E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBitcoin yatırımcılarının en büyük korkusu---

Bitcoin yatırımcılarının en büyük korkusu

Bitcoin yatırımcılarının en büyük korkusu
26 Mayıs 2021 - 12:09 borsagundem.com

Bitcoin’in aşırı fiyat dalgalanmaları, yatırımcıları alternatif arayışına sürüklüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin yatırımcılarının diğer korkularının önüne geçen en büyük korku, merkezi olarak yönetilen para birimleri. Ancak bunun nedeni her zaman belirgin değil. Elbette merkeziyetsizleştirilmiş finans silah ve uyuşturucu almayı, aynı zamanda büyük kurumlardan fidye istemeyi kolaylaştırıyor.

Bununla birlikte Bitcoin savunucuları bir gün merkezi hükümetler tarafından piyasaya sürülen ve kontrol edilen para birimlerinin kullanım dışı olacağını iddia ediyor. Yine de Bloomberg yazarı Andy Mukherjee Bitcoin’in Bitcoinliğinin, yatırımcıları merkezi olarak yönetilen alternatiflere doğru yönelimi tetiklediğini söylüyor.

ABD, Avrupa ve Çin dijital paralarını piyasaya sürme yarışında ve her ülkenin ya da bölgenin piyasaya süreceği dijital para, hükümet para birimlerinin değerine bağlı olacak. Bitcoin ise her gün merkez bankalarına acele etmeleri için bir neden sunuyor. Bu eski moda para birimlerinin avantajlarından bir tanesi, bir gün içinde %30 değer kaybetmemeleri.

Hükümetlerin para birimleri aynı zamanda Norveç’ten daha fazla enerji de tüketmiyor ve Bitcoin’in diğer birçok gizli maliyetini taşımıyor. Bitcoin’in yaygınlaşmasıyla yarı iletken çiplerde kıtlık başladı ve bilişim daha yüksek maliyetli hale geldi. Kripto paranın suç işlenmesine olanak tanıdığı ve insanların hayatları boyunca biriktirdiği paraları sıfırlaması da cabası.

borsagundem.com'un derlemesine göre, Mark Gilbert, bilgisiz ve tecrübesiz gençleri finansal çöküşe çeken Bitcoin’in yatırımları nedeniyle bir neslin hayat boyu yara almasına neden olacağını söylüyor. Bazı kripto paralar ise bu dezavantajları taşımıyor. Örneğin Ethereum karbon ayak izini neredeyse sıfıra indirmeyi planlıyor.

Ancak merkez bankalarının piyasaya süreceği dijital paralar dolar, euro ya da yuan temelli olacak ve yatırımcılara daha fazla güven verecek. ABD Merkez Bankası’nın (FED) piyasaya süreceği FedCoin aynı zamanda FED’in parasal politikaları oluşturmasını kolaylaştıracak. FED ihtiyaç olduğu yerlerde ekonomiyi canlandırmak için dijital para birimini kullanabilir ve mevcut yaklaşımının zararlı yan etkilerinin bazılarından kaçınabilir.

Bitcoin savunucuları ise bu ihtimalden çok korkuyor. Geri kalanımızın ise korku duyması gerekmiyor.

Bitcoin’in çevresel etkisi

George Floyd’un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin üzerinden bir yıl geçti. Olayın ardından gelen tepkiler ise ABD’nin büyük şirketlerinin yönetim kurulu odalarında bile yankılandı. Şirketler on yıllardır dezavantajlı olan gruplara daha fazla fırsat sunmaya söz verdi. Ancak Chris Hughes’a göre, şirketler bu alandaki gelişimleri için elle tutulur hedefler göstermedi. Yatırımcıların ise şirketler üzerinde baskı oluşturması gerekiyor.

Özellikle devasa endeks fonları gibi yatırımcılar aynı zamanda çevresel konularda kullandıkları oylar konusunda daha açık olmalı. Büyük yatırımcılar diğer yatırımcıları etkilemeli ve kurumsal davranışlar üzerinde belirleyici rol oynamalı. Ancak yatırımcılar çevresel konularda her zaman açık değil, ve bazıları Bitcoin’in çevreye zarar vermediğini bile savunuyor.

Gelişen ülke para birimleri rekor seviyede

 

Bitcoin’in düşüşü borsaların kazancı oldu

 

İran'dan kripto paralarda kritik yasak!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Başkana26 Mayıs 2021 22:03

    Başkan her zaman ky akıl veriyorsun birazda büyüklerin ipini dizginlesende ky biraz büyüse sonra yine ezersin küçük yatırımcıyı yaşatki büyükler yaşasın

  • Okie Dokie26 Mayıs 2021 14:30

    Benim en büyük korkum SPK'nın açığa satışı yasaklaması. Gerisi boş.