E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBitcoin rallisinin arkasında kimler var?---

Bitcoin rallisinin arkasında kimler var?

Bitcoin rallisinin arkasında kimler var?
04 Şubat 2021 - 16:10 borsagundem.com

Kripto paralar şimdiye kadar, giderek daha fazla yatırımcının kripto paralara yönelmesi nedeniyle 2017 yılında yaşanan çöküşten kaçabildi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Merkez bankalarının devasa destekleri ve perakende yartırımcıları ile kurumsal yatırımcıların giderek artan ilgisi kripto paralardaki rallinin devam etmesini sağladı. Ancak şüpheciler halen piyasaların bir balonun ortasında olduğunu söylüyor. Bitcoin şubat ayına 36,000 doların bir miktar üzerinde başladı. Bu rakam ise geçtiğimiz ay ulaşılan tüm zamanların rekorunun yalnızca 5,000 dolar altında.

Dijital para birimi, ocak ayının sonunda, rekor seviyeye ulaşmasının ardından kısa bir süre için sendeledi ancak şimdiye kadar 2017 yılında yaşanan sert düşüşten kaçmayı başardı. Bazı yatırımcılar bunu merkez bankalarının, tüm dünyada varlık fiyatlarını yükselten ve yatırımcıları getiri arayışına yönelten desteklerine bağlıyor. Insight Investment’ın fon yöneticisi Francesca Fornasari, “sisteme enjekte edilen likidite birçok varlığa yöneldi, bunların arasında Bitcoin gibi alternatifler de bulunuyor” dedi.

Aynı zamanda, Financial Times’ın haberine göre, profesyonel ve amatör yatırımcılar da kripto para piyasasında daha aktif bir rol oynamaya başlıyor. 

Zürih merkezli Crypto Finance Group’un Yönetim Kurulu Üyesi Marc Bernegger, “2012 yılında kripto para piyasasında internet bağımlıları, anarşistler ve liberterler bulunuyordu” dedi. Açıklamasının devamında, “Bitcoin yatırımına yönelen insanların profili kesinlikle değişti” ifadesini kullandı. Ancak birçok insan şüpheci tavrını sürdürüyor  ve sert fiyat yükselişlerinin giderek köpüklenen piyasa koşullarını yansıttığından endişe duyuyor.

Onlar için Bitcoin’in yükselişi, GameStop ve AMC Entertainment gibi şirketlerin hisselerinde son dönemde görülen volatilitenin bir benzeri olduğu gibi, bu hafta gümüş fiyatlarında görülen yükselişle de benzerlik taşıyor. Üç piyasadaki hareketler de, perakende yatırımcılarının akın etmesiyle yükseldi. Aynı zamanda korona virüs karantinaları nedeniyle evde kalan kişilerin, Robinhood gibi işlem ücreti almayan borsa platformları kullanmasıyla bu akım giderek büyüdü.

Geçtiğimiz yıl mart ayında piyasalarda görülen sert düşüşün ardından Bitcoin’in değeri dokuz kat arttı. Bu patlama geleneksel finans camiasının da dikkatini çekerek bankaların alana yönelmesine neden oldu. San Francisco merkezli kripto para borsası Coinbase, yatırımcılara ABD borsalarında yer alan büyük bir kripto para borsasının hisselerini alma fırsatı verecek olan halka arzını planlıyor. Planlanan halka arz, yatırımcıların doğrudan kripto para almadan, kripto yatırımı yapma isteğinin öne çıktığı bir dönemde gerçekleşecek.

Geçtiğimiz yıl yatırımcılar Grayscale’in yönettiği kripto para fonlarına 5,7 milyar dolarlık yatırım yaptı. Bu rakam ise, 2013 ve 2019 yılları arasında gerçekleşen yatırımların dört katından fazla oldu. Grayscale’in aldığı yatırımların birçoğu ise kurumsal yatırımcılardan geliyor. Kripto para verileri şirketi Chainalysis’in verilerine göre, kurumların Bitcoin alımlarında da yükseliş var.

JPMorgan Stratejisti Joshua Younger, Bitcoin piyasasının boyutunun, yatırım ve işlem amaçlarıyla elde tutulan altın piyasasının neredeyse beşte birine denk olduğunu söyledi. Kripto paranın piyasa değerinin ise 750 milyar dolar olduğunu söyleyerek, bunun kripto paranın niş bir varlık sınıfı olmaktan çok uzak olduğu anlamına geldiğini ifade etti. Yüksek riskli yatırımların çekiciliği, görmezden gelinemiyor.

Kripto para serbest fonu SkyBridge’in ortaklarından Brett Messing, “Bitcoin’i %20 getiri sağlamak için almıyorlar, büyük getiri sağlamak için alıyorlar” dedi. Kanadalı sigorta şirketi Manulife ise ocak ayının sonunda, merkez bankalarının bilançolarındaki genişleme ve artan kamu borcunun yatırımcıları giderek daha fazla alternatif varlık sınıflarına yönelteceğini söyledi. Bunun sonucunda ise kripto paralar, “kaynakların hatalı dağılımına neden olabilecek politika desteklerinden duyulan korkuya yatırımcılar için bir çözüm sağlayacak.”

Manulife, “bu kripto paralara yapılan yatırımların doğru olduğu anlamına gelmese de, Bitcoin gibi kripto varlıkların yatırımcılar ve politika yapıcılar için bir standart haline geldiğini gösteriyor” ifadesini kullandı. Ancak kripto para alanında dolandırıcılıklar da giderek artıyor. Xangle’ın verilerine göre, yatırımcılar 2012 yılından bu yana dolandırıcılık nedeniyle 16 milyar dolar kaybetti. Düzenleyiciler de piyasanın boyutları ve her gün gerçekleşen kontrol dışı işlemler nedeniyle endişeli.

Bank for International Settlements Başkanı Agustín Carstens, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, “Bitcoin’in paradan daha spekülatif bir varlık olduğu ortada” dedi. 

UBS Wealth Management’ın Baş Yatırım Uzmanı Michael Bollinger ise, piyasa balonlarının birçok kişinin beklediğinden çok daha uzun sürebileceğini ve bazen de hiç patlamayabileceğini ekledi. Bollinger, “varlıkların algılanış biçimlerindeki değişiklikler, balonların hiçbir zaman patlamayacağı anlamına gelebilir ve bu kripto paralar için de geçerli olabilir” dedi.

 

Metallerde heyecan bitti mi?

 

Elon Musk, kripto paralarda roket etkisi yaptı

 

GameStop yükselişinin sonu iyi bitmeyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)