E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBitcoin 40 bin dolarda kalıcı mı? ---

Bitcoin 40 bin dolarda kalıcı mı?

Bitcoin 40 bin dolarda kalıcı mı?
29 Temmuz 2021 - 12:10 borsagundem.com

Bitcoin fiyatı, 40 bin dolar seviyesine tutunabilecek mi? Yatırımcıların ne denli yükseliş bekliyor, türev piyasasındaki veriler neye işaret ediyor?

Bitcoin (BTC) yatırımcıları yüzde 35'lik rallinin ardından yükselişin devamını beklerken, veriler benzeri bir yükselişin temmuz ortasında da gerçekleşmesi ve BTC'nin 40 bin dolara tutunamaması nedeniyle ayıların fazla endişeli olmadığını gösteriyor.

Formasyon tam olarak aynı olmasa da, Bitcoin 8 Haziran'da 31 bin dolara çakıldı ve altı gün sonra 41 bin dolara sekti. Yüzde 32'lik bu ralli, 1,4 milyar dolar değerinde BTC kısa pozisyonunun likide edilmesiyle sonuçlandı. Ayılar böyle bir fiyat hareketini beklemiyordu ve hazırlıksız yakalandı, yine de Bitcoin, üç gün sonra 38 bin doların altında seyrediyordu ve düşüş trendi başlamıştı.

Bu nedenle boğalar, özellikle de 40 bin dolar seviyesinin meşruiyetini kanıtlayacak hiçbir değişiklik olmadığı göz önüne alındığında, mevcut rallinin sürdürülebilirliği konusunda şüpheye düşmekte haklı sebeplere sahip.

Vadeli işlem fiyat farkı iyileşme göstermedi

Profesyonel yatırımcıların duyarlılığını ölçmenin en iyi yollarından biri de, aylık sözleşmeler ve mevcut spot fiyat arasındaki farkı ölçen vadeli işlem fiyat farkı. Sağlıklı piyasalarda yıllık yüzde 5 ile 15 arası fiyat farkı beklenir. Ayı piyasalarında ise vadeli işlem fiyatı spot fiyatın gerisinde kalmaya başlar ve gösterge negatife doğru ilerler.

Yukarıdaki grafiğe göre, bir aylık vadeli işlem sözleşmelerinin yıllık fiyat farkı, yüzde 5'in üzerine çıkamadı. Geçtiğimiz ay da benzeri bir vadeli işlem fiyat gerilemesi görülmüş, fakat mevcut seviye nötr olarak değerlendirilmişti.

Vadeli işlem araçlarına özgü faktörleri hariç tutmak için, opsiyon piyasaları da yakından incelenmeli.

Piyasa yapıcılar ve profesyonel yatırımcılar yükseliş beklediğinde, alım opsiyonlarına daha fazla prim ödemeye başlarlar. Böyle bir trend de, negatif yüzde 25 delta eğrisi göstergesinin oluşmasına neden olur.

Aşağı yönde koruma daha maliyetli olduğunda ise, eğri göstergesi pozitife döner.

"Korku" piyasayı terk etti

Negatif yüzde 10 ile pozitif yüzde 10 aralığı, gösterge için nötr kabul ediliyor. Yüzde 25 delta eğrisi, 14 Mayıs-24 Temmuz arasında "korku" sinyali veriyordu.

Ne var ki son ralli, duyarlılığı "hırs" bölgesine getirmeye yeterli olmadı ve gösterge, nötr bölge olan negatif yüzde 4'te kalmaya devam etti.

Her iki göstergeye göre de profesyonel yatırımcılar, kripto piyasasında herhangi bir yükseliş beklemiyor.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)