E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin hâlâ yatırım tercihi olabilir mi?---

Bitcoin hâlâ yatırım tercihi olabilir mi?

Bitcoin hâlâ yatırım tercihi olabilir mi?
08 Eylül 2022 - 14:03 borsagundem.com

Bu yıl nefes kesen düşüşlere sahne olan kripto varlıklar yatırımcıları popüler tercihi olmaktan çıktı. Ancak Piper Sandler analistleri yine de Bitcoin’in yatırımcı portföylerinde yer bulabileceğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük kripto para birimi olan Bitcoin Kasım 2021’den bu yana %70’in üzerinde düştü. Bitcoin’deki bu kriz meraklı yatırımcıların kriptodan uzak durmasına sebep olabilir. Ancak Barron’s’un haberine göre analistler dijital varlıkların portföyleri çeşitlendirmek için gerçekçi bir yol olmayı sürdürdüğünü belirtiyor.

Piper Sandler analistleri Benson Durham ve Robert Perli çarşamba günü paylaştıkları piyasa notunda, Bitcoin’in ve diğer dijital varlıkların çeşitlendirme yoluyla genel portföy risklerini azaltabileceğini yazdı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 10 ay öncesine kadar 3 trilyon dolara yaklaşan kripto piyasaların toplam piyasa kapitalizasyonu şu sıralarda ise 1 trilyon doların aşağısına geriledi. Söz konusu tablo kripto varlıkları bir yatırım çeşitlendirme aracı olarak şüpheli bir bölgeye yerleştiriyor. Kripto kışı olarak adlandırılan kripto varlıklardaki büyük çöküşler çoğunlukla bu varlıkların doğasından kaynaklanıyor gibi görünüyor.

Ancak bu yıl gerçekleşen düşüşler ABD borsalarında S&P 500 ve özellikle de teknoloji ağırlıklı endeks Nasdaq’ın sert düşüşleriyle birlikte geldi. Yatırımcılar bu yıl aşırı yükselen enflasyon ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) finansal koşulları sıkılaştırması nedeniyle Bitcoin ve teknoloji hisseleri günü büyüme odaklı ve daha riskli yatırımlardan uzaklaştı.

Kripto varlıklar yıllar öncesinde büyük oranda ana akım finanstan bağımsız işlem görüyordu. 2020 yılından bu yana kripto varlıkların popülaritesinde patlama yaşanması ve perakende yatırımcılar kadar kurumsal yatırımcıların da alana ilgi göstermesi Bitcoin’in de hisse senetleri gibi piyasa risklerine duyarlı varlıklar haline gelmesine neden oldu. Hisse senetleri 2022'de düştüğünde, kriptolar da düşüşe geçti.

Bitcoin ve ABD hisse senetleri arasındaki korelasyonun yükselmesi Durham ve Perli’ye göre Bitcoin’in iyi bir portföy koruma yatırımı olarak hareket edebileceği yatırım tezine hizmet ediyor. Piper Sandler ekibi Bitcoin’in S&P 500’e göre volatilitesinin 2019’dan bu yana önemli ölçüde düştüğüne dikkat çekiyor. Söz konusu tablo kripto piyasalarında bu yıl görülen olağanüstü düşüşleri dahi açıklıyor olabilir.

Durham ve Perli, “Bu trend, Bitcoin'in bir varlık sınıfı olarak 'olgunlaşması' ile tutarlı olabilir. Belki de istikrarlı ve daha uzun vadeli yatırım yapan yatırımcı tabanı ile de uyuşabilir” dedi.

Analistler, “Son Bitcoin düşüşü ile oluşan dengede, çeşitlendirme düşüncesi eskisinden ne daha fazla ne de daha az zorlayıcı görünüyor. Diğer riskli varlıkların eklenmesi önemli ölçüde, aslına bakılırsa düne göre neredeyse yarıya kadar, genel portföy riskini azaltabilir" ifadelerine yer verdi.

Piper Sandler ekibi yine de tüm bunların Bitcoin’in içerisinde barındırdığı riskler yok etmediğine dikkat çekti. Analistler yatırımcıların en kötü senaryolardan kaçamayacağını ve baloncukların ve genel spekülasyonların kripto içerisinde bir endişe kaynağı olmaya devam ettiğini belirtti.

Fed Başkan Yardımcısı'ndan kripto para için çağrı

 

Ekonomide kaygan zemin, borsaları daha da düşürebilir

 

Açığa satışçılar kriz beklemiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )08 Eylül 2022 17:02

    şaka mı : ) onca olaya direnebilmiş. Devlet ekonomileri teklerken, zorlanırken. Daha ne yapsın  ? ...Heleki durgunlukta ve enflasyonda bakalsım neler yapabilecek... 30 bin üzeri taş gibi olunca o zaman beklenti hedef 12 ayda 100 binler olabilir. şuan hala 23 lere çıkıp bir hareket mesajın göremedik. o bakımdan top çeviriyor, mal çeviriyoruz bizde...