E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin için en cesur 2023 tahminleri---

Bitcoin için en cesur 2023 tahminleri

Bitcoin için en cesur 2023 tahminleri
03 Ocak 2023 - 11:28 borsagundem.com

Yüksek fiyat oynaklığı ile bilinen Bitcoin için yıllık fiyat tahmini yapmak oldukça zorlu bir görev. Zorlu bir 2022 yılının ardından kripto uzmanlarının birbirinden çok farklı tahminleri ise kripto paralardaki oynaklığı bir kez daha vurguluyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022 yılı kripto para piyasaları için kâbus gibi bir yıldı. Yıl boyunca kripto para piyasalarından 1,3 trilyon dolar silindi. Dünyanın en büyük kripto para birimi Bitcoin’se %60 değer kaybetti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre sabit coin projesi terraUSD’nin çöküşü ve kripto borsası FTX’in iflası gibi sektör içi şok dalgalarının yanı sıra değişen makroekonomik iklim de kripto yatırımcılarını hazırlıksız yakaladı. Bitcoin’in fiyatı ile ilgili geçen yıl tahminde bulunanlar ciddi anlamda hedeflerini kaçırdı.

2023’ün başlamasıyla birlikte bazı yatırım uzmanları volatilitenin yüksek olması beklenen yeni bir yıl için fiyat tahminlerinde bulunmaya başladı.

Küresel çapta yükselen faizler hisse senetleri ve Bitcoin gibi riskli varlıkları baskılamayı sürdürüyor. Kripto yatırımcıları aynı zamanda FTX’in Kurucusu Sam Bankman-Fried’ın Bahamalar’da tutuklanmasıyla sonuçlanan kripto skandallarına ilişkin yeni gelişmeleri de izleyecek.

CNBC’nin haberinde Bitcoin için 2023’e yönelik yapılan bazı en cesur fiyat tahminlerine yer veriliyor:

Tim Draper: 250.000 dolar hedefi

Bitcoin boğası Tim Draper, 2022'nin Bitcoin'i hakkında en iyimser tahminlerden birine sahipti. Draper yıl sonunda 250 bin dolar olacağını öngörüyordu.

Milyarder girişim sermayedarı kasım ayında yaptığı açıklamada söz konusu tahmini zaman çizelgesini 2023 ortasına kadar uzattığını söyledi. Kripto boğası FTX'in çöküşünden sonra bile Bitcoin’in çeyrek milyar dolara ulaşacağına ikna olmuş gözüküyor.

Draper konuyla ilgili açıklamasında, “Benim varsayımıma göre kadınlar perakende harcamalarının %80’ini kontrol ediyor ve şu anda 7 bitcoin cüzdanından sadece 1’i kadınlara ait. Bu sınırsa yıkılmak üzere” ifadelerine yer verdi.

Bitcoin’in Draper’ın belirttiği fiyata ulaşması için %1.400 ralli yapması gerekiyor.

Draper'a göre, fiyatlardaki karamsarlığa ve işlem hacimlerinin düşmesine rağmen, piyasanın bir dip bulduğundan şüphelenmek için bir neden olabilir.

Kripto boğası "2024'teki yarılanmanın olumlu bir seyir getireceğinden şüpheleniyorum" dedi.

Yarılanma olarak bilinen kripto terimi madencilere verilen Bitcoin ödüllerinin yarı yarıya indirildiği her dört yılda bir gerçekleşen bir olaydır. Söz konusu gelişme arzı sıkılaştırdığı için birçok yatırımcı tarafından Bitcoin için olumlu bir gelişme olarak görülür. Bir sonraki yarılanmanın 2024 yılında gerçekleşmesi bekleniyor.

Bitcoin madencileri, işlemleri doğrulamak ve yeni coinler basmak için enerji yoğun makineler kullanır. Madenciler kripto fiyatlarındaki düşüş ve artan enerji maliyetleri nedeniyle geçtiğimiz yılı zor bir konumda geçirdi.

Bol miktarda dijital para birimi yığınları biriktiren bitcoin madencileri kripto pazarındaki en büyük satıcılardan biridir. Madenciler borçlarını ödemek için varlıklarını boşaltırken, bu da Bitcoin üzerindeki kalan satış baskısının çoğunu ortadan kaldıracaktır.

Kripto borsası Luno’nun Kurumsal Gelişim Başkan Yardımcısı Vijay Ayyar söz konusu gelişmelerin bitcoin için tarihsel olarak iyiye işaret olduğunu söyledi.

Ayyar, “Önceki düşüş piyasaları sırasında, madencilerin pes etmesi genellikle büyük diplere işaret ediyordu. Üretim maliyetleri, Bitcoin'in değerinden daha büyük hale geliyor. Üstelik makinelerini kapatan veya işletmeyi ayakta tutmak için daha fazla Bitcoin satmaları gereken çok sayıda madenciniz var. Piyasa, bu madencilerin satış baskısını yeterince emdiği bir noktaya ulaşırsa, bir dip dönemi gördüğümüz varsayılabilir" ifadelerine yer verdi.

 

Standard Chartered: 5.000 dolarlık kâbus tahmini

Bazı piyasa katılımcıları için en kötüsü henüz gelmedi. Standard Chartered, 5 Aralık tarihli bir araştırma notunda Bitcoin'in 5.000 dolara kadar düşebileceğini söyledi. Bankanın piyasalar tarafından "düşük fiyatlandırılanlar" ve "sürprizler" listesinde yapılan tahmin, mevcut fiyatlardan %70'lik bir düşüş anlamına geliyor.

Bankanın kâbus 2023 senaryosunda Standard Chartered Küresel Araştırma Başkanı Eric Robertsen “Tahvil getirileri teknoloji hisseleriyle birlikte çökecek ve Bitcoin satış dalgası yavaşlasa da hasar çoktan etkilerini hissettirmiş olacak” ifadelerine yer verdi.

Robertsen, “Daha fazla kripto firması ve borsası kendilerini likidite sıkışıklığı içerisinde bulacak. Bu da iflaslara ve yatırımcının dijital varlıklara olan güvenindeki çözülmeye sebep olacak” açıklamasında bulundu.


Mark Mobius’un Bitcoin öngörüsü 10 bin dolar

Deneyimli yatırımcı Mark Mobius, fiyat tahminleri açısından nispeten başarılı bir 2022 yılı geçirdi. Mayıs ayında, Bitcoin'in 28.000 doların üzerinde işlem gördüğü sırada Mobius 20.000 dolara düşeceğini tahmin ediyordu.

Ünlü yatırımcı Bitcoin’in 2022’de 10.000 dolara düşeceğini tahmin ediyordu. Bu tahmin gerçekleşmedi. Ancak ünlü yatırımcı 2023’te de 10.000 dolarlık Bitcoin tahminine bağlı kaldığını belirtiyor.

Mobius Bitcoin için ayı piyasası beklentisinin, yükselen faiz oranlarından ve ABD Merkez Bankası'nın (FED) genel olarak daha sıkı para politikası yürütmesinden kaynaklandığını sözlerine ekledi:

“Daha yüksek faiz oranlarıyla birlikte, Bitcoin veya diğer kripto para birimlerini tutmanın veya satın almak daha az cazip hale gelir. Zira sadece coin tutmak herhangi bir faiz getirisi sağlamaz.”

 

Carol Alexander: 50.000 dolar tahmini

Sussex Üniversitesi Finans Profesörü Carol Alexander Bitcoin'in 2022'de 10.000 dolara düşeceği tahminiyle çok da başarısız sayılmazdı. Finans profesörü şimdi ise kripto para biriminin yükselişe geçebileceğini düşünüyor. Ancak bu yükseliş beklentisinin nedenleri oldukça dikkat çekici.

Alexander FTX’in iflasının ardından daha fazla kripto firmasının domino taşları gibi devrileceğini düşünüyor. Finans profesörü bu öngörünün gerçekleşmesi halinde Bitcoin fiyatının ilk çeyrekte 30.000 dolara, ardından üçüncü veya dördüncü çeyrekte 50.000 dolara ulaşmasını bekliyor.

Finans profesörü, “2023'te bir balon piyasası değil yönetilen bir boğa piyasası olacak. Bu yüzden fiyatın eskisi gibi çok fazla yükseldiğini görmeyeceğiz. Bir ay veya iki ay boyunca aralıklarla serpiştirilmiş trend fiyatları ve muhtemelen kısa vadeli çöküşler göreceğiz” ifadelerine yer verdi.

Alexander ticari hacmin yavaşlamasıyla birlikte “balinalar” olarak bilinen büyük kripto para sahiplerinin piyasayı desteklemek amacıyla devreye gireceğini düşünüyor. Fintech firması River Financial'a göre, en zengin 97 Bitcoin cüzdanının adresi, toplam arzın %14,15'ini oluşturuyor.

Bazı yatırımcılarsa Bitcoin’in fiyatını tahmin etmekten tamamen vazgeçmiş durumca. Kripto kredi platformu Nexo’nun CEO’su Antoni Trenchev son gelişmelerin şokunu henüz atlatabilmiş değil.

Trenchev Bitcoin’in 2022’nin başlarında olumlu bir yolda olduğunu, kriptonun kurumsal firmalar tarafındaki benimsenmesinin arttığını daha sonrasında ise birkaç büyük gücün bu olumlu gidişatı engellediğini hatırlatıyor.

Bitcoin'in 2023'ün başlarında 100.000 dolarlık bir zirveye çıkacağını tahmin eden CEO şimdi ise fiyat tahmini yapmaya çalışmaktan bıktığını söyledi.

AJ Bell’in Mali Analisti Laith Khalaf Bitcoin'in fiyatını tahmin etmek için yapılan girişimler boşuna olduğunu söyledi. Khalaf, “Gelecek yıl bu zamanlarda burada oturup konuşuyor olabiliriz ve fiyatlar 5.000 veya 50.000 dolar olabilir. Bu iki ihtimal de beni şaşırtmaz. Çünkü piyasa çok yoğun bir şekilde duygular tarafından yönlendiriliyor” ifadelerine yer verdi.

Kriptoda likidite düşüyor, çöküş sürebilir

 

30 Ocak kripto endüstrisi için neden önemli?

 

Wall Street’in favori 6 sektörü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)