E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBitcoin yatırımcılarının Rus ruleti---

Bitcoin yatırımcılarının Rus ruleti

Bitcoin yatırımcılarının Rus ruleti
15 Şubat 2021 - 10:52 borsagundem.com

Geçtiğimiz yıldan bu yana %550’lik çılgınca bir yükseliş yakalayan Bitcoin perakende yatırımcıları cezbediyor. Ancak finansal güvenliği olmayan yatırımcılar yüksek volatiliteli Bitcoin’de meydana gelecek kayıplara hazırlıklı değil

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin yatırımcılarının büyük çoğunluğunun vergiden muaf tasarrufları ya da emeklilik programları bulunmuyor. Yapılan en son araştırmalardan birine göre Bitcoin yatırımcıları kripto varlıklardaki yüksek volatiliteyle karşılaştırıldığında para kaybetme konusunda fazlasıyla hassas konumdalar.

MarketWatch’un haberine göre kripto para ticareti büyük çoğunlukla genç erkekler tarafından yapılıyor. Davranışsal iktisat alanındaki çalışmalarıyla bilinen Toronto Üniversitesi Finans Profesörü Lisa Kramer bu genç erkeklerin çoğunlukla aşırı kendine güvenen insanlar olduğunu ve daha yaşlı veya kadın yatırımcılara göre spekülatif eğilimlerin içerisine girmeye daha yatkın olduklarını belirtiyor.

İngiliz komisyon ve online yatırım platformu AJ Bell’den yayınlanan bir araştırmada Bitcoin ve diğer kripto varlıklara akın eden yatırımcıların davranışları ve bakış açıları hakkında daha da fazla fikir veriyor. Araştırma firması Find Out Now tarafından Ocak 2021’de 1.134 yatırımcıyla birlikte gerçekleştirdiği ankete göre kripto yatırımcılarının %58’inin bireysel tasarruf hesabı bulunmuyor. Söz konusu hesaplar vergiden muaf olması sebebiyle İngilizler için oldukça popüler bir tasarruf yöntemi.

Ankate katılan yatırımcıların sadece %50’sinin tasarruf hesabı var ve sadece %17’si genel bir yatırım portföyüne sahip.

AJ Bell Analisti Laith Khalaf, “Araştırmamız bir neslin geleneksel tasarruf ve yatırım anlayışını atladığını ve direkt olarak kripto para birimlerini satın almaya yöneldiğini gösteriyor. İngiliz tüketiciler kripto para piyasalarında paralarıyla bir Rus ruleti oynuyor gibi görünüyor” ifadelerine yer verdi.

Dünyanın açık ara en popüler kripto para birimi olan Bitcoin geçtiğimiz yıl olağanüstü bir ralli gerçekleştirdi. CoinDesk verilerine göre 2020’nin başında 7.300 dolar olan Bitcoin’in fiyatı %550 yükseldi.

Bitcoin’in en son 7 Ocak’tan 9 Ocak’a kadar olan sürede %25 yükseliş gösterdi ve 48.000 dolar sınırını aştı. Bu ani fiyat hareketinde 8 Ocak tarihinde elektrikli araba üreticisi Tesla’nın 1,5 milyar dolarlık bitcoin aldığını ve ödeme olarak Bitcoin kabul edeceğini açıklamasının ardından geldi. Kurumsal şirketlerdeki paranın Bitcoin’e yönelmesi dijital para biriminin yükselişinde büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz yıl PayPal hizmetlerinde Bitcoin’e yer vereceğini açıklamış ve 8,67 trilyon dolarlık varlığı yöneten dünyanın en büyük yatırım danışmanlığı şirketi Blackrock iki fonunda limitli de olsa Bitcoin vadelilerine yatırım gerçekleştirildiğini açıklamıştı.

Perakende yatırımcılar Bitcoin trendinin büyük bir kışını oluşturuyor. Söz konusu yatırımcı grubu aynı zamanda hem Bitcoin’in 1 milyar dolara ulaşacağını belirtenler hem de “Bitcoin’e yatırım yapanlar tüm paralarını kaybetmeye hazır olmalı” diyen piyasa düzenleyici kurumlar tarafından hedef alınıyor. AJ Bell’in araştırması bu yatırımcıların %53’ünün emeklilik yatırımı olmadığını gösteriyor.

Laith Khalaf konuyla ilgili açıklamasında, “Birçok tüketici, bireysel tasarruf hesabı, emeklilik veya herhangi tasarruf hesabı olmadan kripto para birimleri satın almakla kalmıyor, aynı zamanda aldıkları risklere ilişkin de önemli bir yanlış anlaşılma söz konusu gibi görünüyor” ifadelerine yer verdi.

Kripto yatırımı yapanların büyük çoğunluğu gelebilecek kayıplar konusunda rahatsız olduklarını belirtiyor. Yatırımcıların %30’luk bir kısım kriptoya yaptıkları yatırımın kaybedilmesi konusunda rahat olmadıklarını dile getiriyor.

Khalaf konuyla ilgili, “Kripto yatırımcılarının sadece dörtte biri yatırımlarının %75’ini ya da daha fazlasını kaybetmek konusunda endişe duymuyor ki varlık sınıfının volatilitesine bakıldığında bu ihtimal imkansız gibi gözükmüyor” açıklamasında bulundu.

Bitcoin varlıklarının ilk etapta neden satın alındığında gelindiğindeyse AJ Bell perakende yatırımcıların aldatıcı öngörüler tarafından tahrik edildiğini belirtiyor. AJ Bell anketine katılanların %34’ü kripto para satın alma nedenlerinden birisi olarak “dijital trendlerden yararlanmayı” gösteriyor. Ankette merkez bankalarının düşük faiz oranlarından yararlanmak için yatırım yapanların oranı %11, enflasyon endişelerinden dolayı Bitcoin’e yöneldiklerini söyleyenlerin oranı %5 ve dijital ödemelerini kripto varlıklarla yapmak isteyenlerini belirtenlerin oranı ise %11 olarak belirlendi.

Yatırımcılar Avrupa hisselerindeki fırsatları yakalamalı

 

Dolar, 7 liranın altında: Düşüş sürer mi?

 

Küresel piyasalar pozitif, borsada güçlü yükseliş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)