E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin şirketlere yük oluyor---

Bitcoin şirketlere yük oluyor

Bitcoin şirketlere yük oluyor
05 Temmuz 2022 - 18:15 borsagundem.com

Kripto para borsaları tam anlamıyla depresyonda. Piyasanın en önemli kripto parası Bitcoin dünyanın en büyük halka açık şirketleri üzerinde ağır bir baskı oluşturuyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya finans piyasalarında yaşanan düşüşten en çok nasibini alan piyasalar, kripto para piyasaları oldu. Yüksek volatiliteye sahip kripto paralar yatırımcılarına ecel terleri döktürdü. Son zirvelerinden yüzde 70 ila yüzde 90 arası düşüş yaşayan kripto paraların en yüksek hacme ve değere sahip olan parası Bitcoin ise bu süreçte yüzde 70’e yakın değer kaybetti.

Blockworks’ten David Canellis’in haberine göre, Bitcoin’in bu kadar değerli olmasında dünyanın en büyük halka açık şirketlerinin yatırımlarının büyük payı bulunuyor. Geleceğin teknolojilerinden biri olarak kabul edilen Bitcoin ve kripto paralar, başta teknoloji şirketleri olmak üzere birçok şirketin yatırım tercihleri arasında önemli bir yer edindi. Ancak yaşanan son büyük düşüş, bu şirketlerin bilançolarında ağır bir baskı oluşmasına neden oluyor.

Tesla’dan yüzde 35 gerçekleşmemiş kayıp

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, kripto para piyasalarında Dogecoin boğası olarak da bilinen ve dünyanın en zengin kişilerinden biri olan Elon Musk, sahibi olduğu elektrikli otomobil firması Tesla’nın hisselerini de kullanarak büyük oranda Bitcoin yatırımı yapan kişilerin başında geliyor. Yaşanan düşüş sonrası Tesla’nın Bitcoin yatırımlarında yüzde 45 oranında gerçekleşmemiş kayıp yaşadığı tahmin ediliyor. Tesla’nın toplam 1,5 milyar dolar değere sahip 43.200 adet Bitcoin sahibi olduğu tahmin ediliyor. Bu rakam üzerinden hesaplandığında, Bitcoin’de yaşanan düşüş, Musk’ın 655 milyon dolarlık kağıt kaybını temsil ediyor. Tesla’nın Bitcoin yatırımı ortalama 34.722 dolardan yaptığı düşünülüyor. Bitcoin’in şu an 20 bin dolar seviyesinde seyrettiği düşünülürse Tesla’nın yüzde 35 oranında zararda olduğu tahmin ediliyor.

Bitcoin’in bu kadar değerli olmasında dünyanın en büyük halka açık şirketlerinin yatırımlarının büyük payı bulunuyor.

Aynı süreçte, teknoloji hisselerinde yaşanan yüksek değerleme nedeniyle yükselişe geçen NASDAQ 100 endeksi ise yüzde 29 oranında değer kaybetti. S&P 500 endeksi ise aynı dönemde yüzde 20 oranında düşüş yaşadı. Bitcoin’de ise bu süreçte 47.700 dolardan 20 bin dolara, neredeyse yüzde 60’lık bir düşüş gerçekleşti.

Block yüzde 30 zararda

ABD merkezli finansal hizmetler ve dijital ödeme şirketi olan Block da Bitcoin yatırımları nedeniyle bilançosunda ağır baskı hisseden şirketler arasında yer alıyor. Block’un sahibi Jack Dorsey’nin Bitcoin yatırımlarında yaklaşık yüzde 30 zararda olduğu tahmin ediliyor. Toplam 220 milyon dolar değerinde 8.027 adet Bitcoin satın alan şirketin gerçekleşmemiş kaybı 63 milyon doları buluyor. Ortalama 27.407 dolar ödeyen Block, 2020 yılının Ekim ayında Bitcoin toplamaya başladı.

Kripto para biriminin hızlı evrimi ve makroekonomik belirsizlikleri göz önünde bulundurarak büyük oranda dolar cinsinden Bitcoin yatırımı yaparak bilançosunu genişlettiğini bildiren Block, Bitcoin hisselerinde zarar etse de şirket hisselerinde aynı dönemde yüzde 60’lık bir artış sergiledi.

En büyük yatırımcı MicroStrategy

Bitcoin yatırımcıları arasında en büyük pay sahibi olan ABD’li MicroStrategy şirketi ise açık ara en büyük Bitcoin hazinesine sahip bulunuyor. Dolayısıyla Bitcoin’de yaşanan düşüşten de en çok etkilenen şirketlerin başında gelen MicroStrategy’nin yatırımlar için 4 milyar dolara yakın para harcadığı tahmin ediliyor. Tesla’nın üç katı hacminde Bitcoin’e sahip bulunan şirket, adet başına ortalama 30.655 dolar harcadı.

Toplam 2,16 milyar dolar gerçekleşmemiş kayıp

Tesla, Block ve MicroStrategy’nin Bitcoin yatırımlarından şu ana kadar ettikleri zarar toplam 2,16 milyar doları buluyor. Bu oyuncular dışında Bitcoin yatırımcıları arasında Çin merkezli fotoğraf uygulaması yayıncısı Meitu da yer alıyor. Hong Kong borsasında işlem gören şirket, 2021 yılı Mar ve Nisan aylarında Bitcoin’e toplam 49,5 milyon dolar harcamıştı. Meitu’nun ortalama 52.604 dolar fiyatla 941 Bitcoin sahibi olduğu düşünülüyor. 522 milyon dolarlık piyasa değerini koruyan şirket, kripto para yatırımlarının hiçbirini satmadığın açıkladı. Şirketin hisse fiyatı 2022 yılında yüzde 33 oranında düştü. Meitu, bu yıl 52 milyon dolar zarar bildirdi.

Yüksek enflasyon ve hisse senedi piyasalarında yaşanan düşüşe büyük ölçüde uyum sağlayan Bitcoin ve diğer kripto paralar, her ne kadar dünyanın en büyük şirketleri tarafından yatırım alsalar da, gelecekte nasıl bir yön izleyecekleriyle ilgili kesin işaretler vermiyor.

Kripto paralar yönelik genel görüş belirsizliğini koruyor. Yüksek enflasyon ve hisse senedi piyasalarında yaşanan düşüşe büyük ölçüde uyum sağlayan Bitcoin ve diğer kripto paralar, her ne kadar dünyanın en büyük şirketleri tarafından yatırım alsa da, gelecekte nasıl bir yön izleyeceğiyle ilgili kesin işaretler veremiyor.

Uzmanlar, dünyanın en büyük teknoloji şirketleri başta olmak üzere birçok hedge fon, banka ve yatırım şirketinin Bitcoin’e yatırım yapmasının Bitcoin’in geleceğiyle ilgili olarak olumlu bir gelişme olduğunu söyleseler de, böylesine büyük yüklerin altına giren yatırımcıların Bitcoin’de kalmaya devam edip etmeyecekleri de ayrı bir merak konusu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)