E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBitcoin başta olmak üzere kripto paralar için SPK devrede---

Bitcoin başta olmak üzere kripto paralar için SPK devrede

Bitcoin başta olmak üzere kripto paralar için SPK devrede
04 Ocak 2020 - 16:15 borsagundem.com

Sermaye Piyasası Kurulu'nun Bitcoin başta olmak üzere kripto varlıklara karşı gözetim, denetim ve düzenleme için harekete geçtiği öğrenildi. Türklerin dünya kripto varlık piyasalarına olan ilgide ilk sıralarda olduğu tahmin ediliyor

Türkiye'de yaklaşık 1 milyon yatırımcısının olduğu tahmin edilen kripto varlıklara karşı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yakından gözetim, denetim ve düzenleme için harekete geçiyor.

2017 yılında Bitcoin başta olmak üzere kripto varlık değerlerinde yaşanan hızlı yükseliş ile dünyanın gündemine oturan finansal varlıkları Türk yatırımcıları da hızlı benimsemişti. Yaklaşık 1 milyon kişinin bu alanda yatırımcı olmasıyla da Türklerin dünya kripto varlık piyasalarına olan ilgide ilk sıralarda olduğu tahmin ediliyor. Ancak kripto varlıklara ilişkin Türkiye'de herhangi bir yasal altyapı ve düzenleme bulunmuyor. Bu durum ise yatırımcıların önemli mağduriyetler yaşaması riskini beraberinde getiriyor.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, kamu otoriteleri bu konuda endişelerini dile getirip SPK'nın denetim ve düzenleme yapmasını istedi. Kamu otoritelerinden gelen talep üzerine Sermaye Piyasası Kurumu'nun (SPK) yeni yıl ile birlikte çalışmalarına hızla başladığı öğrenildi.

İNCELEME VE DÜZENLEME

Konuya yakın kaynaktan edinilen bilgiye göre blok-zincir tabanlı dağıtık hesap defteri ve yapay zeka gibi sermaye piyasalarında ve ödemeler sisteminde yenilikçi fırsatlar sunan teknolojilerin İstanbul Finans Merkezi'nin (IFM) ana temalarından biri olacak. Ancak Bitcoin ve benzeri kripto birimlerinde yatırımcı haklarının net olarak belirgin olamaması ve yatırımcı haklarını koruyacak bir otoritenin, yasal düzenlemenin olmayışının da kamu otoritesini endişelendirdiği belirtildi. Bunun en önemli sebebi geniş kitlelere ulaşan bu varlıkların manipulatif amaçlarla kullanılabilmesi ve herhangi bir içsel değerlerinin bulunmaması olarak gösterildi.

Risklerin biriktiğini belirten kaynak, bunun önüne geçmek ve olası mağduriyetleri engellemek üzere kripto varlıklara ve aracılık edenlere yönelik inceleme ve düzenleme yapılmasına karar verildiğini belirtti. Yetkili, her an sistemik önemi olan ülkeler ve pazarların otoriteleri tarafından ani düzenleme ile bunların yasaklanarak tamamen değersiz kalabilecek vasıflar taşımaları gibi nedenlerle kamu otoritelerinin endişe duyduğunu aktardı.

BİRÇOK ÜLKE BAŞLADI

Kripto varlıkların bilinirliği ve işlem hacmi son yıllarda çok fazla arttı. Ancak bu gelişime rağmen hala Avrupa Birliği ülkelerinin de aralarında bulunduğu birçok ülkede kripto varlıklara ilişkin hukuki bir alt yapı bulunmuyor. Birçok ülke kripto varlıklardaki bu yasal boşluğu ortadan kaldırmak üzere çalışmalara başladı.

Kripto varlıkların tam ne olduğu, nasıl vergilendirileceği, nasıl izlenip denetleneceği, bu varlıklarda işlem yapanların haklarının nasıl korunacağı gibi konular bu çalışmaların eksenini oluşturuyor.

Düzenleme çalışmaları sürerken kripto varlıklara ilişkin denetimleri sıkılaştıran ülkeler de var. Bunlardan biri de Çin. Çin 2017 yılından bu yana denetimleri arttırdı. Japonya ise Asya'nın en büyük kripto varlık merkezi olma hedefi doğrultusunda hamlelerini sürdürüyor.

2017 yılında Bitcoin'i yasal ödeme sistemi olarak tanıyan Japon Finansal Hizmetler Dairesi, standartlarına uyan kripto varlık borsalarını da tanıma kararı almıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tamer kirkan05 Ocak 2020 21:34

    Beyler bitclubnetwork.com batti bundan haber yapın turkiyeden de yuzlerce kişi mahdur.

  • ve..05 Ocak 2020 14:06

    spk bir kaç site ile anlaşacak.. bana bilgi verin.. bana kayıtları paylaşın.. beni tanımıyorsanız Türkiyed eişlem yasağı yapacağım sizlere diyecek.. aynı paypal gibi.. ve sonra vergi toplamak için herkesleere yapışacak.. sıfır hizmet bol vergi...sıfır destek bol algı vergi alacak...

  • kılıç05 Ocak 2020 01:04

    AKLI OLAN AKKILI YATIRIMCI OLUR BU DÖNEMİN EN MANTIKLI YATIRIM YERİ BORSADIR 2NCİ ALTINDIR BAŞKA YATIRIM TANIMAM YOKSA BİR SABAH KALKTIGINIZDA ŞOK YAŞARSINIZ BEN KIYIDA KÖŞEDE KALIM DİYEN DE TL MEVDAT BAŞKA BENİM İÇİN YATIRIM YOK.

  • Taner Kahraman05 Ocak 2020 20:13

    Borsa mı 😂😂😂😂 Çöküyor haberin olsun 🖐

  • Murat baba04 Ocak 2020 22:18

    Vallahi şu an yatırım yapılacak en akıllı iş.. Aklı olan yerli coin marketlerden uzak durur.. Sonra tosunÇUK gibi biri sizi otlar.. Binance da hesap acın en akıllısı paranızı masrafsız papara üzerinden yatırın yakında hesaplar üzerinden de kabul edecekler. Binance blockchain yada coinbase bunlar en iyileri. Adamların verdiği bedavalar bile işinize yarar. Saygılar dikkatli olun.

  • : ))04 Ocak 2020 20:49

    özetle... vergi alacak yeni alan varmı? yok mu ? paradan konuş... yoksa vergi alıpd aiş yapan bir kurum görmedim. eşşek yükü ile bankalara yatım hsabı, takas bank, alım satım vergisi yıllık bakım ödüyor millet. AMA NE TAKAS GÖREBİLİYOR, NE DERİNLİK, NEDE HIZLI EMİR VE İŞLEM YAPAMIYOR. vergiye geldiçi d*nuna kadar alıyor. İtalyada asgari ücretli kuzenım var. ya adamlar çalıştırıyor hafatada 40 saat ama hasraneye gidiyorum 18 yıldır 1 euro para vermedim tüm imkanlar sınırsız ve full. diyor... yani vergi alıyorsan alacaksan.. adam gibi hizmette vereceksin. inek gibi sağıyorlar.üerine derimizi yüzüp, etimizi, sürümüsü, gübremizi ne varsa kulanıyorlar.. ama 1 tutam bedava ot ye diyren yok... inekmiyim koyun mu  : ))

  • Ferat04 Ocak 2020 17:50

    Bu geç kalınmış birşey... Misal koinmarketi.com borsası çat diye sessiz sedasız kapattılar paramız yandı gitti...

  • AHMET ÖZBİR04 Ocak 2020 16:47

    IŞIKLAR-Coin Kripto Para 13 Ocak 2020'de piyasada. Hadi hayırlı olsun. Türkiye'nin ilk kripto parası ülkemize ve Işıklar Grubu'na nasıl bir etki ve katkı sağlayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.

  • Ahmet ilk değil o 04 Ocak 2020 22:16

    İlk para çoktan çıktı Türkiye nin ... tlcoin liraya sabit ...sen hep yamuk işleri mi takip ediyorsun?

  • nihat04 Ocak 2020 18:20

    oradan da bir tokat atarlar artık