E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin portföy güvencesi görevi görebilir mi?---

Bitcoin portföy güvencesi görevi görebilir mi?

Bitcoin portföy güvencesi görevi görebilir mi?
27 Ağustos 2021 - 15:08 borsagundem.com

ABD’nin 22 trilyon dolarlık tahvil piyasasında getiriler düşüyor. Yükselen hisse fiyatları da yatırımcılar için zorlu piyasa koşulları yaratıyor. Altındaki düşüşün ise devam etmesi bekleniyor. Bu piyasa ortamında ise bazı yatırımcılar Bitcoin’e yöneliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Şimdilerde ortadan kalkmaya başlayan pandeminin etkilerinden bağımsız olarak piyasalarda görünüm oldukça kötü. Yükselen fiyatlar, tedarik güçlükleri, lojistik gecikmeleri ve istihdam yetersizlikleriyle birlikte koşullar zorlaşıyor. ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın bugün gerçekleşecek Jackson Hole toplantısında Bitcoin’den bahsetme ihtimali düşük.

Dünyanın en yüksek piyasa değerine sahip kripto parası ise daha önce altını güvenli liman, enflasyon koruması ve portföy sigortası olarak gören yatırımcıları kendine çekmeye devam ediyor. Forbes’un haberine göre ünlü tahvil yatırımcısı Greg Foss gibi isimler Bitcoin’de boğa piyasasını savunmaya başladı. Foss Bloomberg’e yaptığı açıklamada, “her şeyin bir bedeli var, tahviller değer kaybetmek üzere tasarlandı. Bu kadar basit” dedi.

Foss her sabit getirili yatırımcısının Bitcoin’i bir portföy güvencesi olarak göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi. Bunun nedeni ise uzun süredir Bitcoin’i savunan isimler için oldukça tanıdık: Merkez bankalarının açık piyasalarda fiyatlama mekanizmaları, geleneksel para birimleri ve değer kaybı. Bu nedenle Foss Bitcoin’i dijital altın olarak görüyor. Elbette Powell ve Foss söz konusu Bitcoin ve doların uzun vadeli performansı olduğunda oldukça farklı kutuplarda yer alıyor.

Ekonomi tarihçisi Neil Ferguson yakın zamanda, “gençliğimin kazananları, orta yaşlarımın düşük performanslıları oldu. İnovatif enerji kriptoya geçti ve geleneksel bankalar ile Washington’daki dostları rekabet eşiğini yükseltme çabasına yöneldi” dedi. Kripto paralar ise FED’in hazine tahvili alımları süresince oldukça yoğundu. Pandemi döneminde merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) alanı 100 milyar doların üzerinde bir sektör haline geldi ve gelecekte de büyük bir ilerleme potansiyeli bulunuyor.

Milyarder yatırımcı Matthew Roszak’a göre DeFi alanının piyasa değeri önümüzdeki 12 ayda on kat büyüyebilir. Bunun nedeni ise küresel getiri arayışı, kriptonun daha fazla benimsenmesi ve yükselen enflasyon olacak. Kripto paraların toplam piyasa değeri ise yakın zamanda 2 trilyon doları geçti. Birçok kripto boğası gibi Roszak da hükümet yetkililerinin Çin’in yakın zamanda kripto üzerinde kurduğu baskıların yarattığı altın fırsatı kaçırdığını düşünüyor.

ABD’de giderek büyüyen kripto topluluğunu desteklemek yerine, gündemde altyapı yatırımlarının olmasının sonuçlarının ağır olacağı düşünülüyor. Girişim sermayedarı Adam Cochran, “doların üstünlüğünü riske atmanın, kripto karşıtı yasaları yürürlüğe koymaktan daha iyi bir yöntemi yok” dedi. FED Başkanı Powell ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen uzun zamandır Bitcoin’in dolar karşısında tehdit oluşturduğunu düşünüyor. Ancak Cochran’a göre asıl risk Bitcoin’in doların yerini alması değil, ABD’den bir kripto göçünün başlaması.

Geleneksel finans sistemi ve kripto dünyası arasındaki ideolojik çatışmaya rağmen her yıl ABD’de milyarlarca dolar kripto paralara akıyor. Bu yatırımlar ise yalnızca blockchain start-up’larına yapılan geleneksel yatırımlar olarak değil, dolar temelli stablecoin’ler olarak da gerçekleşiyor.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre en popüler stablecoin’lerden Tether (USDT) ve USD Coin (USDC) toplamda 102 milyar dolar değerinde. USDC’nin rezervleri ise nakit ve ABD Hazine tahvillerinden oluşuyor. Dijital varlıklara yönelik kurumsal ilgi de endişelere ve belirsizliklere rağmen büyüyor. Yakın zamanda Fidelity Digital Assets tarafından yapılan bir araştırmaya göre her on kurumsal yatırımcının yedisi önümüzdeki beş yılda kripto paralara yatırım yapmayı planlıyor.

Çinli şirketlere halka arz yasağı

 

Ekonomistlerin enflasyon beklentileri netleşti

 

Bitcoin'in düşüşü piyasayı endişelendirmedi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)