E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBitcoin ‘daha iyi bir altın’ mı yeni bir balon mu?---

Bitcoin ‘daha iyi bir altın’ mı yeni bir balon mu?

Bitcoin ‘daha iyi bir altın’ mı yeni bir balon mu?
15 Ocak 2021 - 10:09 borsagundem.com

Bitcoin yatırımcıları son dönemde dev bir ralliyle karşı karşıya kaldı. Bitcoin fiyatında, 2020 yılında dört misli yükseldi. Şimdi Bitcoin’in bir balon mu, yoksa daha iyi bir altın mı olduğu sorgulanıyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin yatırımcıları dev bir ralli yaşıyor. 2020 yılının son dönemlerinde, Bitcoin fiyatı dört kat yükseldi. Bu yükseliş, kripto paranın neredeyse 20,000 dolara yükselmesinin ardından, fiyatların düşmesi ve değerinde görülen üçte ikiden fazla kaybı hatırlattı. Bir zamanlar uyuşturucu kaçakçılarının ve liberterlerin kullandığı düşünülen Bitcoin’in, yine de, birçok işlemde kullanışlı bir para birimi olarak kullanılmaya başlaması için zaman var.

Ancak Bitcoin’de son dönemde görülen yüksek volatilite, büyük yatırımcıların Bitocin’in daha geniş kitlelerce benimseneceği yönündeki spekülasyonlarından kaynaklanıyor. Büyük yatırımcılar ve uzmanlar, Bitcoin’in enflasyon karşısında altından daha iyi bir koruma aracı rolü oynayacağını düşünüyor.

Bitcoin’deki yükselişin nedeni ne?

2020 yılında ortaya çıkan pandemi sürecinde küresel finans piyasaları alt üst olurken, Bitcoin’in yaygınlaşma konusunda adımlar attığını gösteren bazı gelişmeler yaşandı. Ekim ayında, küresel ödeme devi PayPay, müşterilerine Bitcoin’le alışveriş yapma imkanı tanıdı. Aynı zamanda bazı büyük finans oyuncuları da yatırımcıların portföylerine kripto paraları eklemesini kolaylaştıran fonlar oluşturdu.

Dünyanın merkez bankaları tarafından küresel finans sistemine pompalanan bol miktarda para da, bu hamlenin enflasyonu yükseltebileceği konusunda endişeler doğurdu. Bunun sonucunda da her ikisi de nadir varlıklar olduğu için, altın ve Bitcoin’e yönelik ilgi yükseldi.

Yeni bir balon mu?

Yukarı yönlü her hareket, Bitcoin’in savunucularını heyecanlandırıyor ve dikkat çekiyor. Tüm kripto paraların toplam piyasa değeri, 7 Ocak tarihinde, ilk kez 1 trilyon doların üzerine çıktı. Robinhood ve Revolut gibi önde gelen teknoloji start-upları, kripto paraları borsa ve bankacılık uygulamalarının kilit bir birimi haline getirdi.

Yine de kripto paralara yönelik yatırımlar, riskli ve volatil olmaya devam ediyor. Zira bu yatırım araçları, değişken bir piyasada, düzenlemelere büyük oranda tabi tabi olmayan riskli ve volatil yatırımlar olmaya devam ediyor. 2021 yılının başında Bitcoin’deki yükseliş, o kadar hızlı oldu ki son 50 yılda diğer finansal varlıklarda görülen yükselişleri geride bıraktı.

Bitcoin’i kim alıyor ve kullanıyor?

Mike Novogratz ve Alan Howard gibi tanınmış yatırım uzmanları, Bitcoin ve diğer kripto paralara yüz milyonlarca dolarlık yatırım yaptı. Fidelity Investments tarafından 2020 yılında gerçekleştirilen bir anketin sonucuna göre, kurumsal yatırımcıların %36’sı portföylerinde kripto para bulunduruyor. Her 10 katılımcıdan 6’sı Bitcoin’e ve diğer kriptolara yönelik ilgilerini dile getirdi. Bu oran 2019 yılında, %50’den azdı.

Bitcoin oldukça riskli bir varlık olmaya devam ediyor. Bunun nedeni yatırımcıların büyük miktarlarda kripto para alımı yapan bazı yatırımcıların, piyasalarda büyük dalgalanmalara neden olabilmesi. Bitcoin’in dijital sisteminde takip edilebilen anonim hesapların %2’sinden azı, mevcut arzın %95’inden fazlasını kontrol ediyor. Bu yatırımcıların Bitcoin’den çıkması, tüm piyasayı alt üst edebilir.

Yatırımcılar için neden çekici?

Bu sorunun en kısa cevabı, açgözlülük ve korku. Bitcoin’in savunucuları son dönemde görülen rallinin diğer yükselişlere benzemediğini ve varlığın, kurumsal yatırımcıların girişiyle olgunluğa eriştiğini iddia ediyor. Hükümet tahvilleri gibi geleneksel varlıklarda sıfır seviyesinde ya da negatif getiriler, serbest fonları alternatif arayışına yöneltirken, Bitcoin’deki rekor ralliler fırsatı kaçırma korkusu yaratıyor.

Bitcoin karşıtları, kripto paranın kaçınılmaz olarak yeniden çöküş yaşayacağını söylerken, birçok kişi de son dönemde fikir değiştirdi. Bunun nedeni yeterli miktarda kişinin Bitcoin’i savunduğunu düşünmeleri oldu. Aynı zamanda Bitcoin’in enflasyon riskine ve dolardaki herhangi bir zayıflığa karşı yasal bir koruma oluşturması konusunda da tartışmalar devam ediyor.

Bitcoin neden altınla karşılaştırılıyor?

Arzı sınırlı olan bir varlık olarak, altın geleneksel olarak enflasyona karşı bir koruma olarak görülüyor. 2020’nin Ağustos ayında ise, rekor bir yükseliş gerçekleştirdi. Hükümetler para basmaya hız verebilirler ve bu nedenle para birimlerini değersizleştirebilirler. Ancak madenciler, piyasaları altına boğamaz. Bitcoin’in yatırımcılar için çekiciliğinin bir kısmı da, hükümetler ya da parasal politikalar tarafından kontrol edilmiyor olması ve arzının altından çok daha sınırlı olması.

Korona virüs pandemisinin yarattığı ekonomik zorluklara karşı hükümetlerin ve merkez bankalarının dev harcama paketleri, ekonomiler toparlanma gösterdikten sonra enflasyonda yükseliş korkusu ortaya çıkardı.

Bunun sonucunda, enflasyon henüz görülmemiş olsa da Bitcoin’e “dijital altın” olarak bakanların sayısı yükseldi. Eğer Bitcoin, şimdi altına yönelmiş olan yatırımların yarısı kadar bir miktarı bile çekmeyi başarsa, JPMorgan Chase analistlerine göre, uzun vadede 146,000 doları geçebilir.

 

Bitcoin yeniden 40 bin doların üzerinde

 

Teşvik paketi altın fiyatını yükseltti

 

Kısa süreli sert kar satışları yaşanması beklenebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)