparlanmaya ihtiyaç duyuyor.

4 Aralık tarihinde 2 milyar dolarlık kaldıraçlı uzun pozisyon likit olduğu için, boğalar muhtemelen ayakta kalmakta zorlanıyor. Şu anda daha fazla risk eklemek istemeyecekler.Dolayısıyla ayılar, haftalık opsiyonlar sona ererken üstünlüğü ele geçirebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)09 Aralık 2021 14:03

    Dun topğlantı oldu ABD de . ABd dunya ekonomısıne yon veren bir sistemin dışında asla olamayız. geçmişten gelen kar topu çığ oldu diyor. O bakımdan yasalş altyapı, yasal denetım, bankalarla işbirliği, silikon vadisinde oluşacak gelşişmeler ve yenılıkçı yazılım arge vb için bu alanda olmamız  lazım dedi. hafta abd senata vb. diğe rkurumlarda bu işe ikna olacak/olmayacak yaşanacak. FED önemli hafta dunya ekonomı programı yenıden kartlar dağılarak şekişllenebilir. BTc gerçekten 53,800 aşamadı. hacım çıkmadı. ama aşağıda kırmak istemıyor. açıklamala rolsun bitsin pozisyonlar netleşecek. kar satışları goruyoruz btc de. borsalarda aynı biçimde haftaya çok fazla varlıkta yakalanmamak isteyenler mevcut. kredi akrtı kullanmam ben diyen bir nesil, cepte kartlar ile gezip bankamatıkalrden işlem yapıyor. Krıptolarda öyle hayatın gerçekleri olacka. silikon vadısın çok way bee akıl dışı projeler var bunlar fon bulmaya başladı bile.

  • omer usta09 Aralık 2021 12:38

    Iste size Criptonun nasil haramlastiginin en aciklamali ornegi !!! Adamlar sizin yatirimlariniza kumar oynuyor dusecek cikacak diye .

  • MeToKo09 Aralık 2021 13:51

    Borsa da altında dolarda öyle degilmi dusecekmi cikacakmi dye kumar oynuyoruz bu bitcoine mi özel